Comunicate de Afaceri

Obiectivele strategice Bosch in domeniul tehnologiei auto: mobilitatea electrica si prevenirea accidentelor

Schimbarile produse in industria auto continua sa fie dinamice. Fiind un furnizor major de echipamente auto, Bosch ramane unul dintre „catalizatorii” acestor schimbari, de exemplu in domeniul mobilitatii electrice. In 2011, vanzarile diviziei de Tehnologie Auto vor depasi pentru prima data pragul de 30 de miliarde de euro, iar compania se asteapta la o crestere a vanzarilor de circa 10%. Bosch se bucura de un succes deosebit in ceea ce priveste tehnologiile care promoveaza mobilitatea ecologica si previn accidentele. Bosch va cheltui in 2011, pentru departamentul de cercetare si dezvoltare al diviziei, suma de 3,2 miliarde de euro. „Cu aceasta va trebui sa finantam o campanie pe mai multe planuri,” a spus Bernd Bohr, presedintele diviziei Bosch de Tehnologie Auto, „nu numai sa concepem solutii de mobilitate pentru viitorul apropiat si indepartat, dar, de asemenea, sa oferim in prezent conditii pentru conducerea autovehiculelor intr-un mod mai ecologic si mai sigur, mai economic si mai confortabil.”

Bernd Bohr a afirmat faptul ca, pe drumul spre autovehiculul viitorului, Bosch are de castigat de pe urma cunostintelor sale vaste. „Prin interconectarea know-how-ului de specialitate, beneficiem de acel plus de forta inovatoare necesar pentru a sprijini industria auto in abordarea schimbarilor semnificative cu care se confrunta si, de asemenea, pentru a stimula realizarea cat mai rapida a acestora.”

Membrul consiliului de administratie a adaugat ca, in acest mod, „Bosch profita de toate oportunitatile de dezvoltare pe termen lung, fara a le neglija pe cele pe termen scurt.” Mai exact, aceasta inseamna, de exemplu, reducerea cu inca cel putin 30 de procente a consumului de carburant, atat pentru autovehiculele cu motoare diesel, cat si pentru cele cu motoare cu aprindere prin scanteie. Tehnologiile care sporesc eficienta au succes pe piata, a declarat el, adaugand ca acesta este motivul pentru care Bosch estimeaza ca pana in anul 2015 va inregistra o crestere anuala de 10% a numarului de sisteme de injectie diesel common-rail vandute. Acesta a subliniat faptul ca furnizorul de echipamente auto spera ca vanzarile pentru sistemele de injectie directa de benzina sa se tripleze pana in 2013; in combinatie cu un turbocompresor, sistemele permit motoarelor de capacitate cilindrica mai mica sa atinga performante ridicate, cu un consum mic de carburant. Un alt exemplu mentionat a fost sistemul start-stop, care reduce consumul de carburant cu cel putin 4 procente. Bosch ar urma, potrivit acestuia, sa vanda aproximativ 2,6 milioane de unitati din acest sistem – de doua ori mai mult decat in anul 2010. „Implementam o gama larga de masuri pentru a face sistemele de propulsie mai eficiente ca niciodata”, a conchis Bohr.

Viitorul apartine mobilitatii electrice
Oricare ar fi imbunatatirile aduse autovehiculelor diesel sau celor cu motoare cu aprindere prin scanteie, Bohr si-a manifestat increderea ca viitorul apartine autovehiculelor electrice. Dar in opinia sa, aspecte precum costurile ridicate ale acumulatorilor si autonomia limitata vor duce la o intarziere a trecerii la mobilitatea electrica de cel putin un deceniu. Totusi, motoarele cu combustie interna si autovehiculele electrice nu pot fi privite separat. Pentru viitorul nu foarte indepartat, Bohr este de parere ca perspectivele autovehiculelor hibrid plug-in sunt pozitive: un acumulator de dimensiuni relativ mici si avantajos ca raport calitate/pret pentru deplasarile in interiorul oraselor, care poate fi incarcat la o priza electrica, in combinatie cu un motor diesel sau cu aprindere prin scanteie pentru distante mai mari. „O astfel de combinatie”, a spus Bohr „necesita o expertiza vasta in sisteme si cunostinte interconectate apartinand mai multor domenii – unul dintre punctele forte ale companiei Bosch in ceea ce priveste tehnologiile pentru sisteme de propulsie si sasiu.”

