Comunicate de Afaceri

Taierea unui mar - Cand si cum se face corect?

Tunderea regulata a ramurilor unui mar stimuleaza cresterea adecvata a copacului, formarea unei coroane frumoase si datorita taierii anuale, se va stimula formarea fructelor mari si frumoase.

 

Trebuie remarcat faptul ca schema si caracteristicile taierii depind in mod semnificativ de varsta copacului si pot viza:

 • taierea coroanei marului, pentru o coroana frumoasa si corecta; 
 • consolidarea si cresterea corespunzatoare a ramurilor tinere, eliminarea celor uscate;
 • cresterea numarului de ramuri care pot da roade, indepartarea ramurilor inutile;
 • aerisirea coroanei pentru a oferi pomului cantitatea necesara de lumina solara;
 • taierea ramurilor vechi, deteriorate si uscate care impiedica dezvoltarea altora noi;
 • taierea se va face inainte de debutul perioadei reci de iarna.

 

Este important de retinut ca taierea unui mar se efectueaza de obicei toamna sau primavara, mai rar vara. Alegerea sezonului pentru a efectua acest tip de ingrijire pentru pomul fructifer va depinde de scopul pentru care se doreste taierea.

Cand este mai bine sa tund un mar: toamna sau primavara?

In majoritatea cazurilor, se recomanda taierea ramurilor toamna si primavara. Pentru intinerire, procedura se efectueaza primavara, deoarece taieturile vor dura mai mult. In alte scopuri, taierea se efectueaza atat primavara, cat si toamna. In primul caz, ramurile inghetate sunt eliminate si se formeaza coroana, iar in al doilea - indepartarea ramurilor putrezite si pregatirea pentru iarna.

Tunderea merilor toamna

Procedura trebuie efectuata dupa caderea frunzelor si inainte de aparitia inghetului. Daca taierea nu este inainte de inghet, atunci frigul poate afecta deteriorarea generala a lemnului. Prin urmare, este recomandat sa nu se efectueze astfel de lucrari in timpul sezonului rece. In timpul iernii, toti copacii sunt in hibernare, deci nu se poate efectua procesul de vindecare, chiar si a daunelor minore.

 

In toamna, se pot face mai multe tipuri de taieri, in functie de varsta marului:

 • la merii tineri – se face o taiere usoara. Se indeparteaza 1/4 din ramurile care au crescut din primavara pana in toamna.
 • la merii de 5-7 ani – se face o taiere medie. Se indeparteaza 1/3 din ramurile obtinute pe sezon.
 • la merii batrani – se face o taiere puternica. O parte a ramurilor care au crescut intr-un an vor fi indepartate pentru aerisirea coroanei.  Cu ajutorul unor motofierastraie aceasta operatiune va fi mai rapida, uniforma si neteda. 

Tunderea merilor primavara

Aceasta se va face la sfarsitul lunii martie - inceputul lunii aprilie. In timpul procedurii, se recomanda inlaturarea:

 • ramurilor care cresc in interiorul coroanei;
 • ramurilor rupte;
 • ramurilor care interfereaza cu cresterea restului coroanei;
 • lastarilor slabi care nu dau roade.

Vara, in cazuri rare, poate fi nevoie de taierea ramurilor. Acest lucru este de obicei necesar in scopuri preventive si sanitare. De asemenea, este bine sa se faca o corectie a coroanei cand unele ramuri cresc in directia gresita, din cauza umbrei.

Important! Intregul instrument folosit pentru taierea lemnului trebuie sa fie bine ascutit. Acest lucru va preveni ruperea scoartei si inegalitatile din sectiuni. Cu cat taierea este mai fina, cu atat lemnul este mai rapid si mai usor supus procesului de vindecare.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare