Comunicate de Afaceri

Menopauza nu este o boala

Vorbim despre menopauza, un capitol deosebit de important in viata si santatatea oricarei femei. Te invit sa aflam impreuna ce inseamna menopauza, care sunt cauzele si simptomele ei, precum si metodele de tratament indicate de specialisti.

Menopauza presupune incetarea menstruatiei. Asta inseamna ca ovarele nu mai produc hormonii sexuali, estrogenul si progesteronul. Procesul nu are loc brusc, fiind precedat de o perioada numita premenopauza, perioada in care productia de hormoni sexuali scade. Durata ei nu poate fi precizata cu exactitate, ea diferind de la o femeie la alta. In medie, este de vorba de 4 ani, interval de timp care cuprinde si cele 12 luni care urmeaza ultimei menstruatii. Menstruatiile devin neregulate, pot aparea stari de anxietate, oboseala, scaderea capacitatii de concentrare, bufeuri, simptome care te vor trimite la medic pentru un tratament adecvat.

Cand apare menopauza
Nu exista o varsta general valabila pentru instalarea menopauzei. Ea poate aparea incepand cu varsta de 40 de ani pana la 55, fiind determinata de o serie de factori, printre care si cei genetici. Menopauza instalata inaintea varstei de 40 de ani este considerata a fi precoce, ea fiind determinata de o serie de factori precum chimioterapia, interventiile chirurgicale de indepartare a ovarelor sau factorii genetici. In astfel de cazuri este indicat ca diagnosticul sa fie stabilit de medic prin dozarea hormonului FSH (Foliculo-Stimulant Hormone). Pe de alta parte, menopauza care intervine dupa 55 de ani este tardiva.

Noile schimbari din viata ta
Dupa cum spuneam, menopauza este insotita de o serie de schimbari care se produc in organismul femeii. Vorbim aici de bufeuri, tulburari emotionale, probleme cu somnul, dureri de cap, oboseala, incontinenta urinara, uscaciune vaginala, modificari ale pielii, ingrasare, osteoporoza, boli cardiovasculare. Aceste neplaceri nu sunt obligatorii. Ele difera de la o femeie la alta si de multe ori apar inainte ca menstruatia sa inceteze. Prevenirea, controlul, monitorizarea medicala sunt mai mult decat esentiale odata cu intrarea la menopauza.

Bufeurile sunt cele mai frecvente simptome ale menopauzei. Atat durata, cat si frecventa lor difera de la o femeie la alta, putand fi vorba de cateva secunde sau chiar de cateva minute care se pot repeta inainte si dupa instalarea menopauzei, pentru o perioada scurta de timp sau dimpotriva. Bufeurile se traduc printr-un val de caldura insotita de inrosirea pielii fetei si a gatului, cu extindere spre piept si umeri, precum si de transpiratii. Tratamentele si remediile naturiste pentru menopauza, despre care poti citi pe http://www.sexis.ro/sanatate-sexuala/menopauza/ pot diminua aceste neplaceri. Ceaiurile de valeriana, paducel si talpa-gastei pot completa cu succes tratamentele alopate sau homeopate.

Uscaciunea vaginala si dispareunia pot aparea ca urmare a scaderii nivelului de estrogeni. Vaginul devine mai putin elastic, intervine uscaciunea, senzatiile de arsura sau chiar prurit. De aici si pana la contactele sexuale dureroase nu mai este decat un pas. In plus, scaderea cantitatii de estrogeni va duce, in timp, la subtierea peretilor vaginali si la atrofia vulvara, cu aceleasi implicatii negative asupra vietii sexuale.

O alta problema cu care se pot confrunta doamnele intrate la menopauza este incontinenta urinara - pierderea involuntara de urina chiar si in afara unor activitati ce presupun un efort fizic deosebit.

Si pielea are de suferit odata cu intrarea la menopauza. Ea isi pierde din elasticitate, din fermitate, devine mai uscata. Ridurile apar sau se accentueaza mult mai repede. Dieta si hidratarea corespunzatoare pot preveni si completa tratamentul prescris de medic.

Osteoporoza si afectiunile cardiovasculare sunt doua aspecte deosebit de importante de care trebuie sa tina seama toate doamnele, odata cu intrarea la menopauza.

Gasesti in paginile revistei online http://www.sexis.ro/ mai multe informatii despre sanatatea sexuala, dar si despre alte probleme care pot aparea odata cu menopauza si care sunt solutiile medicale la care poti apela.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Sexis

Comentarii

Cauta

Categorii populare