Comunicate de Afaceri

Demararea proiectului "Conservarea livezilor extensive si a soiurilor pomicole locale - elemente cheie ale peisajului traditional din Transilvania"

23.09.2014, Cluj-Napoca

Asociatia Educational Ecologica Ecotransilvania demareaza un nou proiect care trateaza problema biodiversitatii, in parteneriat cu Liceul Tehnologic Timotei Cipariu, din localitatea Dumbraveni, judetul Sibiu. Proiectul, denumit „Conservarea livezilor extensive si a soiurilor pomicole locale – elemente cheie ale peisajului traditional din Transilvania” isi propune sa contribuie la pastrarea peisajului reprezentativ al Transilvaniei de sud-est prin conservarea livezilor si a soiurilor de fructe traditionale din zona.

Costul total al proiectului se ridica la o valoare de 77 523 de euro, din care suma de 66000 este asigurata prin granturile SEE 2009 - 2014 din cadrul Fondului ONG din Romania. Proiectul trateaza problema disparitiei soiurilor si varietatilor pomicole locale, a abandonului livezilor traditionale utilizate extensiv si implicit, a degradarii biodiversitatii. “Prin aceste activitati, proiectul isi propune sa implice atat tinerii doritori sa invete despre cresterea soiurilor traditionale, cat si alte entitati sau asociatii care doresc sa ajute la conservarea, dar si la promovarea importantei acestora. Astfel putem transmite mai departe nu doar niste cunostinte valoroase, ce incep sa se piarda incet, ci si spatiul si resursele necesare pentru viitoarele generatii” afirma Szapanyos Arpad, presedintele Asociatiei Educational Ecologice Ecotransilvania.

Proiectul se va desfasura pe o perioada de aproape doi ani (iulie 2014 - aprilie 2016) si va cuprinde o varietate de activitati, in urma carora se doreste atingerea catorva obiective cheie precum: cunoasterea situatiei actuale a livezilor traditionale utilizate extensiv, a soiurilor si a varietatilor traditionale de fructe care supravietuiesc in aria de proiect, conservarea acestora, promovarea practicilor si a produselor traditionale ce au la baza fructele locale, stimularea localnicilor de a continua si valorifica traditiile pomicole ale zonei, precum si colaborare intre societatea civila, autoritati, institutii de invatamant si alti factori de interes. “Concret, prin acest proiect dorim sa cream o pepiniera de pomi fructiferi din soiurile locale, sa organizam un targ al fructelor traditionale si ateliere practice de instruire a tinerilor cu privire la cresterea si ingrijirea acestor soiuri si sa punem bazele unei retele a ONG-urilor interesate de patrimoniul pomicol al Transilvaniei. Mai mult decat atat vom realiza o documentare amanuntita si vom publica toate informatiile, practicile si obiceiurile specifice legate de selectarea, stocarea si prepararea fructelor traditionale” adauga Szapanyos Arpad.

Proiectul a fost demarat oficial in data de 1 iulie 2014 cu etapele pregatitoare infiintarii pepinierei de la liceul partener, respectiv cu alegerea, masurarea si pregatirea terenului pentru plantarea soiurilor pomicole. Totodata, in aceasta perioada se desfasoara si activitatea de recoltare a materialului semincer pentru puietii portaltoi si actiunea de inventariere a livezilor extensive si de recoltare a mostrelor, actiune necesara pentru validarea soiurilor si a varietatilor pomicole locale.

Aria de desfasurarea a proiectului cuprinde siturile Natura 2000, reteaua europeana de arii protejate, din Sighisoara, Tarnava Mare si Medias. Constituita in 1992 pe baza unei directive a Uniunii Europene, Natura 2000 este o retea europeana de arii protejate, care cuprinde specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. Administrarea siturilor din reteaua Natura 2000 contribuie la conservarea habitatelor si a speciilor de plante si animale vulnerabile, dar, in egala masura, si la dezvoltarea socio-economica durabila a zonei protejate.

Asociatia Educational Ecologica Ecotransilvania a fost infiintata in anul 2004 de un grup de tineri ecologi din Sighisoara, pasionati de ocrotirea valorilor naturale deosebite ale Romaniei – in special din interiorul arcului carpatic. Echipa Ecotransilvania, membra si a retelei Wetlands Link International, numara trei doctori in biologie si doi doctoranzi ce studiaza impactul antropic asupra biodiversitatii si, in special, relatia dintre modurile de utilizare ale terenurilor si diversitatea organismelor vegetale si animale. Din martie 2011 asociatiile Ecotransilvania si Ecochoice au in custodie cele peste 4600 de hectare ale ariilor naturale protejate din Bazinul Fizesului, judetul Cluj.



Persoana de contact:
Minodora Holban
Manager Proiect
Tel. 0728954230
Email: minodora.holban@gmail.com

Social Media
Vezi toate articolele autorului: D'Avantage Consult

Comentarii

Cauta

Categorii populare