Comunicate de Afaceri

Baie publica construita din donații pentru cei peste 500 de locuitori ai Ponoratei!

Baia este complet utilata și pentru inceput Kaufland a donat produse pentru igiena personala – sapun lichid și șampon, prosoape. Pentru ca baia publica sa devina funcționala in comunitatea lipsita de apa curenta din Ponorata, ValRom Romania a donat doua rezervoare de cate 3500 de litri pentru alimentarea modulelor.

Primaria din localitate a sprijinit realizarea proiectului și a contribuit cu forța de munca pentru saparea unor puțuri și pentru conectarea modului la apa, respectiv racordarea la energie electrica. O persoana din randul comunitații va fi implicata pentru a organiza programul de funcționare al baii și pentru a asigura mentenanța și curațenia modulelor.

Ponorata este o localitate izolata, din comuna Coroieni, județul Maramureș. Locuitorii acesteia traiesc intr-o saracie lucie, in case de pamant, cu acoperișuri și ferestre improvizate din folii de plastic, fara acces direct la apa curenta sau toalete. Copiii care traiesc in astfel de condiții incep școala cu un handicap social și educațional uriaș. Parinții lor au doar un vocabular de baza (peste 90% dintre ei sunt analfabeți) și nu au niciun fel de abilitați sau vreo idee despre ce inseamna educarea propriilor copii. Pentru ca acasa nimeni nu le citește o poveste sau nu ii invața culorile, acești copii incep sa pronunțe cuvinte disparate abia la varsta de 5-6 ani și incep sa formuleze propoziții dupa varsta de 7 ani – in lipsa unor programe de sprijin adecvate.

“Din 2010, ori de cate ori vorbim de saracie ‘pura’ in Romania, gandul ne duce la Ponorata. Aici am intalnit copii care aveau 13 ani, dar care nu știau sa numere pana la 10, iar daca ii intrebai ce varsta aveau, spuneau ca au 2 ani; copii care vin la școala murdari precum carbunele pentru ca nu au fost spalați niciodata, cu parul incalcit și in toate direcțiile; copii cu ochi infometați, dar foarte frumoși care se lupta pe o pasta de dinți sau pe pliculețe de șampon expirate – copii care sunt, mai presus de toate, foarte, foarte simpatici” declara Alina Seghedi, voluntar in grupul de inițiativa.

„Suntem onorați sa putem fi parte dintr-un proiect ce are un obiectiv atat de mareț. Nu este ușor sa gasești soluții pentru zonele defavorizate, insa un plan bine definit și sistematizarea continua a procedurilor pot ajuta enorm. Credem ca putem schimba lucrurile in bine și putem lasa in urma noastra comunitați fericite, care, cu puțin ajutor, au reușit sa iși rezolve o parte din probleme. Este datoria noastra sa ne implicam și sa ajutam!” a declarat Catalin Anghel, Director Marketing Romstal.

Proiectul Fiecare Copil in Gradinița & Fiecare Copil in Școala – Ponorata este o inițiativa civica a unui grup de voluntari din sectorul ONG, din sistemul public de invațamant și din mediul de afaceri din Romania și din strainatate, in beneficiul copiilor extrem de saraci din comunitatea Ponorata. Bazat pe metodologia de succes a programului Fiecare Copil in Gradinița dezvoltat de Asociația OvidiuRo in 43 de comunitați din Romania, aceast proiect pe termen lung stimuleaza – prin oferirea de tichete sociale condiționate de prezența zilnica la gradinița și școala pentru toți copiii de 3-10 ani din Ponorata, in vederea reducerii decalajului educațional și a abandonului școlar timpuriu.

Proiectul pornește de la premisa ca experiențele timpurii sarace au efecte severe și de durata asupra dezvoltarii ulterioare a creierului uman . Fara acces la educație de la varste mici, cei mai mulți copii saraci nu reușesc niciodata sa recupereze decalajul fața de colegii lor, prin urmare abandoneaza școala, mai ales dupa ce trec in ciclul gimanzial (clasa a V-a) și, ca adulți, au șanse minime sa obțina un loc de munca și prezinta un risc major de a deveni fie dependenți pe viața de ajutorul social, fie delincvenți.

Fiecare Copil in Gradinița & Fiecare Copil in Școala – Ponorata are la baza o intervenție socio-educaționala complexa care include sprijin material (tichete sociale condiționate de prezența zilnica a copiilor la gradinița și școala primara, rechizite, imbracaminte și incalțaminte), implicarea parinților in procesul de educație și activitați educaționale extracuriculare.

In anul școlar 2014-2015, programul a sprijinit 134 de copii cu varste intre 3 și 10-11 ani sa mearga la gradinița și la școala, cu o rata medie de prezența regulata de 71% la școala și 51% la gradinița (in condițiile in care fara niciun sprijin, prezența ar fi fost sub 10%).

Activitațile educaționale sunt posibile datorita sumelor oferite de donatori individuali din Romania și din strainatate, care sprijina copiii din Ponorata de trei ani. In plus, in ultimul an, pentru comunitatea din Ponorata s-au pus in practica numeroase alte proiecte care au condus la creșterea gradului de confort și dezvoltarea sociala a locuitorilor din aceasta localitate. Realizarea acestor proiecte a fost posibila ca urmare a implicarii unor companii responsabile din punct de vedere social. Una dintre acestea este Romstal, lider pe piața din SE Europei, specializata in comercializarea echipamentelor de instalații pentru construcții. De 21 de ani, pasiunea și devotamentul companiei se transpun in servicii de calitate și intr-o oferta variata de produse inovatoare, exclusive și fiabile. Angajamentul Romstal fața de clienți este unul pe termen lung, oferind soluții pentru toate genurile de proiecte, intr-un sistem complex de consultanța, oferit gratuit publicului. Compania se implica activ in dezvoltarea societații și a comunitaților din care face parte, susținand proiecte din domenii precum educație, sanatate, sport și ecologie. Prin acțiunile intreprinse, Romstal incearca sa ofere suport societații, contribuind la calitatea vieții in comunitațile locale. Totodata, compania pledeaza pentru o atitudine proactiva fața de gasirea unor soluții eficiente și sustenabile pentru un viitor mai verde.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: ROMSTAL

Comentarii

Cauta

Categorii populare