Comunicate de Afaceri

3 canale de promovare a unui magazin online

In anul 2017 numarul magazinelor online a ajuns la 7000, iar pentru anul 2018 se previzioneaza o crestere de 100% a numarului acestora. Acest an vine cu o multime de provocari, iar estimarile facute de specialisti arata ca in e-commerce concurenta se va intesifica in mod considerabil, insa fiecare antreprenor trebuie sa stie cu ce urmeaza sa se confrunte si ce ar trebui sa faca pentru a-si dezvolta afacerea.

#1. Campanii Pay-Per-Click

Campaniile Google AdWords si Facebook sunt cele mai folosite metode PPC de crestere a vanzarilor intr-un interval scurt. Indiferent de obiectivele stabilite, prin implementarea corecta a campaniilor PPC si targetarea cat mai precisa a publicului veti atrage trafic pe site ce se va transforma ulterior in conversii/vanzari.

Campaniile AdWords livreaza anunturi in motorul de cautare, Youtube si site-urile partenere Google pe baza cuvintelor cheie utilizate, intereselor si listelor de remarketing.

Campaniile de Facebook livra anunturi care utilizatorii platformei, avand posibilitatea sa va extindeti anunturile si pe Instagram. Targetarea se va face in mod special pe baza intereselor si datelor demografice ale utilizatorilor.

Derularea unor campanii pe cele doua canale de promovare va  v-a ajuta sa ajungeti la peste 80% din publicul tinta prezent in mediul online.

Avantajele campaniilor PPC sunt:

- rezultate imediate;

- control asupra bugetului;

- targetare;

- eficienta;

- crestere a traficului;

- vanzari;

- awareness.

 

#2. SEO (Search Engine Optimization)

In mometul in care magazinul online este 100% functional, foarte multi antreprenori se asteapta sa apara si primele vanzari, insa acest lucru este aproape imposibil. Motivul este simplu: fiecare magazin online si fiecare site are nevoie de optimizare SEO pentru a fi indexat de Google.

Optimizarea SEO (Search Engine Optimization) a devenit un serviciu esential si chiar obligatoriu. Un site ce nu este optimizat corespunzator atat din punct de vedere on-page si off-page nu va fi afisat niciodata in cautarile utilizatorilor.

Dezavantajul major al acestor servicii este timpul. SEO nu ofera rezultate imediate, insa  pe termen lung beneficiile obtinute recompenseaza intreaga asteptare. Obtinerea unei pozitii pe prima pagina in Google va determina o crestere in trafic, dar si in vanzari.

#3. Social Media

Crearea unei prezente pe retelele de socializare este obligatorie. Utilizatorii analizeaza o firma inainte sa faca o achizitie, iar acest lucru se intampla in mod deosebit daca sunteti un magazin mic. In principal ei vor verifica daca aveti recenzii negative precum si modul in care va tratati clientii, dar si calitatea si tipul produselor si contentului pe care le oferiti si promovati ca fiind relevant pentru afacerea pe care o detineti.

Incepeti prin a va crea o pagina de Facebook si un cont de Instagram, iar in functie de specificul afacerii va puteti extinde si pe celelalte retele de socializare. Axati-va pe acele retele de socializare care acopera cea mai mare pondere din publicul dumneavoastra tinta. Este dificil sa gestionati zeci de conturi pe toate platformele din dorinta de a ajunge la numarul total de utilizatori din publicul tinta.

Este foarte important sa investiti timp in optimizarea conturilor de Facebook si Instagram si sa acordati atentie detaliilor.

Fiecare magazin online trebuie sa abordeze cele 3 canale de promovare online pentru a se dezvolta. Cresterea pe termen lung trebuie sustinuta de investitii in servicii SEO si campanii PPC. Impreuna acestea formeaza un mix de marketing prin care asigurati dezvoltarea in cautarile organice, obtineti rezultate imediate prin intermediul campaniilor PPC, iar social media vine ca o completare creandu-va un nume in ceea ce inseamna e-commerce.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: gabi constantin

Comentarii

Cauta

Categorii populare