Comunicate de Afaceri

Descoperirea care ar putea revolutiona piata panourilor solare

Perovskitul, un material despre care se crede ca va schimba viitorul industriei celulelor solare, a fost inregistrat de cercetatorii de la Laboratorul National de Accelerator SLAC cu o „camera moleculara", astfel incat sa poata fi inteles modul in care acest material devine tot mai eficient in transformarea luminii in energie electrica.

Perovskitul este un mineral de oxid de titan de calciu descoperit in Muntii Urali din Rusia in 1839. Acest material este perfect pentru celulele solare (care stau la baza panourilor solare), deoarece este ieftin, usor de fabricat si foarte flexibil. In plus, oamenii de stiinta prognozeaza ca perovskitul ar putea depasi in eficienta chiar si siliciul (materialul cel mai des folosit in celule din panourile solare), deoarece eficienta sa in conversia energiei luminoase in energie electrica este mai mare decat a oricarui alt material.

Panourile solare au devenit astazi o alternativa tot mai utilizata de consumatori pentru a produce energie electrica si de a reduce costurile pentru utilitati. Cererea tot mai mare au facut ca numarul ofertelor cu panouri solare la cel mai bun pret sa fie tot mai mare.

 

Un intreg acoperis poate fi transformat intr-un panou solar

Celulele solare sunt dispozitive utilizate pentru captarea luminii si transformarea ei in energie electrica. Ele sunt adesea fabricate din siliciu si functioneaza prin absorbtia fotonilor, pachete de lumina, care determina electroni, particule incarcate negativ, sa iasa din materialul celulelor solare.

De la descoperirea lor in 2009, eficienta celulelor din perovskit a continuat sa creasca, de la 14% la 20% in doar doi ani de zile. Spre deosebire de rivalul sau, siliciul, se cunosc prea putine despre modul in care noul material transforma lumina in electricitate.

In cadrul verificarii realizate de cercetatori, echipa a folosit o „camera pentru electroni” si a folosit un laser asupra stratului de perovskit, apoi un impuls electronic pentru a obtine difractie. S-a constatat ca stratul de perovskit se deformeaza atunci cand este la lumina. Masuratorile au indicat faptul ca structura perovskitului se deformeaza intr-un mod neasteptat si neobisnuit, proces care genereaza potentialul de captare a luminii.

Odata cu noua descoperire, viitoarele panouri solare vor putea contine folii semi-transparente flexibile, usoare, care transforma orice suprafata intr-un panou solar. Datorita acestor proprietati unice, perovskitul poate transforma un geam de sticla intr-un panou fotovoltaic ultra-performant. Poate de asemenea acoperi suprafete ceramice, transformand un intreg acoperis intr-un panou solar urias care nu va arata cu nimic diferit fata de unul obisnuit.

 

Ce panouri solare prefera romanii

In ultimii ani, piata panourilor solare a cunoscut si in Romania o crestere semnificativa, asa cum s-a intamplat la nivelul intregii Europe. De exemplu, in 2015, in Europa, piata energiei solare a crescut cu aproximativ 15%. 

Cei mai multi romani opteaza pentru panouri solare nepresurizate. Acest tip de panou solar este cel mai popular in Romania si se foloseste pentru producerea apei calde menajere. Panourile solare nepresurizate nu consuma nici o alta forma de energie in timpul functionarii, producerea apei calde menajere se realizeaza prin absortia radiatiei termice solare, ceea ce conduce la amortizarea investitiei in maxim 2 ani.

Alt tip de panouri solare este cel presurizat, adica cu rezervor deasupra tuburilor sau cu boiler in locuinta.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare