Comunicate de Afaceri

Instrumente pentru masurarea temperaturii

TERMOMETRU CU LICHID IN RECIPIENT DE STICLA

Termometrul cu lichid in recipientul de sticla este unul din cele mai des utilizate instrumente de masura a temperaturii. Asa cum numele sugereaza, instrumentul contine un bulb din sticla in care se afla un lichid cu proprietati chimice specifice. Bulbul este conectat la un suport sau o tija, care are o scala de masurare a temperaturii. Lichidul se dilata sau se contracta, semnaland cresterea sau scaderea temperaturii. Prin urmare, schimbarile de temperatura conduc la schimbari de nivel al lichidului pe tija.

Cel mai folosit lichid pentru aceste tip de termometre este mercurul. Daniel Gabriel Fahrenheit a inventat termometrul cu mercur in recipientul de sticla, care acopera un interval de temperatura de la -38 de grade, pana la 356 de grade Celsius.

TERMOMENTRUL CU REZISTENTA ELECTRICA

Termometrele cu rezistenta sunt instrumente de masurare a temperaturii care folosesc rezistenta electrica pentru a determina schimbarile termice. Firul de platina este folosit in mod normal in termometrele cu rezistenta deoarece acestea nu reactioneaza cu elementele chimice din atmosfera si acopera un interval larg de temperaturi. Firul de platina este modelat normal intr-o bobina si este plasat intr-un tub de aluminiu. Rezistenta acestui instrument de masurat temperatura are o precizie mai mare, spre deosebire de termometrele cu lichid in recipientul de sticla si ofera posibilitatea de masurare a schimbarilor de pana la o mie de grade.

TERMOMETRUL CU GAZ CONSTANT

Termometrul cu gaz constant este compus dintr-un recipient care contine o cantitate fixa de gaz. Acest instrument de masurare a temperaturii produce schimbari in presiunea gazului in mod proportional cu schimbarile de temperatura a acestuia. Un senzor de presiune din recipient detecteaza presiunea, iar piesele electronice de calibrare sunt folosite pentru a converti aceasta valoare in temperatura. Gazul plasat in recipient este de obicei aer daca nivelul temperaturii procesului este aproape de cel al temperaturii camerei. Daca sunt necesare masuratori de temperaturi mai scazute, se foloseste Heliu.

TERMOMETRUL CU INFRAROSII

Toate obiectele emit radiatii infrarosii cu o intensitate aproximativ proportionala cu temperatura lor. Termometrul cu infrarosii este un instrument de masura a temperaturii care utilizeaza o serie de procese optice ce inregistreaza temperatura, focusandu-se pe radiatiile infrarosii cu ajutorul unui detector special. Detectorul este in mod normal un semiconductor din silicon, care emite un curent electric proportional cu intensitatea radiatiei incidente. Temperatura este apoi calculata cu ajutorul unor aparate electronice interne, folosind toti parametrii cunoscuti ale materialului. Un avantaj cheie al acestor instrumente pentru masurarea temperaturii este potentialul de masurarea a temperaturii unui obiect aflat la distanta. Aceste instrumente de masura sunt adesea echipate cu un dispozitiv cu lumina laser, cu scopul de a tinti cu precizie anumite obiecte.

Pentru mai multe informatii, vizitati http://www.ronexprim.com/
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Ronexprim

Comentarii

Cauta

Categorii populare