Comunicate de Afaceri

Ethereum pe intelesul tuturor

Desi este cel mai frecvent asociata cu Bitcoin, tehnologia blockchain are multe alte aplicatii dincolo de lumea monedelor virtuale. De fapt, Bitcoin este doar una din câteva sute de aplicatii care utilizeaza astazi tehnologia blockchain.

Pâna nu demult, dezvoltarea de aplicatii de tip blockchain necesita o baza complexa de cunostinte din domeniul codificarii, criptografiei, matematicii, precum si resurse semnificative. Dar vremurile s-au schimbat. Astazi, aplicatiile precum votul electronic si tranzactiile se dezvolta si se desfasoara intr-un mod mult mai rapid decât oricând gratie blockcain. Oferind dezvoltatorilor instrumentele necesare pentru a construi aplicatii descentralizate, Ethereum face toate acestea posibile.

Ca sa intelegeti mai bine, gânditi-va ca acum cea mai mare parte a oamenilor foloseste un intermediar de incredere (o banca, de exemplu) pentru a realiza tranzactii financiare. Tehnologia blockchain permite ambelor parti ale tranzactiei sa se conecteze direct, fara a mai exista necesitatea acestui intermediar. Prin intermediul criptografiei, tehnologia blockchain realizeaza o baza de date descentralizata, un jurnal electronic al tuturor tranzactiilor, jurnal disponibil tuturor membrilor retelei – un lant de computere care trebuie toate sa aprobe fiecare tranzactie inainte ca aceasta sa fie verificata si aprobata.

Dar ce este de fapt Ethereum?

Pe scurt, Ethereum este o platforma software deschisa, bazata pe tehnologia blockchain, care permite dezvoltatorilor sa construiasca si sa implementeze aplicatii descentralizate.

Este Ethereum similar cu Bitcoin? Da si nu chiar.

„Bitcoin este o moneda digitala, adica doar o aplicatie a unui blockchain. Cu toate acestea, nu este singura astfel de aplicatie. Ca o comparatie, e-mailul este un mod particular de a folosi Internetul, care a contribuit foarte mult la popularizarea Internetului, dar exista multe alte sisteme care folosesc Internetul”, a declarat dr. Gavin Wood, co-fondator Ethereum.

Masina virtuala Ethereum

Inainte de crearea lui Ethereum, aplicatiile blockchain au fost concepute pentru a face un set foarte limitat de operatiuni. Bitcoin si alte cryptomonede, de exemplu, au fost dezvoltate exclusiv pentru a functiona ca moneda digitala peer-to-peer.

Dezvoltatorii s-au confruntat cu o problema. Fie aveau nevoie ca setul de functii oferite de Bitcoin sa se extinda si pentru alte tipuri de aplicatii, ceea ce este foarte complicat si necesita mult timp, fie se inventa o noua aplicatie de tip blockchain si o platforma complet noua. Cunoscând aceasta situatie dificila, creatorul lui Ethereum, Vitalik Buterin a dezvoltat o noua abordare.

„M-am gândit ca cei din comunitatea Bitcoin nu abordau problema corect. Cautau aplicatii individuale. Acum, Bitcoin porceseaza putin sub trei tranzactii pe secunda. Ethereum proceseaza cinci tranzactii pe secunda. Uber ofera 12 curse pe secunda. In aproximativ doi ani Blockchain-ul va inlocui Visa”,  a declarat inventatorul Ethereum, Vitalik Buterin.

Totusi, Ethereum nu este doar o platforma, ci si o moneda digitala, a doua ca valoare dupa Bitcoin, care are mari sanse sa o depaseasca. Faptul ca Ethereum a atras atentia unor companii gigant care au investit in aceasta tehnologie, face ca tot mai multa lume sa fie atrasa de inventia lui Vitalik Buterin.

Din România poti cumpara ETH (Ethereum) direct in valuta (euro, dolar, lira etc) direct prin transfer bancar, paypal, poti chiar transforma o alta cryptomoneda, cum este Bitcoin, in ETH folosind un site specializat, precum CryptoCoin.pro.

 

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare