Comunicate de Afaceri

Care sunt diferențele între polița RCA și CASCO

Atunci când deții o mașină, asigurarea acesteia este extrem de importantă, atât din punct de vedere legal, dar și pentru siguranța ta.

În cazul în care vei fi implicat într-un accident rutier, asigurarea te va ajuta cu decontarea cheltuielilor de reparații, fără a fi nevoie să plătești acești bani din buzunar.

Pe teritoriul țării noastre există 2 tipuri principale de polițe de asigurare: RCA și CASCO.

În timp ce prima este obligatorie pentru orice mașină înmatriculată în România, cea de-a doua este facultativă. Ambele însă îți vor fi de mare ajutor în cazul în care vei fi implicat într-un eveniment rutier, fie că în producerea acestuia, vina este a ta sau a celuilalt șofer.

RCA este prescurtarea de la Răspundere Civilă Auto (sau Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă pentru Prejudicii produse prin Accidente de Vehicule), în timp ce CASCO vine din limba engleză, de la „Casualty and Collision”.

Între cele două tipuri de asigurare pentru vehicule există în principal o diferență majoră: RCA este o asigurare obligatorie de răspundere civilă față de terți, în timp ce CASCO este în fapt o asigurare de bunuri.

În cazul în care un accident este produs din vina ta, compania de asigurări unde ai încheiată polița RCA va suporta cheltuielile cu reparațiile pentru celălalt autovehicul, însă nu și pentru propria ta mașină.

Dacă nu ești tu cel vinovat, lucrurile funcționează invers: asigurătorul celuilalt șofer va deconta costurile cu reparațiile aferente autoturismului tău.

Dacă vrei să fii complet protejat, ai opțiunea de a încheia și CASCO care, chiar și în cazul în care tu produci accidentul rutier, îți va acoperi și ție daunele produse.

Despăgubirile acordate în cazul poliței RCA sunt următoarele:

  • Vătămări corporale sau deces
  • Daune materiale
  • Costuri privind readucerea mașinii la starea dinaintea evenimentului produs
  • Cheltuieli de judecată făcute de persoana păgubită sau alte cheltuieli alternative
  • Prejudiciul produs din vina asiguratului RCA
  • Daune produse prin scurgerea, risipirea sau căderea accidentală a substanțelor, materialelor sau a obiectelor transportate de mașina șoferului vinovat
  • Prejudiciile provocate persoanelor păgubite în urma deschiderii usilor vehiculului, în timpul mersului sau cand vehiculul este oprit ori staționează, de către pasagerii acestuia, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranța deplasării celorlalti participanți la trafic

Polița RCA este prevăzută și cu un formular de constatare amiabilă, un document tipizat de mare folos în cazul producerii unor accidente rutiere fără victime. Dacă cei doi șoferi se înțeleg asupra vinovăției în producerea accidentului, aceștia pot completa acest formular iar poliția nu va mai trebui anunțată.

Soferul păgubit va anunța compania de asigurări a celui vinovat despre eveniment și împreună cu formularul de constatare amiabilă și alte documente care îi vor fi cerute de către asigurător, va putea deschide dosarul de daună. Compania de asigurări va inspecta avariile produse, va elibera o notă de cheltuieli și șoferul păgubit va putea să meargă la orice service autorizat RAR pentru a-și repara mașina. Compania de asigurări este cea care va plăti direct către service cheltuielile aferente reparațiilor.

Deși pare un proces destul de simplu, șoferii care nu au timpul necesar pentru a face pe cont propriu toate aceste demersuri pot apela la firme specializate în asistență constatare daune auto. Specialiștii de aici se pot ocupa de la anunțarea companiei de aisgurări și deschiderea dosarului de daună, până la reparația efectivă a mașinii. Bineînțeles, totul într-un timp mult mai scurt, întrucât știu toate condițiile companiilor de asigurări prezente în piață.

Față de RCA, polița CASCO reprezintă o asigurare de tip facultativ în baza căreia asigurătorul suportă cheltuielile pentru avarii accidentale, parțiale sau totale, precum și pentru furtul, parțial sau total, suferite de vehiculul asigurat.

De reținut este faptul că asigurarea CASCO se poate face doar pentru mașinile care nu au deja avarii.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: LPN MEDIA

Comentarii

Cauta

Categorii populare