Cunostintele tehnice ale companiei in materie de mobilitate electrica nu sunt doar amanuntite, ci acopera si o gama larga de specializari. Compania nu produce numai electronica de putere si semiconductori aferenti, ci si motoare electrice. La sfarsitul lui 2010, SB LiMotive, un joint venture intre Bosch si Samsung SDI, a demarat productia de acumulatori litiu-ion. „Pana in 2013,” a declarat Bohr, „vom demara productia de serie pentru produse destinate mobilitatii electrice pentru aproape 20 de proiecte, beneficiari fiind 12 producatori de autovehicule”. Totusi, investitiile initiale sunt considerabile. Bosch aloca anual suma de 400 de milioane euro pentru electrificarea trenului de rulare. Obiectivul este de a recupera cat mai rapid aceste costuri prin economiile de scara. In aceasta privinta, Bohr a salutat proiectele de cooperare constituite in cadrul industriei, cu scopul de a spori volumul productiei. Bosch are in plan infiintarea unei societati mixte impreuna cu Daimler, care va produce si va dezvolta motoare pentru autovehiculele electrice din Europa. Bohr priveste aceasta colaborare ca fiind benefica pentru ambele parti.

Obiectivul conducerii fara accidente
Bosch considera conducerea autovehiculelor fara a produce accidente ca fiind la fel de importanta ca si mobilitatea electrica. Bohr a descris viziunea Bosch privind dezvoltarea sistemelor de siguranta atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. De exemplu, acesta a subliniat legile care vor intra in vigoare in cursul anului curent si care prevad echiparea autovehiculelor din Europa, Statele Unite ale Americii si Australia cu programul electronic de stabilitate (ESP®) . In curand, in aceste regiuni nu se vor mai produce autovehicule fara aceasta functie de anti-derapare, conceputa si lansata pe piata de Bosch. „In urmatorii 20 de ani,” a continuat Bohr „inovatiile tehnologice vor duce la functionarea autonoma a autovehiculului.” Din punctul sau de vedere, factorul cheie pentru aceasta realizare este dezvoltarea sistemelor de asistenta pentru sofer. Bosch are deja peste 600 de ingineri care lucreaza in prezent la astfel de sisteme. Bohr considera ca functionarea autonoma va fi consacrata initial in situatii simple, precum parcarea sau blocajele din trafic. Generatiile viitoare de autovehicule vor fi prevazute cu sisteme care vor putea functiona si la viteze mai mari. „Sistemul de functionare autonoma va evolua pas cu pas”, a declarat Bohr.

Despre Bosch

Departamentul Automotive Aftermarket (AA) ofera companiilor care activeaza in domeniul auto post-vanzare si service-urilor auto o gama completa de echipamente de diagnoza si service, precum si o gama variata de piese de schimb – de la piese noi sau reconditionate la solutii pentru reparare – atat pentru autoturisme, cat si pentru autovehiculele comerciale. Portofoliul sau include atat produse fabricate de Bosch ca echipamente originale, cat si produse si servicii post-vanzare dezvoltate si fabricate in-house. Peste 10.000 de angajati in 140 de tari si o retea logistica globala, asigura distributia a peste 450.000 de repere de piese de schimb la clienti, intr-un mod rapid si la timp. Prin domeniul „Diagnostics”, AA ofera tehnologie de testare si aparatura pentru service-urile auto, software de diagnoza, programe de training-uri si servicii de informare. In plus, departamentul Automotive Aftermarket (AA) este responsabil si pentru dezvoltarea conceptului de service-uri auto „Bosch Car Service”, cea mai mare retea de service-uri independente la nivel mondial, cu aproximativ 15.000 de parteneri. De asemenea, AA are mai mult de 500 de parteneri „AutoCrew”.

Pentru mai multe informatii, accesati site-ul: www.bosch-automotive.com.

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. In anul fiscal 2010, circa 283.500 de angajati au generat vanzari de aproximativ 47,3 miliarde de euro, in domeniile echipamentelor pentru autovehicule, tehnologiei industriale, bunurilor de larg consum si echipamentelor pentru constructii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele peste 300 de filiale si companii regionale din peste 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, Bosch este reprezentat in aproximativ 150 de tari. Aceasta retea internationala de dezvoltare, productie si vanzare reprezinta fundatia cresterii concernului german. Bosch a cheltuit in 2010 aproximativ 4 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare si a inregistrat aproximativ 3.800 de patente pe plan international. Prin toate produsele si serviciile sale, Bosch urmareste sa sporeasca calitatea vietii, oferind solutii care sunt atat inovatoare, cat si utile.

Pentru mai multe informatii, accesati site-ul www.bosch.com.


Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare