Comunicate de Afaceri

Cum vrea Guvernul sa salveze laptele de tara: Micii fermieri vor mai putea cere ajutoare de stat pentru cumpararea de tancuri de racire in perioada 1 februarie-15 aprilie

Guvernul vrea sa le mai acorde doua luni si jumatate micilor fermieri pentru a depune cereri pentru ajutoare de minimis in vederea achizitionarii de tancuri de racire a laptelui, astfel incat acesti producatori sa nu fie eliminati in totalitate de pe piata in urma restrictiilor europene de igiena impuse la comercializarea laptelui de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern lansat luni in dezbatere de Ministerul Agriculturii, structurile asociative ale micilor fermieri vor putea solicita ajutoare de la stat pentru achizitionarea de tancuri de racire in perioada 1 februarie - 15 aprilie 2014.

Initial, Ministerul Agriculturii acordase o perioada relativ scurta, 20 noiembrie - 30 de cembrie 2013, pentru depunerea cererilor.
Cererile se depun la primariile unitatilor administrativ-teritoriale organizate la nivel de comuna pe a caror raza sunt inregistrate sediile sociale ale structurilor asociative respective.

Cei care vor beneficia de aceste ajutoare de minimis sunt fermierii care detin maximum 5 vaci de lapte.

Respectarea cerintelor de igiena a mulsului la nivelul fermei nu este suficienta pentru asigurarea standardelor de calitate a laptelui, esentiala fiind pastrarea acestuia la o temperatura scazuta, corespunzatoare normelor, pana la predarea catre procesare, mai arata ministerul.

Fiecare beneficiar va putea primi un ajutor maximum de 22.310 de lei, la un curs de schimb de 4,462 lei pentru un euro.

Resursele financiare maxime necesare aplicarii prelungirii schemei de ajutor de minimis se incadreaza in suma de 70.878.870 lei care a fost alocata cu aceasta destinatie si se asigura de la bugetul de stat in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2014, potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotarare.

Ministerul Agriculturii isi motiveaza masurile prin faptul ca odata cu instituirea conditiilor europene de igiena stricte privind laptele, micii fermieri risca sa fie scosi de pe piata, cu consecinte sociale grave in mediul rural.

Incepand din anul 2014, a expirat perioada de tranzitie privind conformitatea laptelui crud si procesarea laptelui conform si neconform fara separare in unitati de procesare. Practic, laptele neconform nu mai poate fi comercializat oficial.

Pentru a respecta criteriile de conformitate, laptele trebuie muls si manipulat in anumite conditii de igiena, printre care se numara si depozitarea imediata in tancuri de racire.

Ca urmare a \"evolutiei pietei, se consta ca preluarea zilnica a laptelui materie prima provenit de la ferme de dimensiuni reduse devine tot mai neatractiva pentru cumparatori sau procesatori, din cauza costurilor legate de colectarea laptelui, in lipsa existentei unei oferte cantitative concentrate\", arata MADR.

\"Astfel, exista pericolul ca unitatile de procesare sa considere neviabila economic colectarea laptelui materie prima de la nivelul fiecarei astfel de ferme, fapt care ar pune in pericol existenta viitoare a acestora, cu consecinte grave sociale si de mediu si asupra mentinerii corespunzatoare pajistilor\", avertizeaza Ministerul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, crescatorii de vaci de lapte care detin efective reduse risca sa fie refuzati la incheierea de contracte de livrare, din cauza lipsei facilitatilor de depozitare si racire a laptelui.

Cauzele principale ale eventualului refuz la incheierea contractelor de livrare sunt lipsa concentrarii ofertei si a capitalului necesar achizitionarii unor astfel de instalatii, din cauza \"reticentei sistemului bancar in acordarea de credite\" pentru fermieri, sustine MADR.
Puteti gasi tancuri de racire a laptelui la adresa http://www.fermierulafacerist.ro/categorie/tancuri-racire-lapte/ acolo putand consulta si niste oferte de preturi.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Cupcake

Comentarii

Cauta

Categorii populare