Comunicate de Afaceri

Proiecte de succes pentru sustinerea femeilor din Romania

In anul 2014 a fost initiat un program interesant, din genul celor care sustin dezvoltarea profesionala a femeilor care, din nefericire, inca sunt victime ale discriminarilor de gen, atat in viata de zi cu zi, cat si in media. Pe langa problema discriminarii, o dificultate majora este gasirea unui loc de munca, aceste lucruri aducand dupa sine integrarea dificila in spatii sociale, inevoluare educationala sau stagnare profesionala.

In incercarea de a imbunatați situația femeilor din Romania a aparut EVA. Cu o denumire inspirata, EVA, acronimul pentru “evolutie”, “valoare”, “antreprenoriat” este proiectul ce si-a propus sa ajute sute de femei sa depaseasca limitele sociale si personale care le tineau pe loc, sa isi dezvolte spiritul antreprenorial si sa se integreze pe piata muncii. Aditional, au fost necesare curajul si increderea in fortele proprii, completate de ajutorul dat de programul creat special pentru ele.
Proiectul si-a propus sa sustina calificarea unui numar de 900 de femei pe piata muncii si stimularea unui simt antreprenorial existent, precum si sustinerea unor idei fezabile de afaceri. Peste 500 de femei au fost deja calificate in meserii frumoase care se cer pe piața muncii, babysitter, florar decorator, manichiura, cosmetica, alte 100 de femei dobandind deja competențe antreprenoriale, cateva dintre acestea fiind susținute financiar sa-și deschida propria afacere.


Modul de functionare al EVA

In perioada de desfasurare a proiectului, sunt vizate peste 1000 de femei din regiunile Sud-Est, Nord-Est si Bucuresti-Ilfov.
Proiectul are și o ampla componenta de promovare fiind organizate, in fiecare regiune, conferinte pentru informare, seminarii, grupuri de lucru pentru reprezentanti ai ONG si APL, intalniri de informare in comunitati cu femei, cursuri de calificare pentru femei, schimburi de experienta in Marea Britanie, consultanta specializata si alte activitati formalizate.
Un instrument util de promovare a incluziunii femeilor pe piața muncii s-a dovedit a fi prezentarea unor doamne de succes sub sloganul “10 femei de nota 10”, testimonialelele, iar interviurile realizate au fost structurate pe 3 teme, dupa cum urmeaza: Cariere de succes ale femeilor, Femei implicate in comunitate și Modele de antrepenoriat feminin.
Astfel, a fost conturata imaginea femeii anului 2015: independenta, puternica si capabila sa faca fata tuturor provocarilor. Cu toate acestea, doamnele care au luat, pe rand, cuvantul, au dat frau liber emotiilor si sinceritatii, povestind si greutatile pe care a trebuit sa le razbata de-a lungul copilariei, tineretii si vietii adulte pentru a ajunge unde sunt astazi, starnind ropote de aplauze din partea participantilor dupa fiecare discurs.
Printre femeile nominalizate se numara: Oana Sandu (Editor asociat – Decat O Revista) care a dezvaluit povestea vietii sale, mediul in care a trait si neajunsurile pe care a trebuit sa le depaseasca pentru a deveni femeia de astazi. „... atunci am invatat ce inseamna iertarea”, Mariuca Ivan (Director General Crucea Alb Galbena Bucuresti) a prezentat, in paralel, aspectele personale si profesionale ale trecutului. „Ma bucur sa fiu unul dintre pionierii nursing-ului in Romania. Am ajuns aici cu pasiune, daruire, implicare. Nimic nu se face fara”. Gabriela Schmutzer www.twitter.com/gabisch62 , director general adjunct al DGASPC Sector 6 care a subliniat importanța proiectelor precum EVA, domnia sa fiind una dintre inițiatorele proiectului: “Proiectul EVA – Evolutie, Valoare, Antreprenoriat pentru femei pe piata muncii, demarat de DGASPC Sector 6, reprezinta un bun exemplu de susținere a femeilor care doresc sa se dezvolte profesional, tocmai pentru ca isi propune dincolo de calificarea unui numar mare de femei si stimularea femeilor care au o idee de afacere, de antreprenoriat, sustinerea financiara si sansa de a reusi in viata.
Eliza Lesanu (General Manager Madame Lucie) a dezvaluit detaliile vietii sale profesionale si a impartasit cu auditoriul cateva sfaturi despre antreprenoriat. „Cand nu e curaj in antreprenoriat, puteti face ‚miniprenoriat’, folosind timpul liber si retelele de socializare”


Ocupatiile in care sunt calificate femeile inscrise in proiect s-au dovedit a fi unele realiste si cu simt practic in raport cu ofertele de joburi din Romania. Printre acestea se afla: curs manager de proiect, ingrijitor la domiciliu, babysitter, manichiurista, pedichiurista, frizer sau florar-decorator.

Sunt de apreciat astfel de initiative care ajuta la stimularea accesului femeilor fara ocupație/calificare in aria muncii sau a celor care nu au avut inca sansa unei experiente de acest fel, din cauze independente lor. Astfel, este necesara calificarea lor intr-un domeniu potrivit personalitatii si abilitatilor lor sau punerea in practica a unei idei de afacere pe care acestea o au. Proiectul EVA este implementat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 cu ajutorul partenerilor: asociatia Four Change, Centrul de Consultanta si Studii Europene, Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, Fundatia Crucea Alb Galbena si Green Team.
Proiect sustinut de revista Kudika: www.kudika.ro/comunitate/kudika_976807/blog/view/19674/Gabriela-Schmutzer-Proiecte-de-succes-pentru-sustinerea-femeilor-din-Rom-nia.html
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Ionx Center

Comentarii

Cauta

Categorii populare