Comunicate de Afaceri

Romstal iti spune cum sa alegi boilerul potrivit

Daca te-ai decis sa-ti achizitionezi cel mai bun boiler de pe piata, primul lucru pe care trebuie sa-l alegi este tipul de combustibil pe baza caruia aceasta va functiona. Alegerea este dictata de tipul de combustibil care ne este mai usor de procurat si al carui cost este cel mai mic.  Acest prim pas este esential deoarece va dicta urmatoarele criterii dupa care ne vom ghida in alegerea boilerului.  In functie de combustibilul folosit putem opta pentru urmatoarele tipuri de boilere: boilere electrice, boilere pe lemne, boilere termoelectrice sau boilere pe gaz.

Alegerea boilerului in functie de tipul de combustibil 

Pentru a incalzi apa necesara intr-o locuinta, un boiler are nevoie de combustibil. Boilerele pot sa functioneze cu gaz metan, energie electrica, GPL sau pe lemne. Exista si boilere tip pompa de caldura care folosesc caldura din aer pentru a incalzi apa.  Este important sa alegeti boilerul care va permite sa va acoperiti necesarul de apa calda menajera din gospodaria dumneavoastra in cele mai avantajoase conditii pe care vi le ofera locatia. Asta se traduce prin achizitia cat mai facila si mai ieftina a combustibilului care pune in functiune boilerul.

Dimensionarea boilerului in functie de consum 

Numarul de consumatori care folosesc apa incalzita de un boiler este principalul punct de interes atunci cand vom decide dimensionarea boilerului pe care il vom achizitiona. In functie de consumatori vom sti daca avem nevoie de un boiler de capacitate mare sau de un instant care sa deserveasca doar baia si bucataria. Calcularea volumului de apa incalzita necesara ne va indica capacitatea boilerului astfel incat sa avem garantata o presiune optima in orice moment.

Calcularea volumului de apa incalzita necesara 

Volumul apei incalzite este un alt criteriu important de care trebuie sa tinem cont la achizitia unui boiler. In functie de numarul membrilor familiei sau de persoanele care vor apela la functia de apa calda zilnic, vom alege intre boilere cu un volum mic sau ansamble mai mari. Daca numarul camerelor care vor fi deservite de boiler este unul mare se recomanda apelarea la un personal calificat care sa estimeze corect necesarul.

Dimensionarea volumului

Dimensionarea volumului unui boiler tine cont de necesarul de apa al locuintei pe care o va deservi, modul de preparare a ACM (in functie de tipul de combustibil, apa calda menajera se incalzeste mai repede ori mai incet), numarul camerelor si al utilizatorilor dar si de temperatura medie dorita.

Dimensionarea puterii rezistentei 

Puterea boilerului este data de puterea totala a rezistentei folosite. De regula, valoarea este cuprinsa intre 1 si 3kW. Acest indice este important si denota atat timpul alocat incalzirii apei cat si consumul, o rezistenta de mare capacitate conducand si la un consum de energie marit.

Designul boilerului

Designul boilerului ales va fi influentat direct de locul in care acesta va fi instalat. Exista pe piata boilere mici cu volum de 5 – 10l sau unele mari cu volum de 150l sau chiar 200l. Cele industriale sunt si mai mari. Productorii acestor dispozitive au acordat designului o atentie sporita. Aceste boilere sunt user friendly, cu o suprafata lucioasa, in general de culoare alba. Ele se integreaza perfect la vedere dand incaperilor un plus de personalitate. Cele mai noi au panouri de comanda care permit utilizatorului sa-l controleze in cele mai mici detalii.

Alegerea boilerului in functie de functiile oferite 

Am stabilit deja ca boilerul are o forma similara cu cea a unui rezervor, la interiorul sau fiind acumulata o cantitate de apa care este incalzita in functie de nevoile utilizatorului. La nivel de functionare, boilerul este compus dintr-un ansamblu de incalzire si un termostat care reuseste sa stabilizeze temperatura apei in functie de setarile alese. Totusi, aceste dispozitive sunt mult mai mult de atat. Ele au implementate mai multe functii care sa ne faca viata mai usoara: protetie anti-inghet, protectie la supraincalzire, protectie la suprapresiune, functia anti-legionella, functia de programare.

Alegerea boilerului in functie de clasa energetica

Daca tot am amintit de functia eco a boilerului, trebuie sa trecem in revista si un alt criteriu de alegere a boilerului potrivit pentru acasa. Avand in vedere ca s-au introdus din ce in ce mai multe tehnologii care ne ajuta sa consumam mai putina energie si apa, clasa energetica din care face parte produsul ne poate ajuta sa estimam cat vom plati pe viitor pentru a obtine pretioasa apa calda menajera. Astfel, vom observa pe piata ca boilerele sunt clasificate in functie de consum cu clasa energetica A, B, C sau D unde clasa A este echivalenta cu consum mic de energie iar D cu un consum mare.

Alegerea boilerului in functie de izolarea si tipul rezervorului

Izolarea boilerului se refera la protectia pe care peretii acetuia o detin. Modelele mai noi sunt prevazute cu zone tampon care reusesc sa pastreze temperatura apei pentru mai mult timp impedicand pierderile de energie. Un boiler foarte bine izolat are avantajul economisirii energiei pe termen lung, astfel ca acest detaliu devine relevant daca doriti sa aveti parte de un randament maxim si costuri mici de utilizare.

Alegerea boilerului in functie de timpul de incalzire a apei 

Un alt criteriu care va poate influenta alegerea este timpul de incalzire a apei. Ne vom informa care este timpul de incalzire in functie de dorintele noastre. Daca ne dorim sa beneficiem cat mai rapid de apa calda menajera atunci vom opta pentru un instant. Daca insa nu ne grabim si dorim sa avem apa calda disponibila pentru o perioada de timp mai mare vom alege boilere clasice, electrice sau pe gaz, cu dimensiuni mai mari, care sa ne satisfaca intocmai cerintele.

Sfaturi pentru eficientizarea si prelungirea duratei de functionare a boilerului 

Cu totii ne dorim ca boilerul pe care o sa-l achizitionam sa functioneze ireprosabil pentru o perioada cat mai mare de timp. Pentru a obtine un astfel de rezultat este indicat sa acordam cat mai multa atentie noului nostru aparat. Boilerul nostru modern va fi in cele mai multe cazuri prevazut cu panou care ne va ajuta sa-l folosim cat mai eficient posibil. El ne va ajuta sa-l protejam si sa-l folosim in cel mai bun mod posibil. Vom face economie de energie si, in acelasi timp, de bani. Atentia noastra sporita ne va destainui daca aparatul da semne de oboseala. O intretinere facuta periodic si cu atentie il va face sa lucreze in conditii optime si sa ne bucure pentru o perioada foarte mare de timp.

 

 

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: ROMSTAL

Comentarii

Cauta

Categorii populare