Comunicate de Afaceri

Instructiuni de utilizare si intretinere a gazonului artificial

Gazonul artificial se monteaza pe beton, asfalt sau piatra, fibrele fiind mai apoi presarate cu un strat de nisip, urmat de un strat de granule din cauciuc. Nisipul cuartos, ii ofera gazonului stabilitate pe fundatie, iar granulele din cauciuc imbunatatesc cu mult dinamica mingii datorita elasticitatii pe care o creeaza, practic inexistenta pe un teren cu gazon natural.

Pentru a pastra starea optima de joc , frumusetea si siguranta terenului, utilizatorul trebuie sa pastreze suprafata de joc curata, fara vegetatie si fara depuneri de resturi aduse de vant (seminte de iarba naturala, frunze, hartii, plastic etc).

Se recomanda eliminarea ramasitelor care se pot acumula din cauza naturii sportului practicat (bandaje , snururi , pudra de polipropilena a jucatorilor), a gunoaielor aruncate de spectatori (mucuri de tigara, capacele sticlelor) si poluarea aerului (particulele de combustibil diesel, funingine). Pentru a nu favoriza aparitia muschiului prin descompunerea frunzelor care cad toamna pe suprafata de joc, acestea trebuie indepartate. Ca o masura de precautie pentru aceasta, trebuie efectuat anual tratamentul de erbicidare a suprafetei, aceasta fiind recomandata de producatorul gazonului sintetic.

PROCEDURI DE INTRETINERE :
1. Intretinerea regulata – curatarea suprafetei de joc
Este necesar sa fie indepartate regulat resturile aduse de vant pe suprafata de joc. Indepartarea acestora se face cu o perie speciala pentru gazon sintetic .

2. Periaj
Prin periere, se indeparteaza depunerile de pe gazon si se indreapta firele de iarba care sunt indoite in urma jocului. Periajul la gazon artificial este absolut necesar si trebuie facut la fiecare 2 saptamani. Acest periaj trebuie facut si mai des, daca terenul este utilizat intensiv. Aceasta operatie va ajuta la mentinerea suprafetei in conditii perfecte .

3. Aerarea suprafetei
Aerarea se va face numai dupa curatirea suprafetei de joc, pentru a nu exista depuneri pe gazonul sintetic. O aerare corecta va readuce toate calitatile produsului la normal, inclusiv o excelenta absorbtie a socului. Chiar daca suprafata de sport este realizata pentru a fi elastica si abosrbanta a socurilor, aceasta se poate intari dupa cativa ani de joc intensiv.

4. Inspectarea suprafetelor de pedeapsa, a cercului din centru, a zonelor de corner si gol
Pe aceste zone ale suprafetei de gazon sintetic pentru terenul de fotbal sau multisport unde traficul este intens, trebuie sa fie asigurata permanent cantitatea necesara de granule/ nisip cuartos. Daca nu se adauga granule de cauciuc/nisip cuartos, atunci cand este necesar, aceste zone se vor deteriora. Incorporarea granulelor de cauciuc/nisip cuartos pe aceste zone se face cu ajutorul unei perii.

5. Adaugarea granulelor de cauciuc la gazonul sintetic aferent terenului de fotbal sau a nisipului cuartos la terenul multisport
Este necesar sa va asigurati ca iarba, granulele de cauciuc si nisipul cuartos sunt complet uscate.

In primul rand : Periati suprafata care are nevoie de umplutura, folosind o perie cu firele tari pentru a ridica firele de iarba intr-o pozitie verticala.
In al doilea rand : Se foloseste un utilaj special pentru a incorpora granulele de cauciuc/nisipulul cuartos in gazonul sintetic.
In al treilea rand: Periati umplutura in iarba , prin agitarea usoara a firelor .Repetati acest procedeu pana cand granulele de cauciuc/nisipulul cuartos nu vor mai sta deasupra firelor de iarba.
d .In al patrulea rand: Umplerea cu granule/nisipul cuartos a zonei de gol si de pedeapsa.
Avand in vedere ca jocul este concentrat in zonele mentionate mai sus, este nevoie de o ingrijire speciala a acestora. Aceste zone trebuie verificate periodic si umplute cu granule/nisip cuartos de fiecare data cand este necesar.

6. Verificarea zonelor lipite si a liniilor de joc
Pentru ca reparatiile sa poate fi facute in cel mai scurt timp, inainte ca defectiunile minore aparute sa devina probleme mai mari, este necesara o inspectie atenta si regulata a acestor zone. Relipirea trebuie realizata de un specialist, folosind un adeziv compatibil cu gazonul.

7. Indepartarea muschiului si a ierburilor care se pot forma pe un teren sintetic
Avand in vedere ca produsul este montat in exterior, pe suprafata gazonului sintetic pot fi aduse de vant seminte de iarba . Daca nu se iau masuri din timp, acestea vor incolti si se vor extinde, reducand durata de viata a gazonului sintetic.
Astfel, trebuie prevenita aparitia ierbii si a muschiului prin erbicidare .Se foloseste o substanta erbicida in combinatie cu un antigerminal. Produsele folosite trebuie sa nu contravina legilor de protectie a mediului!

8. Indepartarea zapezii de pe intreaga suprafata a terenului sintetic
Deszapezirea trebuie realizata de la centru catre exterior si aceasta trebuie facuta doar daca stratul de zapada depaseste 15 cm. Este recomandata folosirea unui plug de greutate redusa cu roti din cauciuc care nu va afecta suprafata sintetica.

9. Protectie
Cand pe terenul de fotbal/ terenul multisport au loc evenimente extrasportive, gazonul sintetic trebuie sa fie protejat pentru a-l mentine in conditii optime. Transportul de echipament poate fi condus pe suprafata de joc fara nici un fel de protectie, in masura in care urmatoarele conditii sunt indeplinite:

a. Conduceti incet.
b. Fara intoarceri bruste.
c. Fara intoarcerea rotilor
Curatati rotile vehiculului pentru a preveni depozitarea noroiului si a murdariei de pe roti pe suprafata terenului.
La intrarea si la iesirea de pe teren , daca se va folosi o suprafata din placaj /furnir, atunci aceasta va fi asezata pe un material protector la cel putin 12 m de punctele mentionate mai devreme.
f. Daca se va renunta la una din suprafetele de la punctul e. , atunci atat acestea vor fi luate cu grija cat si aschiile sau ramasitele de pe suprafata.
g. Varfurile de metal sau ancorele pentru fire nu vor fi prinse de gazon.

10. Organizarea evenimentelor pe un teren sintetic
Evenimente de tip usor care pot fi organizate reprezentand mai putin de 40 kg/mp

a. Evenimente scolare (absolvire, serbare, sedinta, etc)
b. Concerte a caror scene nu sunt grele, piese de teatru, etc.
c. Receptii.
d. Targuri comerciale.
e. A se avea grija la multimile de oameni pe terenul de sport cu mancare si lichide!

Protectie recomandata
Prelate sau suprafete impermeabile
Placaj/furnir peste suprafetele impermeabile sau suprafete de greutate mica peste suprafetele protectoare.
ATENTIE ! NU SE VOR ASEZA PE TERENUL DE FOTBAL/ MULTISPORT SCAUNE , MESE , SAU OBIECTE CU VARFUL ASCUTIT CARE POT DAUNA GAZONULUI SINTETIC, FARA A ASIGURA O FORTE BUNA PROTECTIE !

Materialele impermeabile protectoare trebuie totdeauna plasate intre gazon si placile de protectie ale evenimentului pentru a proteja gazonul artificial de obiecte ascutite, lichide si ramasite ale placajelor /furnirului.
De asemenea NU e permisa intrarea pe teren a animalelor de companie!

11. Curatarea incaltamintei cu care se intra pe suprafata terenului sintetic
Este INTERZIS accesul pe gazon cu pantofi cu crampoane de fier! Se poate calca pe gazon cu pantofi cu crampoane de cauciuc. De obicei , mizeria este adusa pe suprafata gazonului artificial pe incaltamitea jucatorilor. Pentru a preveni acest tip de murdarire a gazonului este esential ca fiecare jucator sa isi curete incaltamintea inainte de a intra pe teren.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Atlas Sport

Comentarii

Cauta

Categorii populare