Comunicate de Afaceri

Bosch face ca autovehiculele hibride sa fie accesibile

Noul sistem de amplificare a puterii motorului – sistemul Bosch de recuperare suplimentara a energiei (Boost Recuperation System – pe scurt BRS) – a fost creat pentru a umple golul persistent si destul de mare dintre sistemele start-stop si sistemele de propulsie hibride. „BRS reprezinta electrificarea accesibila a autovehiculelor compacte”, a declarat Wolf-Henning Schneider, membru al consiliului de administratie al Robert Bosch GmbH. „Raspundem nevoilor segmentului de preturi medii prin asigurarea unor componente personalizate, cum ar fi acumulatorii litiu-ion cu capacitate de 0,25 kW/ora.” BRS poate reduce consumul de carburant al unui autovehicul si emisiile de CO2 cu pana la 15 procente datorita componentelor electrice, care asigura o putere suplimentara a motorului de pana la 10 kW. Acest lucru deschide o alta cale de a respecta restrictiile din ce in ce mai exigente privind emisiile de CO2 din Europa, China si Statele Unite ale Americii.

Acest component inovator Bosch al sistemului de propulsie imbina patru functii intr-un singur sistem: recuperarea si sporirea cuplului, alaturi de functiile confortabile start-stop si de deplasarea la viteza de croaziera. Piesa de baza a acestei noi hibridizari este un alternator de inalta eficienta, a carui putere a fost marita de la 12 la 48 de V, utilizand componente electronice de putere noi, ceea ce face ca motorul electric sa fie de pana la patru ori mai puternic decat pana acum.

Acest sistem electric de 48 de V asigura o gama de avantaje pentru soferi. Sporirea tensiunii electrice asigura posibilitatea echiparii autovehiculelor cu sisteme noi de confort si de siguranta. Lucrarile de intretinere pentru sistemele BRS sunt mai usor de efectuat decat cele pentru sistemele hibride curente, nefiind necesara instruirea speciala pentru inalta tensiune a mecanicilor care efectueaza aceste lucrari de service.

BRS se incarca in timpul franarii si asigura un cuplu suplimentar in timpul accelerarii

Dupa cum sugereaza si denumirea sa, sistemul de amplificare a puterii motorului si recuperare a energiei indeplineste doua functii de baza: cu ajutorul functiei de recuperare redobandeste energia si apoi o utilizeaza pentru accelerarea autovehiculului. In detaliu, acesta functioneaza dupa cum urmeaza: orice surplus de energie de la franare este trimis prin intermediul sistemului electric de 48 de V al autovehiculului la acumulatorul litiu-ion avand o capacitate de 0,25 kW/ora. Cand este necesar, aceasta energie realimenteaza sistemul BRS, caz in care acesta functioneaza ca un motor electric. Acest lucru inseamna ca sistemul BRS asigura un cuplu suplimentar, un efect de amplificare a puterii care este important pentru asigurarea unei manevrare dinamice a motoarelor cu supraalimentare si cilindree redusa, la turatii mici.

De asemenea, noul sistem extinde functia familiara start-stop, pentru a cuprinde si deplasarea la viteza de croaziera. Daca nu este apasata nici pedala de acceleratie, nici cea de frana (in timpul deplasarii la viteza de croaziera pana se ajunge la un semafor sau in timpul deplasarii in panta), sistemul BRS opreste automat motorul cu combustie interna. Autovehiculul continua sa se deplaseze doar datorita inertiei, fara a produce emisii sau zgomot. Autostrazile cu pante usoare asigura conditiile ideale de conducere pentru deplasarea la viteza de croaziera cu ajutorul sistemului BRS. In conditii reale, aceste drumuri asigura posibilitatea deplasarii la viteza de croaziera pentru 30 la suta din totalul calatoriei.

Confortul asigurat de functia start-stop si pornirea silentioasa

De asemenea, sistemul de amplificare a puterii motorului si recuperare a energiei permite functiei start-stop o pornire rapida a motorului autovehiculului, fara zgomot si foarte lin, chiar si atunci cand este repornit motorul cu combustie interna, in timpul deplasarii la viteza de croaziera. Acumulatorul de 48 de V ajuta si in aceasta situatie, trecand in mod fiabil peste perioadele in care nu este actionat motorul, pentru a asigura puterea necesara tuturor functiilor de confort si de siguranta.

Noua arhitectura a sistemului electric al autovehiculului cu convertor cc/cc

Cu functiile sale suplimentare, sistemul electric de 48 de V reprezinta o solutie viabila pentru autovehiculele de dimensiuni medii si de lux, conform cerintelor functiilor electrice ale autovehiculului, care nu ar putea fi sustinute de un sistem cu o tensiune si o putere mai reduse. Acesta poate, de exemplu, sa sporeasca functionalitatea si sa reduca emisiile de CO2 ale compresoarelor de climatizare, turbocompresoarelor, ventilatoarelor de racire a motorului si ale incalzitoarelor auxiliare. Un convertor cc/cc bidirectional, cunoscut sub denumirea de unitate de conversie a puterii sau, pe scurt, PCU, conecteaza noul subsistem electric de 48 de V la sistemul conventional de 12 V cu un nivel ridicat de eficienta si fiabilitate. Functia principala a PCU este sa asigure acestui sistem electric de 12 V energia electrica produsa si stocata in partea de 48 de V a sistemului. PCU este compact si poate fi instalat in mod flexibil in cadrul autovehiculului, chiar si in compartimentul motorului.

Contact pentru jurnalisti:
Eleni Scheffal
Telefon: (021) 4057529

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare