Comunicate de Afaceri

Actionarea directa a stergatoarelor: noua tehnologie inovatoare Bosch introdusa in productia de serie a modelului Ford Focus

Bosch lanseaza in productia de serie o noua tehnologie de actionare a stergatoarelor de parbriz: actionarea directa. Cele doua mecanisme de actionare ale sistemului de stergatoare cu doua motoare nu mai includ acum o tija suplimentara de actionare si de aceea sunt mai mici – volumul fiecarei unitati are doar circa o jumatate de litru. In comparatie cu sistemul de actionare standard cu tija, noua unitate de actionare directa Bosch necesita cu pana la 75% mai putin spatiu si este cu peste un kilogram mai usoara.
Astfel, spatiul eliberat prin inovatia Bosch poate fi utilizat, de exemplu pentru cresterea sigurantei (prin montarea unui airbag pentru protectia pietonilor) sau a confortului (prin afisaje head-up sau climatizare). In noua configuratie, fiecare brat de stergator este antrenat printr-un mecanism propriu, compact, iar bratul este montat direct pe arborele de antrenare. Noul sistem este astfel mai usor de integrat in autovehicul. Lansarea in productia de serie a avut loc odata cu noul Ford Focus.

Mecanismele de actionare conventionale pentru stergatoare sunt, in functie de structura, aproape la fel de late ca intreaga caroserie si, de aceea, necesita un spatiu considerabil in partea frontala a autovehiculului. Prin inovatia Bosch, care permite eliminarea tijei, spatiul eliberat poate fi utilizat in mod diferit, de exemplu pentru sistemul de climatizare, pentru sisteme noi care sporesc confortul, cum ar fi afisajele head-up, dar si pentru cresterea sigurantei, prin montarea unei servofrane mai puternice sau a unui airbag pentru protectia pietonilor. Rolul tijei de actionare este preluat de un dispozitiv de reglare electronic, care sincronizeaza cele doua unitati de actionare. In acest scop, senzorii din mecanismul de actionare a stergatoarelor detecteaza pozitia curenta a ambelor brate.

Noua tehnologie poate fi utilizata atat pentru sistemele cu deplasare paralela a stergatoarelor, cat si pentru cele cu deplasare contrara. Datorita functiei de detectare a pozitiei curente si reglarii electronice, stergatorul are capatul cursei foarte aproape de stalpul A (al parbrizului). In plus, dupa montarea sistemului, distanta dintre stergatoare si stalpii A poate fi programata simplu in procesul de productie, pentru fiecare tip de autovehicul, eliminandu-se astfel tolerantele de asamblare ale caroseriei. Rezultatul: suprafata stearsa este maxima, fara sa existe pericolul ca stergatorul sa se loveasca de stalp. De asemenea, sistemele pot fi mascate sub capota motorului, ceea ce reduce riscul de ranire in caz de coliziune cu pietonii. Un sistem de gestionare termica si energetica protejeaza mecanismul de actionare impotriva suprasarcinii, fara a limita functionarea stergatoarelor. Un software de recunoastere a blocajelor detecteaza obstacolele, cum ar fi depunerile de zapada intarita si reduce cursa stergatorului doar atat cat este strict necesar. Sistemele actuale reactioneaza in astfel de situatii doar prin oprire completa –pierzandu-se astfel complet vizibilitatea.

Logistica simplificata prin standardizare
Fiecare unitate de actionare consta dintr-un sistem mecatronic de actionare, care se deplaseaza inainte si inapoi. Intrucat unitatile de actionare nu mai necesita o tija specifica tipului de autovehicul respectiv, acestea pot avea o forma identica in ambele parti ale autovehiculului. Datele, ca de exemplu unghiul stergatorului si pozitia de parcare, sunt programate individual dupa montare. In plus, sistemele complete de stergatoare sunt identice pentru autovehiculele cu volanul pe partea stanga si cele cu volanul pe partea dreapta. Adaptarea se face exclusiv prin software. Acelasi lucru e valabil si pentru adaptarea unitatilor de stergatoare la diferite contururi de parbriz, de exemplu pentru limuzina, coupe si cabriolet. Astfel se simplifica in mod semnificativ procesul logistic si depozitarea.

Pe langa unitatile de actionare a stergatoarelor, Bosch livreaza pentru noul Ford Focus si componentele sistemelor de injectie de benzina, ventilatorul de racire al motorului, alternatorul, display-ul multifunctional, tehnologia inovatoare de navigatie, bujii, unitati de comanda pentru airbag-uri si senzori de ploaie.

Despre Divizia Bosch Automotive Aftermarket

Departamentul Automotive Aftermarket (AA) ofera companiilor care activeaza in domeniul auto post-vanzare si service-urilor auto o gama completa de echipamente de diagnoza si service, precum si o gama variata de piese de schimb – de la piese noi sau reconditionate, la solutii pentru reparare – atat pentru autoturisme, cat si pentru autovehiculele comerciale. Portofoliul sau include atat produse fabricate de Bosch ca echipamente originale, cat si produse si servicii post-vanzare dezvoltate si fabricate in-house. Peste 10.000 de angajati in 140 de tari si o retea logistica globala, asigura distributia a peste 450.000 de repere de piese de schimb la clienti, intr-un mod rapid si la timp. Prin domeniul „Diagnostics”, AA ofera tehnologie de testare si aparatura pentru service-urile auto, software de diagnoza, programe de training-uri si servicii de informare. In plus, departamentul Automotive Aftermarket (AA) este responsabil si pentru dezvoltarea conceptului de service-uri auto „Bosch Car Service”, cea mai mare retea de service-uri independente la nivel mondial, cu aproximativ 15.000 de parteneri. De asemenea, AA are mai mult de 500 de parteneri „AutoCrew”.

Pentru mai multe informatii, accesati site-ul: www.bosch-automotive.com.

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. In anul fiscal 2010, circa 283.500 de angajati au generat vanzari de aproximativ 47,3 miliarde de euro, in domeniile echipamentelor pentru autovehicule, tehnologiei industriale, bunurilor de larg consum si echipamentelor pentru constructii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele peste 300 de filiale si companii regionale din peste 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, Bosch este reprezentat in aproximativ 150 de tari. Aceasta retea internationala de dezvoltare, productie si vanzare reprezinta fundatia cresterii concernului german. Bosch a cheltuit in 2010 aproximativ 4 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare si a inregistrat aproximativ 3.800 de patente pe plan international. Prin toate produsele si serviciile sale, Bosch urmareste sa sporeasca calitatea vietii, oferind solutii care sunt atat inovatoare, cat si utile.

Pentru mai multe informatii, accesati site-ul www.bosch.com.

Contact pentru jurnalisti: Eleni Sefel, telefon: (021) 4057529

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare