Ce schimbări aduce 2018 în privința asigurărilor RCA obligatorii
Ce schimbări aduce 2018 în privința asigurărilor RCA obligatorii
Din fericire, experiența încheierii și utilizării unei asigurări RCA autoturisme a fost îmbunătățită semnificativ în ultimele ani, iar de anul acesta, adică din 2018, noi schimbări vin să facă viața mai ușoară șoferilor și proprietarilor de mașini care încheie asigurări RCA autoturisme.
Din 2018 se aplică reguli noi cu privire la polițele de asigurare RCA autoturisme. Printre schimbări se numără introducerea decontării directe, serviciu care îi permite unui păgubit să-și repare mașina pe propria asigurare RCA autoturisme, urmând ca firma sa de asigurări să recupereze prejudiciul de la asiguratorul șoferului vinovat, scrie revista Capital.
Acest nou mecanism, care este opțional la încheierea unei asigurări RCA autoturisme, poate funcționa doar dacă se îndeplinesc simultan trei condiții, a explicat domnul Sorin Greceanu, director în cadrul Biroului Asiguratorilor Auto din România.
„Dacă nu sunt eu vinovat de dauna respectivă, dacă sunt doar două maşini implicate în accident, ambele înmatriculate în România, ambele asigurate cu polițe RCA autoturisme şi dacă sunt doar daune materiale în accident, pot să mă adresez propriului meu asigurător RCA pentru lichidarea acestei daune, pentru obţinerea despăgubirii, după care asigurătorul meu – se presupune că eu l-am ales, da?, și că am încredere în el – se ocupă de o recuperare a banilor de la asigurătorul RCA al vinovatului”, spune Greceanu, pentru sursa anterior citată.
O altă noutate în legislația RCA este posibilitatea transferării cazierului bonus-malus la noua maşină. Această măsură îi permite unui şofer care nu a produs accidente să beneficieze de o reducere substanţială la încheierea unei poliţe RCA autoturisme pentru o altă maşină decât cea pentru care a încheiat inițial asigurarea RCA autoturisme.
Articolul din legea 132 din 2017 (Legea RCA) care face referire și care reglementează decontarea directă în cazul asigurărilor RCA autoturisme:
Art. 26 alin. (1) din Legea 132/2017 (Legea RCA) prevede :
(1) Decontarea directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii :
- a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
- b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
- c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
- d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
- e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.