Comunicate de Afaceri

Livada-batraneasca.ro - totul despre soiurile pomicole traditionale, acum online

Website-ul a venit in intampinarea lipsei de inițiativa și a spațiilor de discuție și activitate, dedicate pomiculturii tradiționale din Romania. Website-ul conține informații despre activitațile desfașurate pana acum in cadrul proiectului din care face parte, iar scopul acestuia este de a crea o platforma de colaborare intre inițiativele interesate de prevenirea abandonului livezilor tradiționale, precum și de a oferi informații pertinente despre cultura livezilor.

Acest website a fost inițiat in cadrul proiectului `Conservarea livezilor extensive și a soiurilor pomicole locale – elemente cheie ale peisajului tradițional din Transilvania` și reprezinta un spațiu public, unde persoanele interesate de acest domeniu pot interacționa, schimba idei, pareri și practici de pomicultura. Costul total al proiectului se ridica la o valoare de 77 523 de euro, din care suma de 66000 este asigurata prin granturile SEE 2009 - 2014 din cadrul Fondului ONG din Romania. Proiectul trateaza problema dispariției soiurilor si varietaților pomicole locale, a abandonului livezilor tradiționale utilizate extensiv și implicit, a degradarii biodiversitații.

In cadrul diferitelor activitați, s-a identificat de asemenea, nevoia existenței unei clasificari și a unei tipologii, care sa incadreze și sa descrie aceste soiuri, pentru a putea fi cat mai bine intreținute și valorificate. „Dispunem de o moștenire pomicola incredibila, care astazi se mai poate vedea in cateva locuri inca nemodernizate, ca și curțile vechilor parohii, din mediul rural. Din pacate, aceste soiuri foarte valoroase, sunt uitate in livezi sau curți și sunt inlocuite de puieții cumparați din comerț, care nu se compara cu soiurile tradiționale in ceea ce privește gustul, intreținerea și durata de viața„ afirma Cosmin Moga, ecolog, Ecotransilvania.

„In acest proiect am incercat sa identificam cat mai multe persoane, asociații sau organizații care sa fie interesate de acest subiect și care sa iși doreasca sa contribuie la perpetuarea livezilor tradiționale. Am descoperit, pe langa mulți oameni foarte pasionați, ca exista o serie de lacune in ceea ce privește identificarea corecta a soiurilor, dar și intreținerea livezilor și a pomilor tradiționali. Acest website iși propune sa reprezinte un spațiu de referința pentru pomicultorii din Romania, un spațiu unde se pot informa, pot cere pareri pertinente sau pot intra in legatura cu o alta entitate care sa ii susțina.„ mai adauga Cosmin Moga.
Asociația Educațional Ecologica Ecotransilvania a fost inființata in anul 2004 de un grup de tineri ecologi din Sighișoara, pasionați de ocrotirea valorilor naturale deosebite ale Romaniei – in special din interiorul arcului carpatic. Echipa Ecotransilvania, membra și a rețelei Wetlands Link International, numara trei doctori in biologie și doi doctoranzi ce studiaza impactul antropic asupra biodiversitații și, in special, relația dintre modurile de utilizare ale terenurilor și diversitatea organismelor vegetale și animale. Din martie 2011 asociațiile Ecotransilvania și Ecochoice au in custodie cele peste 4600 de hectare ale ariilor naturale protejate din Bazinul Fizeșului, județul Cluj.

Persoana de contact:
Minodora Holban
Manager Proiect
Tel. 0728954230
Email: minodora.holban@gmail.com
Social Media
Vezi toate articolele autorului: D'Avantage Consult

Comentarii

Cauta

Categorii populare