Comunicate de Afaceri

Alimentatia bebelusului de peste 6 luni

Alimentatia pentru bebelusi incepand cu a 6-a luna incepe sa fie mai diversificata. Se introduc alimente noi, niciodata toate deodata pentru ca pot interveni diverse tulburari digestive.
Legume
Printre cele mai bune legume pentru bebelusi, morcovii ocupa un loc fruntas. Au un gust dulce si sunt usor de acceptat de catre copil. Contin foarte multa vitamina A si beta-caroten.
Broccoli este o leguma cu multa vitamina C, o sursa optima de beta-caroten, acid folic, fier si potasiu. Acesta se poate pregati prin fierbere. Pentru a pacali bebelusul, in cazul in care nu-i place gustul, se poate amesteca cu o radacinoasa dulce.
Ca varsta, pana in 6 luni se pot servi radacinoasele (morcov, telina, patrunjel), pastarnac, ceapa, dovlecel si dovleac, fasole, ardei gras, cartofi si rosii.
De la 8 luni se pot introduce in alimentatie: spanac, broccoli, conopida, varza si mazare. Ulterior, dupa 10 luni poate intra in meniu si sfecla rosie.
Fructe
Acestea pot fi servite celui mic pana in 6 luni fara griji : mar, para, mango, gutuie, caise si piersici. In cantitati mai putine se servesc cele care pot provoca diaree, ca fructele rosii: visine, cirese, struguri, prune si pepene rosu.
Dupa primele 8 luni se pot introduce citricele, in cantitati mici, bananele si ananasul. De la un an in sus sunt acceptate si alte fructe alergizante, ca zmeura, capsunile si kiwi.
Alte fructe bogate in vitamine sunt : pepenele, afinele, piersicile, caisele, bananele. Pere sunt ideale de servit pentru ca sunt cele mai putin alergizante.
Cereale
Din alimentatia sanatoasa la copii nu pot lipsi cerealele. Cele mai potrivite in momentul in care incepe sa se serveasca mancare diversificata sunt orezul, porumbul, hrisca si tapioca. Acestea se ofera celui mic incepand cu luna a 4-a si nu pot contine gluten sau zahar.
De retinut ca cerealele pot ingrasa, sa dea alergii sau sa constipe, de aceea este recomandat folosirea lor in cantitati mici.
Carnea si pestele
Carnea trebuie servita incepand cu lunea a 6-a, fiind parte a pranzului, alaturi de legume. Aceasta este inclusa de 5 ori pe saptamana in meniul bebelusului si printre cele mai bune carnuri sunt cea de vaca, gaina si curca.
Ficatul de pui poate fi introdus in alimentatia bebelusului dupa varsta de 8 luni si doar de 2 ori pe saptamana, alaturi de legume. Nu se ofera in aceeasi zi mai multe tipuri de carnuri si se serveste doar o singura proteina pe zi: oua sau carne.
Pestele in schimb se serveste abia de la 10 luni, tot la pranz si doar de 2 ori pe saptamana. Incercati pestii albi, fara oase, ca: dorada, salau, cod, merluciu. Pentru ca peste poatele poate provoca alergii, se recomanda mare atentie la reactiile bebelusului.
Lactate
Branza de vaci poate fi introdusa in alimentatia celui mic abia din a 7-a luna, dar in cantitati mici, pentr u ca poate provoca constipatia. Se poate combina cu fructe dimineata, cu legume la pranz sau cu mamaliga la cina.
Iaurtul natural, fara frute este acceptat abia dupa ce bebelusul a implinit 7 luni si se poate servi la masa a doua sau la cina.
Oua
Copiii mici mananca galbenus de ou, dar abia dupa primele 8 luni de viata. Acesta poate fi servit la cina, inainte de ora 18.00 sau cu carne. Galbenusul trebuie sa fie foarte bine fiert, circa 20 de minute. Daca pana in 10 luni se serveste doar un sfert din el la o masa, de 2-3 ori pe saptamana, dupa 10 luni se poate servi jumatate si de la un an , un galbenus intreg.
Bebelusii isi distrag repede atentia, prin urmare in timpul mesei, nu este recomandat sa aiba jucarii pe langa ei sau sa se uite la televizor. Intre mese, copiii nu necesita altceva in afara de apa.
Odata cu 6 luni este momentul ideal sa inceapa sa fie hraniti cu tacamuri si, usor, sa fie lasati sa le manevreze si ei, ajutati de catre parinti.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Advanced Ideas

Comentarii

Cauta

Categorii populare