Comunicate de Afaceri

Cutie automata – principii de functionare !

O cutie automată are multe garnituri și garnituri pentru a controla debitul fluidului hidraulic și pentru a evita scurgerea acestuia. Există două etanșări externe principale: etanșarea frontală și sigiliul din spate. Sigiliul din față sigilează punctul în care convertizorul de cuplu se montează pe carcasa transmisiei. Această etanșare permite fluidului să se miște liber de la convertizor la cutie automata, dar împiedică scurgerea lichidului. Sigiliul din spate păstrează scurgerea lichidului dincolo de arborele de ieșire.

O garnitură este, de obicei, făcută din cauciuc (similară cu cauciucul dintr-o lamă de ștergare a parbrizului) și este utilizată pentru a împiedica scurgerea uleiului printr-o piesă în mișcare, cum ar fi un arbore de filare. În unele cazuri, cauciucul este asistat de un arc care ține cauciucul în contact strâns cu axul de filare.

O garnitură este un tip de etanșare utilizat pentru a sigila două părți staționare care sunt fixate împreună. Unele materiale de garnitură comune sunt: ​​hârtie, plută, cauciuc, silicon și metal moale.

În afară de sigiliile principale, există, de asemenea, o serie de alte sigilii și garnituri care variază de la transmisie la transmisie. Un exemplu comun este inelul O din cauciuc care sigilează arborele pentru maneta de comandă a schimbării vitezelor. Acesta este arborele pe care îl deplasați când manipulați schimbătorul de viteze. Un alt exemplu care este comun pentru majoritatea transmisiilor este garnitura de ulei. De fapt, sigilii sunt necesare oriunde un dispozitiv trebuie să treacă prin carcasa de transmisie, fiecare fiind o sursă potențială de scurgere.

 Cutiile de viteze automate sunt utilizate în general pe autoturismele de clasă medie şi superioară, datorită avantajelor pe care la are:

  • transmite cupluri mai mari
  • amplifică cuplul motor
  • trecerea de la o treaptă la alta se face lin şi fără şocuri
  • funcţionare mai silenţioasă

 Pentru automobilele de la care se așteaptă confort sporit în timpul rulării (zgomote și șocuri reduse), conducere mai ușoară și forțe de tracțiune ridicate, este indicat să se folosească o cutie de viteze automată. Acesta, comparativ cu o cutie manuală, îndeplinește foarte ușor aceste cerințe datorită principiului de funcționare.

Cea mai populară formă găsită în automobile este tr cutie automata hidraulică. Dispozitivele similare, dar mai mari, sunt utilizate și pentru vehiculele și echipamentele comerciale și industriale grele.

Acest sistem utilizează un cuplaj fluid în locul unui ambreiaj de frecare și realizează schimbări de viteze prin blocarea și deblocarea hidraulică a unui sistem de angrenaje planetare. Aceste sisteme au un set definit de intervale de viteze, adesea cu o garnitură de parcare care blochează arborele de ieșire al transmisiei, pentru a menține autovehiculul la rulare înainte sau înapoi. Unele mașini cu limite de viteză limitate sau viteze fixe ale motorului, cum ar fi unele motostivuitoare și mașinile de tuns iarba, utilizează doar un convertizor de cuplu pentru a asigura o rotire variabilă a motorului pe roți.

Cutia automata  este ușor de utilizat. Încercările de îmbunătățire a eficienței consumului de combustibil ale transmisiilor automate includ utilizarea convertizoarelor de cuplu care se blochează dincolo de o anumită viteză sau în rapoarte de viteze mai mari, eliminând pierderile de putere și uneltele de supraalimentare care acționează automat peste anumite viteze. În cazul transmisiilor mai vechi, ambele tehnologii ar putea fi intruzive atunci când condițiile sunt de așa natură încât acestea reduc în mod repetat viteza și factorii de sarcină, cum ar fi gradul sau vântul variază ușor

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Atelierul de Creatii Digitale

Comentarii

Cauta

Categorii populare