Comunicate de Afaceri

Factorii care ar impiedica mersul pe motocicleta

Un studiu recent aparut a demonstrat faptul ca mersul pe motocicleta combate stressul si imbunatateste capacitatea de concentrare.

Concret, studiul realizat de Institutul de Neurostiinte si Comportament a relevat faptul ca pilotarea unei motociclete are drept consecinta un efect benefic asupra sanatatii intregului organism. Pilotarea motocicletei se face, mai exact, responsabila de cresterea nivelului de adrenalina, disparitia stressului si imbunatatirea capacitatii de a te focusa la trafic.

Studiile au relevat o crestere a adrenalinei cu pana la 30% si a pulsului cu aproximativ 11%, determinand, totodata, reducerea nivelului de cortizol cu 30%!

Cu toate ca mersul pe motocicleta este o activitate indragita de multi amatori ai sporturilor cu motor, exista, totusi, situatii care impiedica mersul in conditii de siguranta pe motocicleta!

O scurta lista a acestor factori ar fi:

Functionarea defectuoasa a sistemului bielei

Biela este o componenta a motocicletei care asigura legatura intre boltul pistonului si arborele cotit. Aceasta se face responsabila de asigurarea unei miscari rectilinii, de la piston catre arborele cotit, asiguran functionarea echilibrata a motorului, cat si transmisia catre ambreiaj. Un kit biela are ca principala functie preluarea fortei de apasare a pistonului, pe care o transmite arborelui cotit.

Biela trebuie sa reziste la solicitarile mecanice intense, venite din partea presiunii gazelor, precum si la inertia venita din partea pieselor aflate in miscare.

Pe timp de iarna, biela poate trece printr-un proces de uzura, deoarece motorul este destul de rece la pornire iar, dupa ce se incalzeste, biela nu are suficienta forta de a evacua gazele rezultate in urma arderii! Aceasta se deformeaza si trebuie inlocuita cu un kit biela nou!

Motorul porneste mai greu

Scaderea temperaturilor face ca motorul sa porneasca mai greu, mai ales ca exista chiar si riscul ca benzina sa inghete. Poti sa elimini acest risc adaugand benzina care contine stabilizatori ce impiedica acest fenomen!

In plus, motorul rezista mai bine atata timp cat adaugi ulei capabil sa isi mentina vascozitatea la temperatur scazute

Bateria se descarca repede

Daca un kit biela poate fi o problema pe timp de iarna, ei bine, trebuie sa stii ca si bateria poate fi o problema la fel de importanta pentru motocicleta ta! Asta inseamna ca bateria se descarca daca tii motocicleta 3-4 zile afara si nu mergi cu ea, deoarece nu mai are suficienta putere de a-o porni. O solutie viabila ar fi sa tii bateria in case la caldura si sa o pui in momentul in care pleci cu motocicleta! Ca regula generala, bateria trebuie verificata (si eventual reincarcata) odata la 2 luni.

Prevederile codului rutier

Codul rutier interzice circulatia pe drumurile publice a vehiculelor pe 2 roti, in conditii de carosabil acoperit cu zapada sau gheata. Totusi, daca esti un pilot temerar te poti aventura, asta doar daca motocicleta ta este echipata cu anvelope de iarna cu proprietati aderente ridicate. Aceasta dispozitie normativa imperativa se fundamenteaza pe ideea potrivit careia aderenta este minima pentru vehiculele pe 2 roti in conditiile de carosabil alunecos. 

Mai mult, la temperaturi mai mici de 7 grade C, cauciucurile isi schimba proprietatile, devenind mai putin elastice si mai putin aderente! Asta insemnand o capacitate de franare redusa.

In consecinta, daca te incumeti sa pornesti la drum cu motocicleta pe timp de iarna, respecta regulile de baza:

- condu cu prudenta si viteza redusa

- nu face franari bruste, deoarece te pot destabiliza

- anticipeaza din timp obstacolele din fata ta! 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Outlet

Comentarii

Cauta

Categorii populare