Comunicate de Afaceri

Bosch si-a prezentat strategia in domeniul auto la Salonul auto IAA dedicat autovehiculelor comerciale

In ciuda turbulentelor de pe pietele globale, Bosch continua sa descopere oportunitati de dezvoltare a companiei, in special pentru domeniul de activitate axat pe autovehicule comerciale. „Odata cu marirea distantelor cresc si asteptarile legate de eficienta si protectia mediului inconjurator”, a declarat Bernd Bohr, presedintele Grupului Bosch Automotive, la Salonul auto IAA de la Hanovra, desfasurat in luna septembrie. „In calitate de furnizor de tehnologii inovatoare, sisteme complete si servicii, Bosch ocupa o pozitie excelenta pe piata, care-i permite sa beneficieze de aceasta tendinta”. Bohr a declarat ca exista o cerere pentru solutii mai accesibile, care sa scada consumul de carburant si sa sporeasca siguranta autovehiculelor comerciale. „Cu ajutorul multitudinii de inovatii implementate, pana in anul 2020 dorim sa diminuam cu inca 15 la suta consumul de carburant inregistrat de autovehiculele comerciale”, a declarat Bohr.

176.000 de angajati in cadrul sectorului de tehnologie auto

In cursul anului 2012, vanzarile sectorului de Tehnologie Auto vor creste cu aproape 4 la suta, chiar daca situatia actuala a acestui sector este clar influentata de incetinirea industriei auto. „Reactia noastra la aceasta stare de fapt se concretizeaza in luarea de masuri pentru reducerea costurilor”, a spus Bohr. Vanzarile Grupului Bosch vor creste conform previziunilor emise pana in prezent. Numarul total al angajatilor Bosch este in prezent de peste 305.000. In sectorul Tehnologie Auto, numarul angajatilor a ramas stabil si, la sfarsitul anului 2012, acesta va ramane in continuare putin sub 176.000. Atat in acest sector de activitate, cat si la nivelul intregului Grup Bosch, investitiile in cercetare si dezvoltare sunt peste media inregistrata in industrie.

In 2012 se estimeaza o cifra de vanzari de 31,5 miliarde de euro in sectorul Tehnologiei Auto

Evolutia pietelor de autovehicule comerciale variaza semnificativ de la o regiune la alta. Scaderea pietelor din America de Sud, Europa si China este compensata de cresterea continua a cererii din America de Nord, care pana acum era foarte slaba. La nivel global, Bosch anticipeaza o usoara scadere a productiei de camioane in acest an. Cu toate acestea, cifra de vanzari in domeniul autovehiculelor comerciale ramane stabila. Pe un autovehicul pot fi montate sisteme Bosch in valoare de peste 1.500 de euro. Acest lucru inseamna ca sectorul Tehnologiei Auto din cadrul Bosch castiga un euro din patru din producerea de componente si sisteme destinate autovehiculelor comerciale. In anul 2012, cifra totala de vanzari preconizata pentru sectorul Tehnologiei Auto este de 31,5 miliarde de euro.

Tehnologia Bosch reduce anual cheltuielile companiilor de logistica cu 10.000 de euro per camion

Fiind cel mai mare furnizor al industriei auto, Bosch adopta o abordare inovatoare pentru ca autovehiculele comerciale sa devina si mai eficiente. „Chiar si in prezent, camioanele sunt cu pana la 15% mai eficiente decat autoturismele. Pentru a le spori in mod semnificativ nivelul de eficienta avem nevoie de solutii noi”, afirma Bohr, explicand provocarea cu care se confrunta producatorii de autovehicule si distribuitorii ca urmare a cererii de a reduce si mai mult consumul de carburant si nivelul emisiilor de CO2. La pretul actual al carburantului si la un kilometraj anual total de 130.000 km, scopul companiilor de logistica este scaderea anuala a cheltuielilor de exploatare cu aproximativ 10.000 de euro pentru fiecare autovehicul. In acest scop, Bosch exploateaza si mai mult potentialul de reducere a consumului de carburant, prezentat de tehnologiile curente, dezvoltand simultan alte inovatii. De exemplu, in cazul sistemelor common-rail, inginerii Bosch lucreaza la cresterea presiunii de injectie la 3.000 de bar. In prezent, consumul de carburant este redus cu 5 la suta datorita efectului combinat al injectiei la inalta presiune si sistemului Denoxtronic. Nivelul de patrundere pe piata al ambelor tehnologii este in crestere. Pentru anul viitor, Bosch estimeaza vanzarea a 2,5 milioane de sisteme common-rail si peste 800.000 de sisteme Denoxtronic in sectorul autovehiculelor comerciale.

Inovatii Bosch pentru o eficienta sporita

In prezent, aproximativ 60 de ingineri Bosch lucreaza la dezvoltarea de sisteme de propulsie hibrida pentru autovehicule comerciale cu o greutate de peste 12 tone. Compania estimeaza o scadere a consumului de carburant cu 6% datorita sistemelor de propulsie hibrida paralela. La livrarea pe distante lungi, consumul va fi redus si mai mult – cu pana la 20 la suta. Bosch si-a stabilit ca obiectiv lansarea de sisteme hibride pentru autovehicule comerciale in cea de-a doua jumatate a acestui deceniu.

Sistemele sunt proiectate astfel incat companiile de logistica sa poata recupera costurile suplimentare in termen de trei ani. Cresterea gradului de interconectare a sistemelor autovehiculului este o caracteristica a companiei Bosch. Noul sistem „Eco.logic motion” se inscrie in aceasta tendinta. In baza datelor de navigatie, acesta calculeaza o strategie eficienta de conducere pentru gestionarea motorului si controlul transmisiei. Prin accelerarea oportuna inaintea rampelor si evitand schimbarea treptelor de viteza atunci cand nu este cazul, consumul mediu de carburant poate fi redus cu pana la 3%. In viitor, Bosch va utiliza datele topografice de navigatie pentru a pune la punct un sistem electronic de predictie pentru gestionarea perfecta a energiei electrice utilizate de sistemele de propulsie hibrida. De exemplu, energia electrica stocata poate fi utilizata pentru propulsie suplimentara pe portiunile de drum in rampa, iar cantitatea de energie excedentara acumulata ulterior pe portiunile de drum in panta poate fi recuperata pentru a reincarca acumulatorul.

Sistemele de propulsie cu functionare pe gaz natural contribuie la scaderea cheltuielilor si a impactului asupra climei. Pretul gazelor naturale la statia de alimentare este mai mic decat cel al motorinei. In plus, sistemele de propulsie cu functionare pe gaz natural au emisii de dioxid de carbon cu 15 pana la 20 la suta mai reduse decat motoarele diesel echivalente. Bosch ofera doua tehnologii alternative pentru acest carburant alternativ: sistemele de propulsie monovalente pentru motoarele cu aprindere prin scanteie functioneaza exclusiv pe gaz natural, iar sistemele de propulsie bivalente functioneaza atat cu gaz natural comprimat, cat si cu motorina. Bosch lucreaza in prezent la proiecte destinate clientilor din Brazilia, pentru sisteme de propulsie bivalente. Exista oportunitati excelente si in Statele Unite.

Germania: program de scutiri pentru achizitia timpurie a camioanelor ce respecta norma de poluare Euro 6

„Protectia mediului si a climei sunt profitabile pentru administratorii de flote”, a declarat Bohr. De exemplu, Germania ofera scutiri de impozit pentru achizitia timpurie a camioanelor ce respecta norma de poluare Euro 6, care va intra in vigoare in anul 2014. La un kilometraj anual total de 130.000 de kilometri parcursi pe autostrada, taxele de autostrada pentru un astfel de camion vor fi mai mici cu aproximativ 6.500 de euro decat pentru camioanele Euro 3. Bosch sustine producatorii de autovehicule comerciale cu solutii tehnice ce fac posibila functionarea convertizorului catalitic de oxizi de azot cu sau fara recircularea gazelor de esapament.

Din ce in ce mai multe camioane vor avea nevoie de sisteme antiderapare si de franare de urgenta

Ca si in cazul normelor legale pentru protectia mediului, cele referitoare la prevenirea accidentelor devin din ce in ce mai stricte. Pana la sfarsitul anului 2014, programul electronic de stabilitate ESP, lansat pentru prima oara de Bosch, va deveni obligatoriu pentru autovehiculele europene noi din aproape toate clasele. Desi sistemele antiderapare sunt deja montate pe circa 70 la suta din autovehiculele noi de pe intreg teritoriul european, procentul furgonetelor echipate cu sistemul ESP este de numai 60 la suta. Bohr intrevede oportunitatea unei cresteri in acest domeniu. Noua generatie de sisteme ESP Bosch poate face fata acestei nevoi si in sectorul autovehiculelor comerciale usoare, cu sisteme de franare cu presiuni ridicate si componente de dimensiuni mari.

La sfarsitul anului 2014, sistemele de asistenta pentru sofer, precum franarea automata de urgenta urmeaza sa devina obligatorii in Europa pentru multe camioane cu greutatea de peste 3,5 tone. In acest scop, portofoliul Bosch include un senzor radar proiectat pentru viteze de maxim 150 km/h, adecvat utilizarii la turatii medii ale motorului, in special in cazul camioanelor si furgonetelor. Pe langa franarea de urgenta, datorita noului senzor radar devin posibile mai multe functii, precum sistemul adaptiv ACC. Astfel, conducerea devine mai usoara pentru soferii de camioane si nivelul sigurantei la drum creste.

Un portofoliu diversificat, mereu aproape de client

Numarul mediu de 16 brevete in fiecare zi lucratoare – multe dintre acestea in sectorul tehnologiei auto – dovedeste in mod categoric forta inovatoare a grupului Bosch. In plus, imperativul strategic al companiei, „Tehnica pentru o viata”, este echivalentul calitatii si al apropierii de client. Acest slogan este urmat nu numai de angajatii celor 50 de centre tehnologice din intreaga lume, ce dezvolta solutii de viitor in colaborare cu clientii de pe plan local, cat si de cele aproape 4.000 de service-uri auto Bosch Diesel existente la nivel mondial. Pentru fiecare tehnologie noua exista un service auto local specializat care acorda asistenta – Bosch garanteaza acest lucru.

Despre Bosch Automotive Aftermarket

Departamentul Automotive Aftermarket (AA) ofera companiilor care activeaza in domeniul auto post-vanzare si al service-urilor auto o gama completa de echipamente de diagnoza si service, precum si o gama variata de piese de schimb – de la piese noi sau reconditionate, la solutii pentru reparare – atat pentru autoturisme, cat si pentru autovehiculele comerciale. Portofoliul sau include atat produse fabricate de Bosch ca echipamente originale, cat si produse si servicii post-vanzare dezvoltate si fabricate in-house. Peste 10.000 de angajati din 140 de tari si o retea logistica globala, asigura distributia a peste 450.000 de repere de piese de schimb la clienti, intr-un mod rapid si la timp. Prin domeniul „Diagnostics”, AA ofera tehnologie de testare si aparatura pentru service-urile auto, software de diagnoza, programe de training-uri si servicii de informare. In plus, departamentul Automotive Aftermarket (AA) este responsabil si pentru dezvoltarea conceptului de service-uri auto „Bosch Car Service”, cea mai mare retea de service-uri independente la nivel mondial, cu aproximativ 15.000 de parteneri. De asemenea, AA are mai mult de 500 de parteneri „AutoCrew”.

Pentru mai multe informatii, accesati site-ul: www.bosch-automotive.com.

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. Conform rezultatelor financiare, in anul fiscal 2011 peste 300.000 de angajati au generat vanzari de 51,5 miliarde de euro, in domeniile constructiei de autovehicule, tehnologiei industriale, bunurilor de larg consum si echipamentelor pentru constructii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele peste 350 de filiale si companii regionale din peste 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, Bosch este reprezentat in aproximativ 150 de tari. Aceasta retea internationala de dezvoltare, productie si vanzare reprezinta fundatia cresterii continue a concernului german. Bosch a cheltuit in 2011 peste 4,2 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare si a inregistrat peste 4.100 de patente pe plan international. Prin toate produsele si serviciile sale, Bosch sporeste calitatea vietii, oferind solutii care sunt atat inovatoare, cat si utile.
Pentru mai multe informatii, accesati site-ul www.bosch.com.

Contact pentru jurnalisti: Eleni Sefel, telefon: (021) 4057529


Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare