Comunicate de Afaceri

Cutii automate – beneficii !

Astăzi, pe piața vehiculelor comerciale, termenul "automat" este adesea folosit pentru a descrie orice setare cu două pedale. Există însă diferențe semnificative între o transmisie manuală automată și cutii automate. Pe măsură ce cererea pentru autocamioane și autobuze complet automate crește, furnizorul constată o creștere constantă a cererii atât pentru aplicațiile de pe șosea cât și pentru cele de teren.

O transmisie manuală operează un ambreiaj tradițional uscat pentru a transmite puterea motorului la transmisia vehiculului și a cupla diferite seturi de roți pentru a obține diferitele rapoarte de transmisie.

Dimpotrivă, într-o transmisie complet automată, un flux continuu de putere între roțile motorului și vehiculelor este garantat printr-un modul de convertizor de cuplu, în timp ce un singur set de unelte sofisticate produce toate rapoartele de transmisie diferite. Acest set de angrenaje planetare are o "roată dințată" centrală și o roată dințată exterioară cu dinți în interior și leagă cele două cu o serie de roți planetare montate pe un cadru de transport.

 Convertizor de cuplu

Dispozitivul de conversie a cuplului, care a evoluat de la volantul de lichid, este situat în partea din față a carcasei transmisiei automate și este umplut cu fluid de transmisie. Acest fluid transmite cuplul motorului la transmisie în timpul lansării vehiculului. Datorită arhitecturii, convertorul de cuplu este cheia transmisiei complet automate și oferă multe beneficii unice, cum ar fi înmulțirea cuplului motorului și reducerea șocului și tensiunii pe întreaga transmisie.

 În plus, transmisiile automate moderne includ un ambreiaj de blocare în acest modul care, atunci când este necesar, asigură o conexiune mecanică directă de la motor la transmisie pentru a maximiza economia de combustibil.

Convertorul de cuplu este cel care oferă multe dintre diferențiatorii care stabilesc performanța între o transmisie complet automată și un AMT. Cu un AMT, de fiecare dată când are loc o schimbare, ambreiajul separă motorul de transmisie. Prin urmare, la fiecare schimbare, există o pierdere de putere, impuls și viteză. Totuși, cu un sistem complet automat, motorul și transmisia sunt conectate întotdeauna, conducând la o utilizare mai eficientă a puterii motorului și a combustibilului, oferind astfel o accelerație mai rapidă și o productivitate îmbunătățită.

Aceste atribute au condus la o automatizare completă fiind alegerea de facto în caz de incendiu (performanță și accelerare) și pentru aplicațiile autobuzului urban (eficiență, productivitate și protejarea transmisiei în timpul operației frecvente de oprire / pornire). Acestea sunt avantajele și altele care conduc transmisii complet automate în noi aplicații, cum ar fi distribuția și construcția.

 Economie de combustibil

Consumul istoric de combustibil pentru transmisiile automate a fost o preocupare, dar o mare parte din aceasta se referă la formele timpurii ale tehnologiei și nu la cele mai recente oferte. Piața vehiculelor comerciale se concentrează pe executarea "muncii" la costuri minime și la consumul de combustibil. Noua generație cutii automate complet automatizate optimizează eficiența funcționării camionului sau a autobuzului, asigurând că la fiecare schimbare nu există pierderi de putere a motorului. Acest lucru face posibilă obținerea unei eficiențe excelente de combustibil cu o transmisie automată.

 Performanță fiabilă

Pierderea controlului sau a tracțiunii pe teren murdar, lipicios sau alunecos este o problemă pentru șoferii de camioane în construcții. Șantierele de construcții nu sunt cunoscute pentru condițiile lor de lucru ușoare, iar în condiții meteo nefavorabile, problema poate deveni, în cel mai bun caz, iritantă și în cel mai rău caz periculoasă.

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Atelierul de Creatii Digitale

Comentarii

Cauta

Categorii populare