Comunicate de Afaceri

Mai e rentabil să îți închiriezi un birou în București în 2020?

În ultimele luni, din cauza pandemiei cu Sars-Cov-2 mulți antreprenori și-au pus problema dacă mai merită să-și caute un birou de închiriat în București sau mai degrabă să își amenajeze o cameră specială acasă pentru a-și desfășura activitatea pe care altădată o făceau într-o clădire de birouri. 

Lucru de acasă sau lucru la birou în pandemie și/sau post pandemie?

A lucra de acasă este o variantă extrem de tentantă pentru mulți. Cel puțin în primă fază!

Dar pe parcurs ce zilele și săptămânile trec, s-ar putea ca nu toată lumea să se poată adapta la acest nou stil de muncă, dovadă că deja există mulți patroni de afaceri care vor să se rupă de mediul de acasă pentru a se concentra mai bine asupra a ceea ce au de făcut la job, să nu fie deranjați de copii, cățel, papagal, vecini sau rude ce sosesc inopinat în cursul zilei.

Și cum pot să facă acest lucru mai bine decât prin a-și închiria un spațiu special pentru activitatea de business, mai ales dacă acum pot negocia chiria la un nivel convenabil, preferabil sub cel de dinainte de pandemie. 

Experții sugerează că s-ar putea găsi și niște soluții combinate pe termen scurt menite ca să sporească încrederea lucrătorilor din diversele firme, să se reducă numărul angajaților ce lucrează la birou, dar în același timp, biroul 2020 să fie și un loc modern, capabil să primească modificări pe termen mediu și lung, chiar dacă de-acum se va pune pe primul plan igiena la job. 

În prima etapă de reluare a vieții de birou post pandemie sigur se vor impune modificări pentru a se menține angajații în siguranță și a le liniști temerile de îmbolnăvire. 

Așa cum trăim cu gripa de zeci sau sute de ani, până la urmă vom reuși ca să trăim și cu coronavirusul, chiar dacă nu se vor găsi metode eficiente 100% de eradicare totală a acestei periculoase boli în următoarele luni.

Dacă ești antreprenor și ai mai mulți angajați care pot să desfășoare munca la distanță, ai putea, de exemplu, ca să le permiți ca să lucreze acestora de acasă, iar pe cei mai curajoși și indispensabili activității să îi chemi la un birou închiriat chiar acum, în plină epidemie de Covid-19. Important este ca să fie o locație modernă, anume amenajată pentru a se preveni răspândirea infecției cu Sars-Cov-2 și care, de asemenea, să nu impieteze asupra productivității muncii.

Incertitudinea există oricum, așa încât este clar că nu se va putea reveni curând la viața de dinainte de martie 2020. Trebuie ca să ne adaptăm vrând-nevrând acestei provocări mondiale.

Alege să închiriezi birouri cu chirii convenabile, pentru un plus de profitabilitate! 

Acum concentrarea este pe cele mai bune soluții tactice în materie de office, deoarece nimeni nu este dispus ca să investească o sumă semnificativă pe închirierea unor spații care s-ar putea să fie insuficient folosite și care s-ar putea să nu își dovedească utilitatea până la sfârșitul anului și, poate, nici măcar în 2021. 

Separarea fizică între colegii de muncă, distanțarea socială, este una din măsurile cu impact scăzut și cu costuri ridicate.

Dar trebuie avut în vedere și faptul că prin construirea unor panouri suplimentare între birouri, prin amenajarea unor stații de igienizare, deși este posibil ca în primă fază acestea să îi facă pe oameni să simtă mai confortabil, ele îi și separă și psihic, le produce anxietate, un stres suplimentar. Iar acest lucru, atunci că vorbim despre o echipă, nu este întotdeauna cel mai fericit lucru pentru un business de succes. 

O soluție posibilă ar fi aceea ca personalul să vină prin rotație la locul de muncă, dar totul depinde de cultura organizațională și de comunicarea verbală nonverbală și paraverbală existentă la locul de muncă. 

Totuși, este de la sine înțeles că spațiile de birouri existente vor suferi corecții pe termen scurt pentru a spori încrederea angajaților, înainte ca antreprenorii să se poate orienta către niște soluții eficiente pe termen mediu și lung. 

Sub nicio formă nu am vrea să vedem niște birouri post pandemie care să semene cu niște spitale, deși spațiile office ar trebui ca să includă stații de igienizare, semnalizatoare care să indice rutele directe, scaune separate și automatizări multiple.

Ar trebui schimbat inclusiv mobilierul care are suprafețele poroase (precum lemnul). El ar trebui înlocuit cu materiale de alt gen, care să nu permită rezistența virusului pe suprafețele lor și care să fie ușor de igienizat frecvent.

Ar trebui de asemenea să se elimine obiectele care se foloseau anterior în comun: indiferent dacă vorbim de un telefon, de a trimite o comandă de la un laptop sau chiar expresorul de cafea din birou folosit de toți.

Tehnologiile activate prin voce pentru iluminat, echipamente audio-vizuale ar trebui și ele ca să fie utilizate prioritar. 

Amenajarea unui set de birouri mai mici pentru una sau maxim două persoane fiecare, nu a unuia singur foarte mare și aglomerat, ar putea fi o variantă, mai ales dacă acel spațiu compartimentat închiriat ar fi aproape de zona unde personalul locuiește, ceea ce ar însemna expunere mai mică la bolile infecțioase (atunci când vorbim de transportul public, de exemplu). 

Activ Property Services te poate ajuta profesionist pentru găsirea unor spații office bune de folosit în pandemie și post pandemie!

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare