Comunicate de Afaceri

Cum se contesta amenda pentru rovinieta

Pretul unei roviniete se calculeaza in functie de tipul de autovehicul si de perioada de valabilitate a acesteia. Este bine sa stii ca, daca esti surprins in trafic de catre agentii politiei rutiere sau de camerele video fara o rovinieta valabila, esti pasibil de amenda.

Insa, in unele cazuri, amenda se acorda fara temei legal sau abuziv, asa ca utilizatorii de autovehicule care se afla in aceasta situatie trebuie sa stie ca au dreptul de a contesta amenda. Iata care sunt aceste situatii:

1. Ai primit doua amenzi pentru acelasi autovehicul intr-o perioada scurta de timp

In multe cazuri, amenda pentru lipsa rovinietei valabila este abuziva daca a fost data la un interval scurt de timp pentru acelasi autovehicul. Potrivit legii, un sofer nu poate fi sanctionat pentru aceeasi fapta de doua ori. Asadar, daca ai primit amenzi consecutive pentru aceeasi contraventie, le poti contesta in instanta.

2. Amenda nu contine semnatura agentului constatator

Daca circuli pe drumurile nationale fara o rovinieta valabila si esti depistat cu camerele video, asigura-te ca procesul verbal trimis prin posta contine semnatura olografa a agentului rutier constatator. Legea prevede ca semnatura electronica este valida numai daca procesul verbal este trimis in format electronic. Daca primesti un proces verbal prin posta si nu contine semnatura fizica, ai dreptul de a contesta amenda in instanta.

3. Drumul national trece prin satul, comuna sau orasul in care locuiesti

Locuitorii din sate, comune sau orase care se afla pe un drum national, sunt scutiti de la a plati rovinieta in timp ce conduc in acea zona. Daca te afli in in aceasta situatie si ai primit o amenda pentru lipsa unei roviniete valabile, trebuie sa stii ca nu esti obligat sa achiti taxa de drum si ca poti contesta amenda primita.

4. CNAIR nu are baza de date actualizata

Daca ti-ai vandut autovehiculul si l-ai radiat din registrele administratiei financiare si ale politiei, iar noul proprietar nu l-a inmatriculat inca pe numele lui, eventualele amenzi pentru lipsa rovinietei vor veni tot pe numele si adresa ta, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) neavand baza de date actualizata in timp real. Pentru a nu fi obligat sa le platesti, trebuie sa demarezi procedura de contestare a amenzii.


Cum se poate contesta amenda pentru rovinieta?

Primul pas consta in a te adresa instantei de judecata competente si formularea constestatiei impotriva amenzii pentru rovinieta, aceasta trebuind sa respecte toate normele specifice de redactare. Apoi trebuie sa atasezi actele necesare si sa trimiti dosarul catre judecatorie, unde va fi inregistrat si va primi un termen de judecata, urmand ca instanta sa se pronunte asupra contestarii amenzii pentru lipsa rovinietei.

Afla mai multe informatii pe site - www.roviniete.ro.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Roviniete.ro

Comentarii

Cauta

Categorii populare