Comunicate de Afaceri

Bosch a produs senzorul MEMS cu numarul trei miliarde

Sistemele micro-electro-mecanice (MEMS) reprezinta ochii si urechile, si chiar toate celelalte simturi ale dispozitivelor mobile moderne. Bosch utilizeaza aceste micute ajutoare de inalta tehnologie pentru „a invata” autovehiculele si dispozitivele electronice moderne „sa simta” lumea din jur. Fiind create initial pentru sistemele electronice auto, aceste componente pot fi intalnite acum la smartphone-uri, laptopuri si tablete, console de jocuri si ceasuri de mana sport. Multe dintre cele mai noi functii ale autovehiculelor si dispozitivelor electronice, inclusiv programul electronic de stabilitate ESP® si utilizarea mai degraba a gesturilor decat a tastelor pentru folosirea smartphone-urilor, nu ar putea fi imaginate fara aceste instrumente de masura extrem de sensibile.

Bosch furnizeaza senzori pentru o gama larga de aplicatii in domeniul echipamentelor electronice de larg consum sau al celor pentru industria auto. Acesti senzori masoara presiunea, acceleratia, miscarea de rotatie, debitul masic si campul magnetic al pamantului. Bosch a fost lider in tehnologia senzorilor MEMS inca de la aparitia acesteia, iar astazi genereaza o cifra a vanzarilor mai mare decat a oricarui alt furnizor de pe piata extrem de dinamica a senzorilor MEMS. De la intrarea in productie, in anul 1995, compania a produs peste trei miliarde de senzori MEMS, cu un volum al productiei care inregistreaza noi recorduri de la an la an. Bosch a avut nevoie de 13 ani pentru a produce primul miliard, de inca trei ani pentru a atinge al doilea miliard, si de numai 18 luni pentru a ajunge la trei miliarde. In 2012, de pe linia de productie a fabricii de placi de siliciu din Reutlingen, dotata cu cele mai moderne tehnologii, au iesit aproximativ 600 de milioane de senzori, sau 2,4 milioane de senzori in fiecare zi lucratoare.

„Echipamentele electronice auto sau de larg consum nu mai pot fi imaginate fara senzorii MEMS. In viitor, acestia vor actiona ca ochii si urechile sistemelor si obiectelor conectate prin intermediul internetului obiectelor si serviciilor”, a declarat Klaus Meder, presedintele diviziei Bosch Automotive Electronics.

Ajutoare de mici dimensiuni si inalta tehnologie pentru autovehicule si smartphone-uri

Senzorii MEMS sunt cele mai mici produse fabricate de Bosch. Au fost utilizati pentru prima data pentru echipamentele electronice auto, iar Bosch produce acesti senzori de precizie din 1995. De exemplu, elementul de baza al sistemului ESP® este un senzor de giratie care inregistreaza miscarile de rotatie ale autovehiculului in jurul propriei axe verticale, iar in ziua de astazi fiecare autovehicul modern inglobeaza pana la 50 de senzori MEMS. Considerentele de baza pentru utilizarea senzorilor MEMS in domeniul auto sunt fiabilitatea si caracterul lor robust, avand in vedere ca senzorii au un impact direct asupra sigurantei participantilor la trafic. Dimensiunea si consumul de energie sunt factori mult mai putin importanti. Dar lucrurile sunt destul de diferite atunci cand este vorba despre smartphone-uri sau console de jocuri, acesta fiind motivul pentru care Bosch a redus de-a lungul anilor dimensiunea senzorilor la doar o cincime din cea initiala. Senzorii de ultima generatie reunesc o multime de functii intr-o carcasa ce masoara doar cativa milimetri patrati. In acelasi timp, consumul de energie al senzorilor a inregistrat o reducere de ordinul sutelor. Bosch este singurul furnizor de pe piata care produce tipuri de senzori pentru extrem de multe aplicatii. Compania detine sau a depus documentatia pentru peste 1.000 de aplicatii, fapt care ii garanteaza puterea inovatoare.

Bosch Sensortec

Pentru a putea reactiona rapid si in mod flexibil la cerintele pietei echipamentelor electronice de larg consum care este extrem de dinamica, a fost infiintata compania Bosch Sensortec GmbH la Reutlingen, in 2005. Aceasta filiala Bosch a adus de curand pe piata primul senzor cu 9 axe din lume. Modelul BMX055 poate masura acceleratia, giratia si campul magnetic al pamantului concomitent in toate directiile in spatiu, ceea ce il face adecvat pentru o gama intreaga de posibile aplicatii. Senzorul poate fi utilizat ori de cate ori este nevoie sa fie determinat locul sau pozitia in spatiu a unui dispozitiv mobil, sau orientarea acestuia fata de campul magnetic al pamantului, putand fi integrat chiar si in cele mai mici dispozitive.

Senzorii MEMS: aspecte tehnice

Inginerii au creat structuri de siliciu extrem de fine in interiorul senzorilor, care se deplaseaza cu fractiuni de micrometru la miscarea carcasei acestora. Astfel se modifica proprietatile electrice, acest lucru putand fi masurat si transformat intr-un flux de date, care poate determina, de exemplu, in ce pozitie se afla un telefon mobil in momentul respectiv. Inginerii Bosch lucreaza cu dimensiuni incredibil de mici: in timp ce un fir de par uman are un diametru de 70 de miimi de milimetru (70 de micrometri), unele componente ale senzorilor masoara doar 4 micrometri, fiind de 17 ori mai mici decat firul de par.

Deoarece senzorii micro-mecanici genereaza doar semnale electrice de mica intensitate, expertii au integrat elemente electronice suplimentare atat in carcasa componentului, alaturi de senzor, cat si, uneori, chiar direct, in cadrul aceluiasi cip. Acestea preiau semnalul de mica intensitate, il proceseaza, il amplifica si il transforma in date digitale. Astfel, senzorii MEMS pot transmite masuratorile efectuate direct la unitatile de comanda. In curand acesti senzori de precizie vor putea face mult mai multe lucruri, fie ca sunt cusuti in articolele de imbracaminte pentru a masura pulsul, fie ca au rol de statii meteo mobile, masoara concentratiile de CO2 din aer sau capteaza miscarile tipice pe care oamenii le fac atunci cand pun telefonul mobil in buzunar, pentru a dezactiva afisajul.

Informatii despre fabricarea placilor de siliciu si producerea senzorilor pot fi gasite la adresa http://videoportal.bosch-presse.de/en/clip/_/Rt/AE/robert-bosch-gmbh-reutlingen-automotive-electronics-12.

Contact pentru jurnalisti:
Eleni Scheffal
Telefon: (021) 4057529

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare