Lubrifierea în bune condiții a motorului
Riderii începători cred uneori că cea mai importantă calitate pe care o are un motor de motocicletă este cantitatea de cai putere și cred că un vehicul va funcționa bine cu puțin peste o sută de cai putere. Cu toate acestea, pe lângă acest indicator, există multe caracteristici care afectează calitatea motorului. În plus, vei avea nevoie de un ulei moto de calitate pentru a asigura funcționarea optimă a motorului motocicletei tale.
Tipuri de motoare de motociclete
Există motoare în doi și patru timpi, al căror principiu de funcționare este oarecum diferit.
De asemenea, pe motociclete sunt instalați un număr diferit de cilindri.
În plus față de motorul cu carburator nativ, puteți găsi adesea unități de injecție. Și dacă motocicliștii sunt obișnuiți să repare singuri primul tip, atunci un motor cu injecție cu un sistem de injecție directă cu propriile mâini este deja problematic de reparat. Le produc de mult timp și chiar cu un motor electric. Articolul va lua în calcul caracteristicile unui motor de motocicletă de tip carburator.
Cum functioneaza motorul?
Acest din urmă tip are un număr minim de elemente, astfel încât arborele cotit să se poată roti mai repede. Prin urmare, DOHC devine din ce în ce mai răspândit.
Motoarele în patru timpi au un design mai complex în comparație cu cele în doi timpi, deoarece au și un mecanism de distribuție a gazului care este absent la motoarele în doi timpi. Cu toate acestea, acestea s-au răspândit pe scară largă datorită eficienței costurilor și a impactului mai puțin nociv asupra mediului.
Propulsia unei motociclete
Propulsia motocicletei este asigurată de un motor cu ardere internă, în doi sau patru timpi. Prototipuri și serii limitate de motociclete cu motor diesel există, dar nu sunt răspândite. Capacitatea cilindrică a motoarelor de motocicletă este situată între 50cc și 2000cc.
Feluri de ulei și avantajele lor
Uleiurile moto sunt sintetice, minerale și semi-sintetice, în funcție de tehnologia după care sunt fabricate, de diferența în viscozitate și de procentul de hidrocarburi saturate. 70% dintre uleiurile moto conțin uleiuri de bază, iar 30% includ aditivi de ulei, al căror rol este de a menține curățenia motorului și temperatura scăzută și de a-l proteja de coroziune.
Uleiurile semi-sintetice sunt un amestec dintre primele două specii. În general, uleiurile sintetice și semisintetice oferă o lubrifiere mai bună. Sunt folosite pentru motoare pe benzină și diesel.
Ulei mineral
Uleiul mineral este obținut dintr-o bază naturală în rafinarea uleiului și este produs pe bază de hidrocarburi. Se folosește în principal la motoare mai uzate sau la motoare cu rază lungă de acțiune (100 până la 180.000 km), deoarece nu este deloc potrivit pentru motoare și sisteme catalitice de tip modern. Nerespectarea acestui lucru poate duce la daune grave și greu de reparat la sistemul de combustibil. Adesea folosit cu suplimentare.
La motoarele mai vechi, pe lângă uleiul mineral, poate fi folosit uleiul cu care au lucrat până acum (sintetic sau semi-sintetic). Oferă protecție de bază pentru diferite tipuri de motoare și necesită schimbări de ulei mai frecvente. Intervalul său de temperatură este de la minus 15-20 ° C la plus 40 ° C și mai mare.
Ulei Sintetic
Ueliul sintetic este obținut prntr-un proces de purificare. Este produs după o tehnologie mai nouă, într-un mod complet chimic în laboratoare. Compoziția sa chimică este redusă la molecule de bază. Se obține prin înlocuirea uleiului mineral cu un sintetic, printr-un proces special controlat.
Procesul chimic special are ca rezultat o calitate și o puritate ridicată a ingredientelor uleiului. Procesul de prelucrare a unui ulei moto sintetic presupune îndepărtarea tuturor impurităților inutile. Molecule individuale pot fi utilizate la unele motoare moderne.
Intervalul său de temperatură este de la minus 30 ° C la plus 40 ° C și chiar la temperaturi mai ridicate. Este potrivit pentru motoare moderne puternice, cu cerințe de calitate superioară a uleiului, cum ar fi turbodiesel.
Dintre toate uleiurile, uleiul sintetic este considerat cel mai bun, deoarece protejează motorul împotriva murdăriei inutile și a căldurii extreme. Atunci când motorul funcționează pentru perioade mai lungi la temperaturi ridicate, uleiul mineral își pierde o parte din proprietățile sale, spre deosebire de cel sintetic, care își păstrează proprietățile pe o gamă largă de temperatură și chiar în cazul deteriorării sistemului de răcire, deoarece nu se oxidează. Are performanțe mai bune la temperaturi și tensiuni ridicate.
Funcțiile filtrului de ulei
Având în vedere multiplele tipuri de uleiuri moto, este necesar sa ai u filtru de ulei moto de calitate. Acesta este facut să curețe motorul de praf, funingine, particule de metal care apar în procesul de funcţionare; crează o peliculă de ulei, care previne frecarea suprafețelor de contact; reduc zgomotul motorului în stare de funcționare.