Comunicate de Afaceri

Legatura dintre hemoroizi si ficat

Cercetarile medicale au demonstrat ca originea hemoroizilor este un dezechilibru intre presiunea vasculara interna si presiunea externa, exercitata de un agent patogen fizic, chimic sau unul microbiologic, cum sunt bacteriile sau virusii. Astfel, daca apare acest dezechilibru, venele anorectale se inflameaza si iau nastere hemoroizii. Daca va confruntati cu boala hemoroidala sau cineva drag are o astfel de problema, trebuie sa stiti ca pe http://www.adiohemoroizi.ro/ gasiti toate informatiile necesare pentru a trata aceasta problema de sanatate extrem de neplacuta. In continuare, insa, va prezentam cateva aspecte interesante despre legatura (oarecum suprinzatoare) dintre boala hemoroidala si ficat.

De cele mai multe ori, inflamarea vaselor de sange este un fenomen local, fara implicatii la nivelul intregului sistem circulator. Exista, insa, situatii in care factorii inflamatori pot proveni din interiorul corpului, fiind adusi in zona canalului rectal de catre sistemul circulator. De asemenea, exista momente in care inflamarea poate afecta si alte zone ale corpului, datorita simplului fapt ca elementul proinflamator intra in sange si se deplaseaza liber prin sistemul circulator. Aceste doua situatii sunt cele care implica existenta unei legaturi intre hemoroizi si ficat.

In primul rand, este bine de stiut ca venele anorectale sunt de doua feluri: inferioare si superioare. Astfel, venele anorectale inferioare sunt conectate cu sistemul circulator general cu ajutorul unei vene de la nivelul intestinului gros, ceea ce inseamna ca orice substanta care este introdusa in corp prin intermediul circulatiei sanguine din partea inferioara a rectului nu va ajunge la ficat. Daca vorbim de substante medicamentoase, aceasta particularitate fiziologica este una foarte utila, ele putand sa ajunga in organism fara a fi distruse partial de interactiunea cu celulele hepatice.

Din pacate, in cazul unor agenti patogeni, lipsa procesarii hepatice conduce la boli infectioase acute foarte grave, lucru foarte probabil in cazul bolii hemoroidale. Practic, la nivelul bolului fecal se gasesc o serie de microorganisme, unele din ele complet lipsite de patogenitate, in orice tip de mediu, altele cu patogenitate selectiva. Ce inseamna acest lucru? Explicatia este simpla: bacteriile sunt nepatogene in interiorul tractului digestiv, dar devin extrem de periculoase atunci cand intra in sistemul circulator, ceea ce este foarte probabil daca exista o rana deschisa in zona canalului rectal inferior.

Venele anorectale superioare sunt diferit construite. In primul rand, ele au o structura a peretilor usor modificata fata de venele anorectale inferioare, fiind mult mai subtiri si mai permisibili cand vine vorba de transportul transmembranar. Astfel, orice substanta sau microorganism care ajunge la nivelul venelor anorectale superioare va putea intra in circulatia sangvina si va putea afecta intregul organism, lucru care este adevarat si pentru situatia venelor anorectale inferioare. Prin urmare, care este diferenta? Tot sangele care pleaca de la nivelul venelor anorectale superioare ajunge in ficat. Aici, impuritatile sunt filtrate, transformate in substante usor de procesat de catre corpul uman sau eliminate ca atare.

Pentru substantele medicamentoase, aceasta trecere prin celula hepatica nu este un lucru pozitiv, deoarece molecula substantei chimice este, de cele mai multe ori, distrusa partial sau total la interactia cu enzimele din ficat. Pentru bacterii, primul pasaj hepatic reprezinta momentul in care ele isi stabilesc calea in organism: fie sunt distruse si eliminate, fie devin cu adevarat periculoase si cauzeaza diverse maladii. Acesta este motivul pentru care hemoroizii care apar datorita inflamarii venelor anorectale superioare sunt considerati mai periculosi decat cei din partea inferioara a rectului.

De asemenea, este evident ca, in momentul in care ficatul se afla intr-o stare de sanatate precara, intregul organism va functiona lent sau, in anumite cazuri, nu va functiona. Sistemul circulator, in totalitatea lui, se bazeaza pe existenta filtrului de la nivelul ficatului. Daca acesta este deteriorat sau distrus in intregime, sansele ca orice tip de element proinflamator, fie el provenit din exteriorul corpului sau din interiorul corpului, sa cauzeze probleme si sa genereze, printre altele, si aparitia bolii hemoroidale.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Cosmina Diaconescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare