Comunicate de Afaceri

Ecotransilvania a identificat aproape 20 de soiuri pomicole locale in zona Sighisoara-Tarnava Mare

Asociatia Educational Ecologica Ecotransilvania, care a demarat proiectul „Conservarea livezilor extensive si a soiurilor pomicole locale – elemente cheie ale peisajului traditional din Transilvania” a identificat 19 soiuri pomicole traditionale dar si soiuri moderne,omologate de mar si par in zona sitului Natura 2000 Sighisoara-Tarnava Mare. In cadrul proiectului, in urma perioadei de inventariere a soiurilor pomicole locale s-au recoltat 205 probe de fructe, care au fost analizate la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca.

Costul total al proiectului se ridica la o valoare de 77523 de euro, din care suma de 66000 euro este asigurata prin granturile SEE 2009-2014 din cadrul Fondului ONG din Romania. Primii pasi propusi pentru anul 2014 au fost finalizati: incheierea activitatilor de teren, respectiv activitatea de inventariere a livezilor existente si a soiurilor pomicole din zona si pregatirea pepinierei scolare. Pentru aceste activitati au fost intervievati 50 de localnici proprietari de livezi sau gradini cu soiuri traditionale si astfel au fost completate datele cu informatii despre varsta pomilor, rezistenta si starea de sanatate, mod de folosinta, depozitare a fructelor si preparare a diferitelor retete traditionale. Printre acestea au fost identificate 19 soiuri, dintre care mentionam: Patul, Poinic, Gustav durabil, Renet de Champagne, Renet de Landsberg, Renet Baumann, Frumos de Boskoop, Bismarck, Cretesti, Mosmonoase, Dr. Lucius.

Partenerul proiectului, Liceul Tehnologic Timotei Cipariu, din localitatea Dumbraveni, a pus la dispozitie un teren de 0.5 hectare pentru infiintarea pepinierei, care a fost deja amenajata si asteapta sa fie populata de soiurile alese. Datorita conditiilor speciale din acest an, respectiv slaba fructificare si chiar absenta fructificarii in foarte multe zone din aria de proiect, echipa de experti a fost nevoita sa depuna eforturi suplimentare pentru recoltarea materialului semincer si a probelor de fructe. Ca masura preventiva au fost recoltati cateva sute de puieti de par salbatic, mar, cires, gutui, corcodus si nuc si au fost plantati in pepiniera pentru situatia in care din seminte nu vor rasari suficienti portaltoi.

“Ne bucuram ca am avut rezultate atat de bune in prima faza a proiectului. Soiurile identificate vor fi inventariate si pastrate. Pe baza acestora vom realiza o brosura in care vor fi incluse toate si nu numai. Pentru promovarea importantei si pastrarea soiurilor pomicole locale in peisajul transilvanean vom incerca sa adunam cit mai multe persoane interesate la un seminar dedicat. Ne dorim ca prin aceste activitati, rata abandonului livezilor sa scada considerabil; mai mult decat atat, incercam sa implicam cati mai multi tineri, asociatii sau institutii pentru a transmite mai departe cunostintele legate de cresterea soiurilor traditionale”, afirma Szapanyos Arpad, presedintele Asociatiei Educational Ecologice Ecotransilvania.

Proiectul a demarat oficial in data de 1 iulie 2014, se va finaliza in aprilie 2016 si cuprinde: Situl Natura 2000 „Sighisoara-Tarnava Mare (SCI), partial Situl „Podisul Hartibaciului” (SPA) si integral teritoriul GAL-urilor „Podisul Mediasului” si „Dealurile Tarnavelor”. Asociatia Educational Ecologica Ecotransilvania a fost infiintata in anul 2004 de un grup de tineri ecologi din Sighisoara, pasionati de ocrotirea valorilor naturale deosebite ale Romaniei – in special din interiorul arcului carpatic. Echipa Ecotransilvania, membra si a retelei Wetlands Link International, numara trei doctori in biologie si doi doctoranzi ce studiaza impactul antropic asupra biodiversitatii si, in special, relatia dintre modurile de utilizare ale terenurilor si diversitatea organismelor vegetale si animale. Din martie 2011 asociatiile Ecotransilvania si Ecochoice au in custodie cele peste 4600 de hectare ale ariilor naturale protejate din Bazinul Fizesului, judetul Cluj.


Persoana de contact:
Minodora Holban
Manager Proiect
Tel. 0728954230
Email: minodora.holban@gmail.com

Social Media
Vezi toate articolele autorului: D'Avantage Consult

Comentarii

Cauta

Categorii populare