Comunicate de Afaceri

Intoarcerea in viraje a unei motociclete cu incredere: Ghid pas cu pas

Folosesti portiuni drepte ale unei piste pentru a castiga viteza, dar daca nu stii cum sa faci viraje cu incredere pe o motocicleta, toata energia poate fi irosita.

Luarea virajelor unei motociclete necesita multa practica. Ar fi de ajutor daca ai gasi pozitia corpului cu care te simti confortabil, linia care functioneaza cel mai bine pentru tine si combinatia corecta de franare si acceleratie. De asemenea, este util sa marchezi zonele cheie, cum ar fi punctele de franare, punctele de viraj si centrul virajului.

Luarea virajelor pe o motocicleta este incitanta si complicata in acelasi timp. Din nefericire, virajele sunt, de asemenea, locul in care se produc cele mai multe accidente, deoarece multi motociclisti incearca sa abordeze virajul cu o viteza mai mare, sa se aplece prea mult sau sa accelereze prea devreme.

Motociclistii experimentati stiu ca virajele necesita timp si practica pentru a le stapani. Nimeni nu poate incepe sa stapaneasca virajele peste noapte. Multi rideri au suferit cazaturi si s-au confruntat cu accidente din cauza increderii excesive in abilitatile lor. Cel mai bine este sa incepi incet si sa iti acorzi suficient timp si practica inainte de a iti impinge motocicleta si pe tine la limita.

Înclinarea unei motociclete

Prioritatea ta pe sosea ar trebui sa fie siguranta. Aminteste-ti ca te poti distra in continuare foarte bine pe motocicleta fara a depasi limitele periculoase. Trebuie sa iti pui echipamentul potrivit si mai ales o casca buna.

Este util sa cunosti sfaturile si trucurile pentru a vira cu incredere pe o motocicleta, dar adevarata indemanare vine din practica. Daca nu ai acces la o pista sau la o motocicleta foarte avansata, poti gasi un drum linistit de tara pentru a iti exersa abilitatile de viraj.

In mod ideal, ar trebui sa gasesti o curba de nouazeci de grade pe care sa o poti lua cu 45 de mile pe ora. De asemenea, asigura-te ca gasesti in apropiere curbe in U, astfel incat sa puteti repeta virajul de mai multe ori si in ambele sensuri. In timpul sesiunii de practica, veti dori sa exersezi schimbarea greutatii corpului si corectarea liniei.

Pozitioneaza-ti corect corpul

Un factor crucial de care majoritatea pilotilor noi uita atunci cand se apropie de un viraj este pozitia corpului. Intregul tau corp joaca un rol crucial si il poti folosi in mod eficient pentru a lua un viraj.

Pe masura ce te aproprii de viraj, inclina-te usor inainte si pastreaza-ti bratele relaxate si usor indoite. Tineti coatele joase si aliniate cu ghidonul. Prinde usor ghidonul si nu iti pune greutatea pe el. In schimb, mentine greutatea pe scaun si incearca sa prinzi rezervorul cu picioarele.

Tine ochii pe drum si orienteza-te cu fata spre directia in care intentionezi sa mergi. Nu te uita in jos si pastreaza barbia ridicata. Este important sa iti tinii ochii pe drum si sa nu te uiti la nimic din afara virajului.

Odata ce esti aproape in curba si ai o vedere clara a drumului la iesirea din curba, puteti incepe sa va mutati greutatea de pe suportul pentru picioare exterior pe cel interior. Apoi incepe sa lasi umarul interior si sa iti inclini trunchiul in directia in care virezi.

Nu uita, nu este vorba doar de a obtine cea mai buna inclinare sau de un transfer optim al greutatii; obiectivul principal este sa efectuezi efectiv virajul. In calitate de pilot nou, concentreaza-te pe metodele care ti se potrivesc cel mai bine in timpul virajului si adauga transferul de greutate si pozitia corecta a corpului pentru a iti spori performanta.

Contravirare si directie

Trebuie sa fi observat ca ciclistii incep sa se incline spre viraj cu cateva secunde inainte de a intra in viraj. Ei fac acest lucru prin contravirarea bicicletelor lor super-rapide.

Pentru a face ca motocicleta sa se incline in directia corecta, poti, de asemenea, sa contravirezi. Acest lucru inseamna ca, daca ai de gand sa faci un viraj la dreapta, va trebui sa impingi ghidonul spre stanga, iar acest lucru va face ca motocicleta sa se incline spre dreapta. In mod similar, pentru un viraj la stanga, trebuie sa tragi usor de ghidon spre dreapta.

Viteza de ruliu este direct proportionala cu forta aplicata. Acest lucru inseamna ca, cu cat impingi mai tare in directia opusa, cu atat mai repede se va inclina motocicleta ta. Odata ce motocicleta incepe sa se incline, virati in directia virajului si manevreaza motocicleta prin viraj.

Este important sa intelegi ca manevra de contravirare necesita multa practica. Poti incepe sa exersezi la viteze mici, in timp ce acorzi atentie modului in care motocicleta raspunde la impingerile si tragerile tale.

Mentine acceleratia si schimba vitezele

Cel mai bun mod de a aborda un viraj este cu acceleratia la punctul mort. Aceasta abordare te va ajuta sa controlezi viteza folosind rezistenta motorului inainte de a calca pe frane. Cu aceasta metoda, vei avea o fereastra mai larga pentru a face ajustari de ultima secunda si pentru a ramane in siguranta.

Odata ce te aproprii de viraj, ar trebui sa te uiti bine la punctul de iesire si sa iti ajustezi viteza prin aplicarea franei. Nu uita sa pastrezi o franare lina, crescand incet presiunea pe pedala.

Cel mai bine este sa finalizezi franarea inainte de a incepe sa virezi. Nu doresti sa intri intr-un viraj cu o presiune excesiva pe frane, riscand sa iti blochezi roata.

Cel mai bine este sa finalizezi franarea inainte de a incepe sa virezi.

Dupa ce ai incetinit pana la viteza corecta, actioneaza maneta pentru a cobori o treapta sau doua. Asigura-te ca selectezi treapta de viteza corecta in functie de viteza; daca stagnezi sau depasesti viteza intr-o curba stransa, poti pierde controlul motocicletei si poti avea un accident.

Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poti face in timp ce iei un viraj este sa accelerezi in el. Cele mai multe accidente in viraje se intampla din cauza motociclistilor care accelereaza atunci cand se apropie de un viraj. Dar, in acelasi timp, trebuie sa mentii o anumita acceleratie la iesirea din viraj. La fel cum schimbi viteza, mentine acceleratia in asa fel incat sa pastrezi o viteza constanta.

Mentinerea unei usoare acceleratii iti permite ca greutatea bicicletei sa se deplaseze de la roata din fata la roata din spate, mai stabila. Acest lucru te va face sa te simti mai stapan pe situatie si iti va permite sa treci mai usor prin viraj. Nu uita sa nu accelerezi  in viraj.

Din nou, acest lucru va necesita practica si in cazul in care esti un pilot incepator sau tocmai ai cumparat o motocicleta noua. Cel mai bine este sa te obisnuiesti incet cu motocicleta inainte de a incerca ceva nou.

PRO TIP: in cazul in care cauți un magazin online cu piese motociclete, iti recomandam  unimotors.ro , un magazin online cu vechime si renume pe piața noastră ce îți oferă piese si accesorii – motociclete scutere / ATV

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Adrian DLS

Cauta

Categorii populare