Comunicate de Afaceri

Aniversarea "Ingerului pazitor electronic" - Bosch a produs 100.000.000 de sisteme ESP care salveaza vieti

Programul de stabilitate electronica ESP contribuie la mentinerea stabilitatii autoturismelor pe sosea, in special in cazurile in care acestea intra cu viteza in curbe sau derapeaza, caz in care, de cele mai multe ori, consecintele accidentelor sunt foarte grave. Din luna noiembrie 2014, sistemul ESP va deveni echipament standard pentru toate autoturismele nou-inmatriculate in UE. „In ultimii ani, sistemul ESP a salvat numeroase vieti si acesta este un lucru dovedit. De asemenea, ESP este un element de baza al functiilor de asistenta de inalta performanta si al condusului autonom”, afirma Gerhard Steiger, presedintele Diviziei Sisteme de Control al Sasiului din cadrul Bosch. Concernul german a dezvoltat tehnologia antiderapaj in 1995, fiind prima companie din lume care a inceput productia in serie a sistemului. De la inceputul productiei in serie in 1995 pana in prezent, Bosch a produs 100 de milioane de sisteme ESP. Pana in 2010 au fost produse in total 50 de milioane de sisteme ESP, iar in doar patru ani numarul s-a dublat. „Din 2010 producem anual mai multe sisteme ESP decat ABS”, a declarat Gerhard Steiger.

ESP devine o functie standard

Dupa centura de siguranta, ESP ocupa locul secund in ceea ce priveste cele mai importante sisteme de siguranta. Conform studiilor, ESP poate preveni pana la 80 la suta dintre accidentele provocate de derapaje. O analiza detaliata a bazei de date germane GIDAS privind studiile aprofundate referitoare la accidente rutiere indica faptul ca, in 2011, 540 de vieti au fost salvate numai in Germania datorita sistemului ESP. In acest an, 60 la suta dintre autoturismele care circula pe soselele din Germania au fost echipate cu acest „inger pazitor electronic”, iar un numar din ce in ce mai mare de tari impun introducerea sistemului pe autoturismele noi. In Europa, acesta a devenit obligatoriu pentru toate autoturismele care au fost omologate incepand cu octombrie 2011. Din luna noiembrie 2014, ESP nu va mai fi optional la nivelul UE: el va deveni echipament standard pentru toate autoturismele nou-inmatriculate. In prezent, 78 la suta dintre autoturismele de pasageri si camioanele usoare nou produse in Europa sunt echipate cu ESP. De asemenea, sistemul este obligatoriu pentru toate autoturismele cu greutate maxima de 4,5 tone in Statele Unite. Acesta mai este obligatoriu in Australia si Israel, iar in Japonia, Coreea, Rusia si Turcia regulamentele vor intra in vigoare in anii imediat urmatori. La nivel global, 55 la suta dintre autoturismele de pasageri si camioanele usoare sunt echipate cu ESP. In China, aproape un sfert din noile autoturisme de pasageri care ies de pe linia de asamblare sunt prevazute cu acest sistem. O analiza atenta a cifrelor de productie reflecta, de asemenea, popularitatea din ce in ce mai mare a sistemului de siguranta. In prezent, furnizorul global de tehnologie si servicii produce sistemul in Germania, Franta, Statele Unite, Japonia, China, India si Brazilia.

Sistemul modular respecta toate cerintele

De la inceperea productiei in serie, Bosch a imbunatatit permanent sistemul de siguranta, adaugand treptat functii suplimentare. Daca prima versiune cantarea 4,3 kilograme, versiunea de baza a generatiei curente cantareste doar 1,6 kilograme. De-a lungul timpului, sistemul a devenit mai usor, mai compact si mult mai ieftin. Aceste eforturi de dezvoltare au avut un succes rasunator: „ESP este, in prezent, accesibil tuturor claselor de autoturisme”, a afirmat Steiger.

Electrificarea din ce in ce mai mare a trenului de rulare si numarul in crestere al functiilor de asistenta au impus noi standarde asupra sistemelor de franare existente. Bosch a raspuns deja acestei cerinte printr-un sistem modular care ofera solutiile tehnice corespunzatoare. Chiar si pentru autoturismele automatizate in totalitate, sistemul ESP adecvat combinat cu iBooster, amplificatorul fortei de franare cu functionare electromecanica ofera deja redundanta necesara.

Sistemele de asistenta bazate pe ESP

Datorita noilor sisteme de asistenta, condusul este mai sigur si mai confortabil. Bosch dezvolta functii care mentin automat distanta fata de vehiculul aflat in fata, care manevreaza autoturismele in locurile de parcare cele mai inguste si avertizeaza conducatorii in timp util in situatiile critice. In urmatorii ani, un numar din ce in mai mare de manevre vor deveni complet automatizate, ceea ce va permite autoturismelor sa intre singure in garaj sau sa se strecoare in traficul matinal de pe autostrada. Toate aceste functii au un lucru in comun: franeaza fara interventia conducatorului auto. Sistemul ESP pune comenzile de franare in practica. Asadar, functiile suplimentare de siguranta si confort pot fi adaugate mai usor autoturismelor care au deja sistemul incorporat. Senzorii care colecteaza datele privind mediul inconjurator al autoturismului reprezinta o baza decisiva a acestor functii. Acestea actioneaza ca organe senzoriale ale autoturismului: recunosc ceilalti participanti la trafic si stabilesc distanta acestora fata de autovehicul, precum si viteza si directia de mers a acestora. Bosch ofera o gama variata de senzori cu ultrasunete, video si radar care deservesc acestui scop.

Bosch sprijina campaniile O.N.U. pentru o siguranta rutiera sporita

Anual, aproximativ 1,3 milioane de persoane la nivel global mor ca urmare a accidentelor rutiere, in timp ce alte cateva milioane sunt ranite. In 2011, Organizatia Natiunilor Unite a initiat decada de actiune pentru siguranta rutiera, al carei obiectiv este stabilizarea si, ulterior, reducerea numarului de decese provocate la nivel global de accidentele rutiere, pana in 2020. Bosch a sprijinit proiectul de la bun inceput. Numai in 2014 compania a contribuit cu 150.000 de dolari la aceasta initiativa, bani care vor fi folositi pentru sprijinirea Global NCAP, care permite utilizarea unor programe de evaluare independente pentru autoturismele noi, in special in tarile emergente precum India. In ultimii ani, angajamentul Bosch fata de aceasta initiativa a contribuit la realizarea mai multor proiecte privind siguranta rutiera in intreaga lume.

Contact pentru jurnalisti:
Eleni Scheffal
Telefon: (021) 4057529
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare