Comunicate de Afaceri

Ce trebuie sa stiti despre tipurile de pompa de caldura aer apa

Modalitatea de functionare a unei pompe de caldura este destul de simpla, desi prezinta atat de multe beneficii atat din punct de vederea al racirii, cat si al incalzirii unui spatiu: iarna, pompa de caldura extrage caldura din apa, aer sau sol (in functie de tipul acesteia), pentru ca ulterior, caldura produsa prin intermediul incalzirii agentului frigorific de catre un compresor montat in interior, sa fie distribuita uniform si eficient in interiorul locuintei. Daca este sa vorbim despre pompa de caldura aer apa, trebuie sa stiti ca acestea sunt de doua feluri: pompa de caldura aer apa splitata si pompa de caldura aer apa monobloc.

Cateva aspecte legate de pompa de caldura aer apa splitata

Pompa de caldura aer apa splitata este compusa dintr-o unitate externa si o unitate interna, legate intre ele prin agent frigorific, in cazul de fata cu freonul, care are rolul de a evita inghetul din sezonul rece, si in acelasi timp - montajul este mult mai simplu de realizat.  Aceasta varianta are un coeficient mai mare, deoarece agentul termic nu are o circulatie exterioara, cum este in cazul pompei de caldura aer apa monobloc.

Pompa de caldura aer apa monobloc este in general  o unitate mare,  montata in exterior, pentru ca necesita crearea de trasee subterane pentru ca agentul termic sa poata circula, fara sa existe pericolul de inghet pe timp de iarna. Acest tip de pompa de caldura are un COP mai mic. In multe cazuri este de preferat sa fie introdus antigel pe sistemul de incalzire, pentru ca in cazul in care exista o pana de curent pe timp de iarna, sistemul sa nu inghete, iar schimbatorul de caldura sa se sparga. In cazul in care nu exista riscul ca energia electrica sa se intrerupa, nu este necesara introducerea antigelului, deoarece pompa recircula continuu si nu se intampla nimic ce poate sa puna in pericol deteriorarea pompei de caldura.

Pompa de caldura aer apa splitata versus pompa de caldura monobloc

In cazul pompei de caldura de tip split nu trebuie sa avem temerea ca exista riscul ca schimbatorul de caldura sa inghete, astfel ca antigelul nu mai este necesar, iar per total, pompa de caldura splitata se dovedeste a fi mai ieftina.

Varianta splitata cu agent frigorific are multe variante: cu model de perete - unde are un schimbator de caldura pompa de circulatie pe casa cu un mic lant de expansiune pt varianta de incalzire, sau sunt variante de tip frigider, unde exista si boilerul de apa calda menajera si cufarul, totul intr-un singur tanc - noi le zicem hidrobox, pentru variantele simple, doar cu incalzire care se pune pe perete, si hidrotanc, la acela care are si boilerul integrat.  Se poate pune si o combinatie de hidrobox cu boiler cu serpetina marita.

Boilerele, pentru toate orice varainta de pompa de caldura aer apa

Este necesar ca boilerele sa detina serpentina marita. Cele mai multe boilere de pe piata au serpentine mici, calculate pentru centralele cu gaz, lemn, etc. care insa nu fac fata unei pompe de caldura. Boilerele pentru pompele de caldura pornesc de la o serpentina de 3 mp, care trebuie sa functioneze de sus pana jos. Pentru ca pompa de caldura nu realizeaza o incalzire a apei foarte rapide, apa trebuie acumulata.

La variantele de case pana in 150 mp se poate monta doar o butelie de egalizare, deci se poate renunta la pufar mai ales daca avem incalzire in pardoseala. Volumul de apa este suficient pentru a avea acest timer. Practic, pompa de caldura nu incalzeste suficient de rapid apa, asa ca timpul acesta de incalzire se acumuleaza in pufarul respectiv.

Variantele de pompa de caldura cu inverter pot sa moduleze puterea termica a pompei - de exemplu in cazul  unei case de 150 mp, cu o pompa mai mare calculata pentru aceasta casa, ea moduleaza intre 5 si 23 grade/kw termici. daca e nevoie de 10, va merge doar pentru 10.

Daca avem o pompa de caldura aer apa fara inverter, adica o pompa de caldura on-off, toata puterea compresorului va incepe odata, prin urmare aceasta varianta va costa mai mult. In unele cazuri sunt mai bune, insa doar la variantele apa-apa.

Asadar, daca alegem variantele monobloc sau splitata, trebuie sa cunoastem atat avantajele cat si dezavantajele.

In cele mai multe cazuri variantele de pompa de caldura aer apa splitate se dovedeste a fi mai eficienta decat cea monobloc, care din cauza faptului ca sunt exterioare functioneaza in parametri optimi doar pana la temperatura de -25 grade Celsius. In cazul celor splitate, temperatura maxima este de -28 grade Celsius si au un COP destul de bun.

In plus, pompele de caldura aer apa pot inlocui cu succes variantele pe lemne sau peleti,  pentru ca nu necesita investitii majore pe partea de exterior  pur si simplu vine un aparat exterior pus pe un suport si atata tot.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati site-ul nostru www.instalatii-pardoseala.ro sau sa ne contactati folosind datele de mai jos:

--------------------

CONTACT:

CIUPILA DANIEL

Ciupila Daniel

ciupirom@yahoo.com

0769289016

 

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: SC CREATIVE WEB SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare