Comunicate de Afaceri

2017 CEL MAI DIFICIL AN PENTRU ECONOMIA ROMANIEI! NUMARUL FALIMENTELOR A ATINS CIFRE RECORD

Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica a gazduit prima conferinta de prognoza economica a anului curent, prezentand datele statistice, prognozele si evolutia economiei romanesti in 2017, sub impactul crizei economice locale ce se agraveaza si cadrul general al economiei mondiale stagnante.


Punctul de pornire al discutiei a fost Raportul final al expertului ONU-Philip Alston ce a reliefat crudul adevar al saraciei devastatoare din Romania.

Conferinta a inceput cu o evaluare a impactului crizei economice, din ultimii ani, asupra peisajului economic.

Astfel, in perioada anilor 2009-2016 criza a afectat zone vitale ale vietii economice precum: industria materialelor de constructii, piata imobiliara si industria usoara, urmata apoi in faza a doua de criza sistemului de asigurari si a sistemului bancar.


Reducerile PIB-ului au fost cifrate intre 10% in 2010, 8% in 2011 si o scadere anuala in perioada 2014 si 2016 de 3%.

Din nefericire aceste elemente ale crizei au pus bazele unei noi perioade de scadere economica in 2017.

Perioada anilor 2012 -2017 va fi fara indoiala privita drept cea mai neagra din istoria recenta a economiei romanesti au apreciat in unanimitate expertii prezenti.

Sectoarele de productie si sistemul bancar si de asigurari au fost sever lovite, ceea ce a fragilizat economia nationala dincolo de punctul de rezistenta, ceea ce face recuperarea inimaginabila mai devreme de patru pana la opt ani.


Reducerea creditarii interne, a investitiilor externe si a investitiilor interne au facut ca scaderea PIB-ului sa atinga 35% pana la 38% cumulat, in ultimii zece ani.


Un factor agravant a fost politica incompetenta a guvernelor din ultimii trei ani, politici publice ce au incurajat haosul legislativ, cresterea taxelor la nivele insuportabile si politica deliberata de supra-impozitare si distrugere a clasei de mijloc, toate au pus bazele acestei crize profunde, de sistem.

Cu peste 70% din populatie traind sub limita pragului de saracie, Romania va trebui sa primeasca socul din plin al crizei europene si efectele sale.


Intre vestile grele ale anului 2017 prezentate in cadrul conferintei a starnit ingrijorare cifra de aprox. 700.000 de romani aflati in incapacitate de plata a obligatiilor catre banci, anuntata de BNR.


Pana acum economia romaneasca a fost lovita de propriile sale probleme: competitivitate redusa, productivitate minima, haos politic guvernamental, inflatie galopanta, lipsa de investitii interne si externe.

De acum, in anul 2017, la acesti factori interni se vor adauga: inflatia si deficitul guvernamental exorbitant.

La capitolul factorii externi ce influenteaza criza din Romania se adauga: efectele sanctiunilor impotriva Rusiei, economia stagnanta a Frantei si a Germaniei, efectele iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, criza economica europeana si efectele crizei din Grecia si Ungaria, ceea ce reduce apetitul pentru investitii in estul Europei.

Efectele combinate ale acestor crize vor duce la o reducere cu 3% pana la 6% din PIB-ul Romaniei in acest an.
Tonul crizei economice in 2017 in Romania a fost dat de vestea cumplita a faptului ca in ianuarie 2017 s-a inregistat o scadere de 33,94% a numarului de firme inregistrate conform datelor prezentate de Consiliul Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania.

Se apreciaza ca in urma inrautatirii fara precedent a situatiei din tara intre, 1 si 2 milioane de romani vor alege emigratia ca solutie de supravietuire.


Bugetul anului 2017 marcheza o noua etapa de agravare a crizei economice

Peisajul crizei economice in 2017 nu este reprezentat doar de trendul negativ al ultimilor ani, dar mai ales situatia este agravata de reducerea investitiilor interne si externe, singurele ce pot aduce crestere economica si bogatie.

Bugetul pentru 2017 garanteza scaderea economiei si continuarea crizei si arata haosul profund in care se afla politica economica guvernamentala.

Cu un buget prevazut cu un deficit record, cu inflatie ce distruge economiile populatiei si cu un sistem bancar gravat de ineficienta economica, tablou trist la care se adauga sirul de falimente al ultimelor luni , nu se ofera nicio sansa pentru crestere economica reala sau pentru proiecte de investitii majore, iar declinul real al economiei in acest an se va cifra intre 3 si 6% din PIB.

Ceea ce este dramatic si impacteaza stabilitatea economica este reducerea investitiilor la 1 miliard de euro, ceea ce lasa economia nationala la marginea supravieturii.

Trebuie sa tinem seama ca pentru a dezvolta si moderniza economia Romaniei si a o ajuta sa revina la nivelul pre-criza ar fi nevoie de investitii anuale de 20 de miliarde de euro anual.

Refacerea economiei se amana pentru 2050.

Daca tinem conta ca inainte de criza se prevedea ca economia Romaniei va reveni la nivelul anilor 1989, dinainte de revolutie, in jurul anilor 2025 acum situatia aceasta optimista nu mai poate fi prevazuta.

Acum economia nationala se afla la un nivel inferior a 25% din nivelul pre-revolutionar (1989), ceea ce face ca o perspectiva reala de revenire la nivelul pre-revolutie sa fie amanta pana in 2050.

Datoria externa ameninta stabilitatea economica a Romaniei.

Un factor ce ameninta cu sufocarea economiei romanesti este agravarea crizei datoriilor externe, astazi datoria de stat depaseste 36 de miliarde de dolari, iar impreuna cu cea privata ajunge la 105 de miliarde de dolari.


Desi situatia crizei datoriilor din Grecia, Irlanda, Spania sau Portugalia ar fi trebuit sa indemne la prudenta, Romania continua sa primesca imprumuturi destinate sprijinirii consumului si platii salariilor si pensiilor, in loc sa fie indreptate spre investitii economice directe si necesara modernizare industriala.


Daca adaugam la acesta nivelul de somaj, teribil, cu 15 %din populatia activa atinsa de diverse forme de somaj si cu inca 35% din populatie fara niciun sprijin financiar de la stat, Romania ajunge in varful listei statelor europene afectate de somaj, cu aproape 50% din populatie fara nicio sursa de venit si fara loc de munca.

Toate acestea se adauga la un nivel al saraciei fara precedent, ajungand la 70% din totalul populatiei, ceea ce ne ofera o imagine a situatie sociale tragice din Romania de astazi.

Concluzii:
Criza economica este departe de a fi finalizata cu bazele economiei si sistemul financiar-bancar grav afectat.

Criza economica va continua si se va agrava in 2017 si probabil si dupa 2017.

Economia va incepe drumul spre recuperare dupa 2020, ceea ce ne pune in fata recunoasterii unei decade pierdute pentru tara noastra, si trebuie clar subliniat ca revenirea economiei in 2020 nu este sigura, ci este o posibilitate ce depinde de politici economice corecte si concrete de sprijinire a economiei.
Social Media

Comentarii

Cauta

Categorii populare