Comunicate de Afaceri

PARG - Sarbatoarea Fructelor Tradiționale la Dumbraveni

Asociația Educațional Ecologica Ecotransilvania, organizeaza in data de 4 Octombrie, un eveniment ce sarbatorește livezile și produsele tradiționale romanești, in localitatea Dumbraveni, județul Sibiu. PARG – Targul fructelor tradiționale se afla la prima ediție și este organizat in cadrul proiectului denumit „Conservarea livezilor extensive si a soiurilor pomicole locale – elemente cheie ale peisajului tradițional din Transilvania”.

Proiectul ce trateaza problema abandonului livezilor tradiționale iși propune sa ajute la conservarea acestora și a soiurilor de fructe tradiționale din zona Sighișoara, Mediaș, Dumbraveni. Astfel, dupa finalizarea activitaților de teren, de recoltare a fructelor și dupa intrevederea cu celelalte inițiative civice care recunosc importanța conservarii livezilor, urmeaza un eveniment in care aceste cunoștințe se pot transmite intregii comunitați. Targul Fructelor Tradiționale este un eveniment organizat pentru promovarea practicilor corecte de intreținere a livezilor, precum și practicile de prelucrare și conservare a soiurilor și varietaților locale de fructe. Mai mult decat atat, prin aceasta Sarbatoare se incearca mobilizarea comunitații in jurul modalitaților corecte de intreținere a livezilor tradiționale și educarea localnicilor pentru a reduce numarul abandonului acestora.

„PARG-ul a fost gandit ca o zi de sarbatoare dar și o zi de transmitere a meșteșugurilor și practicilor tradiționale intregii comunitați. Programul sarbatorii incepe la ora 12:00 cu vizitarea standurilor producatorilor locali; el va include degustari de fructe și produse derivate din soiuri tradiționale, concursuri cu tematica tradiționala, demonstrații de tehnici și meșteșuguri relevante. Vizitatorii vor avea ocazia sa primeasca sfaturi și informații de la persoane avizate care investesc multa pasiune in munca lor cu livezile sau produsele derivate acestora. Mai mult, ei pot sa se bucure de activitațile tematice, iar in finalul zilei de muzica unor artiști și interpreți de muzica populara și ușoara, invitat special fiind chiar Dinu Iancu Saliajanu.„ afirma Minodora Holban, manager de proiect. Aceasta activitate are ca obiectiv promovarea practicilor și a produselor tradiționale realizate din soiuri locale de fructe, intr-o maniera placuta și atractiva pentru localnicii din zona.

Aria de desfașurarea a proiectului cuprinde siturile Natura 2000, rețeaua europeana de arii protejate, din Sighișoara, Tarnava Mare și Mediaș. Constituita in 1992 pe baza unei directive a Uniunii Europene, Natura 2000 este o rețea europeana de arii protejate, care cuprinde specii salbatice și habitate naturale de interes comunitar. Administrarea siturilor din rețeaua Natura 2000 contribuie la conservarea habitatelor și a speciilor de plante și animale vulnerabile, dar, in egala masura, și la dezvoltarea socio-economica durabila a zonei protejate.

Asociația Educațional Ecologica Ecotransilvania a fost inființata in anul 2004 de un grup de tineri ecologi din Sighișoara, pasionați de ocrotirea valorilor naturale deosebite ale Romaniei – in special din interiorul arcului carpatic. Echipa Ecotransilvania, membra și a rețelei Wetlands Link International, numara trei doctori in biologie și doi doctoranzi ce studiaza impactul antropic asupra biodiversitații și, in special, relația dintre modurile de utilizare ale terenurilor și diversitatea organismelor vegetale și animale.


Persoana de contact:
Minodora Holban
Manager Proiect
Tel. 0728954230
Email: minodora.holban@gmail.com

Social Media
Vezi toate articolele autorului: D'Avantage Consult

Comentarii

Cauta

Categorii populare