Comunicate de Afaceri

Cum sa circuli in siguranta cu motocicleta pe drumuri de munte

Muntele este o forma de relief cu adevarat pitoreasca, nu doar in tara noastra, dar si in lume. Peisajele montane spectaculoase iti taie rasuflarea si iti ofera prilejul sa ai parte de imagini memorabile, care vor fi, cu certitudine, intiparite in mintea ta. Vacantele la munte se transforma, deci, intr-o combinatie perfecta de adrenalina, aventura, posibilitatea de a te relaxa si de a inhala aer curat si tare specific climatului montan.

 

Circulatia pe drumuri montane

Drumurile pe munte devin o veritabila provocare, indiferent de numarul pe kilometric petrecuti pe soselele mioritice.

Circulatia pe drumurile de munte cu motocicleta prezinta, deci, cateva particularitati de luat in calcul. In primul rand, trebuie sa ai grija sa adaptezi viteza la conditiile de trafic si de drum. Drumurile sunt presarate cu pante adesea abrupe, cu inclinatie ce poate ajunge si pana la 10%. Curbele deosebit de periculoase, serpentinele care leaga statiunile montane de unele localitati fac ca vizibilitatea sa fie extrem de redusa, iar depasirile realmente dificile.

Si atunci, ce ai avea de facut? O serie de tehnici de conducere pe drumuri montane te vor ajuta sa te deplasezi in siguranta. Atentie, unele aspect nu se discuta niciodata la scolile de soferi!

 

Pornirea in rampa

Unul dintre aspectele cele mai importante pe care trebuie sa le stapanesti atunci cand te incumeti sa calatoresti pe trasee montane se refera la pornirea in rampa.

E mult mai dificil să pornesti motocicleta in rampa, decat pe teren plat. Este un pericol foarte mare de a da inapoi si de a lovi pe cel din spate, sau de a cala motorul. Iata pasii pentru cea mai buna metoda de condus in panta:

 1. Foloseste frana fata pentru a tine motocicleta in timp ce pornesti motorul si cupleaza in prima treapta de viteza.
 2. Treci pe frana de picior pentru a tine motocicleta in timp ce actionezi acceleratia cu mana dreapta.
 3. Accelereaza un pic mai mult pentru mai multa putere. 
 4. Debreiaza usor si lasa usor frana spate, in timp ce accelerezi progresiv. 
 5. Elibereaza frana de picior in timp ce motorul incepe sa se opreasca, iar ambreiajul va ţine motocicleta.

 

Schimbarea vitezelor

Schimbarea vitezelor fin si repede necesita antrenament, dar odata invatata, va reduce teama pe motocicleta si te va ajuta sa mentii controlul. Manualul de utilizare iti va spune viteza maxima pentru fiecare vitea si cum sa folosesti corect pedate de schimbator de viteze. Tine minte, in permanenta foloseste treapta de viteza corecta pentru viteza cu care circuli, indiferent daca ea creste sau scade. Se poate pierde controlul si daca vitezele sunt folosite incorect la decelare, viraje sau pante.

 

Trecere intr-o treapta inferioara de viteze

Trecerea intr-o treapta inferioara de viteza poate fi mult mai dificila de efectuat fin, decat schimbarea intr-o treapta superioara. Iată cum se face:

 • opresti accelerarea;
 • strangi ambreiajul si accelerezi putin, cu o miscare ferma, impingi schimbatorul de viteze in jos cat de departe merge si il eliberezi;
 • eliberezi ambreiajul complet, dar gradual, in timp ce accelerezi, pentru a ajusta viteza motorului cu viteza dorita de mers.


Asigura-te ca mergi suficient de incet cand schimbi intr-o treapta inferioara. Daca mergi prea repede, motocicleta te va zdruncina si roata din spate se poate bloca. Acest lucru este mai probabil sa se întample cand schimbi in treapta intai sau cand mergi in panta. In aceste imprejurari, trebuie sa folosesti franele pentru a incetini suficient pentru a schimba viteza in siguranta.

De asemenea, este important sa utilizezi, macar din cand in cand, si un ulei moto premium, Motul.

Franarea si oprirea

In panta, este esential sa ai sistemul de franare in parametri optimi de functionare. Cu toate acestea, nu ar trebui sa neglijezi urmatorii pasi de urmat pentru o franare in conditii de siguranta maxima:

 • Schimba vitezele in jos in timp ce franezi (frana de motor), in acest fel compresia motorului ajuta de asemenea la franare.
 • Ai grija mare cand franezi in curba sau pe drum alunecos sau criblura. Pentru o franare eficienta in curba, adu motocicleta la verticala, indreapta ghidonul inainte de a frana ferm cu ambele frane.
 • Exerseaza opriri controlate intr-o zona izolata, fara trafic.
 • Invata să franezi echilibrat si sa simti cand rotile sunt pe cale de a se bloca.
 • Ramai in prima viteza cand esti oprit, ca sa poti degaja repede daca este necesar. Mentine cel putin o frâna ferma, in timp ce esti oprit, in caz ca ambreiajul se elibereaza din greseala.
 • Niciodată nu circula cu frana partial aplicata. Acest lucru este semnalizat de stopul de frana, care poate induce in eroare alti participanti la trafic si, de asemenea, cauzeaza uzura franelor.
 • Pentru frane de urgenta foloseste ambele frane cu efort maxim, dar fara a bloca rotile. Supra-franarea unei roti sau a ambelor, cauzeaza, de obicei, o derapare.

Respectand aceste reguli elementare, vei ajunge cu bine la destinate si vei avea parte de o calatorie linistita!

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Outlet

Comentarii

Cauta

Categorii populare