Comunicate de Afaceri

Lumea cutiilor automate !

Intr-o transmisie manuala, angrenajele se aluneca de-a lungul arborilor in timp ce deplasati maneta schimbatorului de viteze dintr-o pozitie in alta, angajand unelte de dimensiuni diferite, dupa cum este necesar, pentru a asigura raportul de transmisie corect. Cu toate acestea, intr-o cutie automata, angrenajele nu sunt niciodata miscate fizic si sunt intotdeauna cuplate la aceleasi trepte de viteza. Acest lucru se realizeaza prin utilizarea seturilor de angrenaje planetare.

Setul de angrenaje planetare de baza consta dintr-o unelte solare, o cutie de viteze si doua sau mai multe roti planetare, toate ramanand in plasa constanta. Planetara este conectata una cu alta printr-un suport comun, care permite rotilor sa se roteasca pe arbori numiti "pinioane" care sunt atasate la transportor.

Un exemplu de modalitate prin care se poate utiliza acest sistem la Cutii automate este conectarea angrenajului la arborele de intrare provenit de la motor, conectarea suportului planetar la arborele de iesire si blocarea angrenajului solar, astfel incat sa nu se poata misca.

In acest scenariu, cand vom rasuci coroana, plantele se vor misca de-a lungul uneltei solare (care este tinuta in stationare), determinand suportul planetar sa roteasca arborele de iesire in aceeasi directie cu arborele de intrare, dar cu o viteza mai mica, reducerea vitezelor. Daca deblocam uneltele solare si blocam doua elemente impreuna, acest lucru va face ca toate cele trei elemente sa se roteasca la aceeasi viteza, astfel incat arborele de iesire sa se roteasca la aceeasi viteza ca si arborele de intrare.

Aceasta este ca o masina care se afla in treapta sau inalta. O alta modalitate prin care putem folosi un set de angrenaje planetare este prin blocarea transportorului planetar de la deplasare, apoi aplicarea puterii asupra angrenajului, care va face ca roata soarelui sa se roteasca in directia opusa, oferindu-ne treapta de viteza inversa.

Ambalajul de ambreiaj este utilizat, in acest caz, la Cutii automate pentru a bloca transportorul planetar cu uneltele solare, fortand ambele sa se roteasca la aceeasi viteza. Daca ambele pachete de ambreiaj si banda au fost eliberate, sistemul ar fi in stare neutra. Intoarcerea arborelui de intrare ar transforma angrenajele planetare in angrenajul solar, dar din moment ce nimic nu tine utilajul solar, acesta se va roti liber si nu va avea nici un efect asupra arborelui de iesire.

Pentru a pune unitatea in prima treapta de viteza, banda este aplicata pentru a mentine uneltele solare in miscare. Pentru trecerea de la treapta inalta la inalta, la Cutii automate banda este eliberata si ambreiajul este aplicat, determinand ca arborele de iesire sa se roteasca la aceeasi viteza ca arborele de intrare.Multe combinatii suplimentare sunt posibile utilizand doua sau mai multe seturi planetare conectate in diverse moduri pentru a furniza diferite viteze si inverse care se gasesc in transmisiile automate moderne.

Unele dintre aranjamentele inteligente gasite in automatele cu patru si acum, cinci, sase si chiar sapte si opt trepte sunt destul de complexe. Se compune din elemente interne care lucreaza impreuna pentru a transmite puterea cutiei automate. Elemente ale convertizorului de cuplu sunt pompa si convertorul tipic de torsiune, turbina si stator. 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Bloomberg IT

Comentarii

Cauta

Categorii populare