Comunicate de Afaceri

Putere si siguranta: Bosch lanseaza cel mai mic sistem ABS din lume, dedicat tuturor tipurilor de motociclete

Franare sigura cu sistemul ABS

In prezent, in conditiile in care motociclistii trebuie sa franeze cat mai repede posibil intr-o situatie critica, acestia au de indeplinit o sarcina dificila. In cazul majoritatii modelelor de motociclete, acestia trebuie in primul rand sa actioneze separat frana de mana si frana de picior pentru a controla presiunea de franare a rotilor din fata si din spate. Dupa aceea, acestia trebuie sa previna cu orice pret blocarea rotilor. Rezultatele unui studiu efectuat de Bosch in urma informatiilor furnizate de GIDAS, cea mai mare baza de date germana cu statistici ale accidentelor, confirma banuielile specialistilor germani: 47% dintre accidentele de motociclete sunt cauzate de franari gresite sau ezitante. Sistemul de antiblocare la franare ABS rezolva aceasta problema, permitand franarea sigura prin prevenirea blocarii rotilor. Acest lucru poate impiedica o cadere si reduce semnificativ distanta de franare. Din pacate, insa, putine motociclete sunt dotate cu sisteme ABS. Daca in Europa, inca din 2004, toate autovehiculele au fost echipate standard, din fabrica, cu sistemul ABS, numai 16 % din motocicletele noi, produse in 2010, au fost dotate cu ABS.

Sistemul compact de la Bosch este disponibil in trei versiuni

Sistemele ABS precedente oferite de diversi furnizori se bazau pe tehnologia autoturismelor, fiind astfel mult mai mari. Desi puteau fi montate pe modele de dimensiuni mai mari, acest lucru nu era adesea posibil in cazul motocicletelor de dimensiuni mici. Specialistii de la Centrul de inginerie Bosch din Japonia au proiectat un sistem ABS special pentru motociclete. Rezultatul muncii acestora s-a materializat in lansarea noii generatii ABS 9, care are doar jumatate din dimensiunea versiunii precedente. Este, de asemenea, un sistem modular, care permite producerea mai multor variante pentru functii diferite, iar fabricarea modelului este rentabila, aspect deosebit de important daca urmeaza sa fie utilizat la scara larga, pentru toate motocicletele cu sisteme de franare hidraulice.

Versiunile de baza: sistemele ABS 9 si ABS 9 plus

In ciuda constructiei compacte, sistemul de baza ABS 9 ofera protectie completa impotriva blocarii rotilor. In plus, sectiunile de drum cu pietris sau pete de ulei care apar brusc nu mai reprezinta un motiv de ingrijorare. Sistemul ABS permite chiar si motociclistilor neexperimentati sa franeze in siguranta. Sistemul ABS 9 plus este adecvat in mod special pentru autovehicule puternice. Datorita utilizarii unui senzor de presiune suplimentar, sistemul se activeaza chiar si in timp ce creste presiunea in timpul franarii de urgenta. Acest fapt previne ridicarea rotii din spate, eliminand riscul unei rasturnari.

Cea mai puternica - versiunea premium ABS 9 optimizat cu functia eCBS

eCBS inseamna „sistem electronic de franare combinat”. Acesta reprezinta o combinatie inovatoare intre frana fata si frana spate. In aceasta versiune integrata, motociclistul trebuie doar sa actioneze una dintre cele doua frane, fata sau spate. Astfel, sistemul ABS 9 optimizat actioneaza automat si cea de-a doua frana, fara ca motociclistul sa fie nevoit sa aplice mai multa presiune sau sa modifice forta de franare. Astfel, motocicleta poate frana in siguranta, atat pe carosabil umed, cat si pe drumuri uscate cu aderenta buna.

Cu ajutorul sistemului eCBS, ABS-ului Bosch ii pot fi adaugate si mai multe functii. In prezent, sunt testate cu succes versiuni care moduleaza atat de eficient presiunea de franare, chiar si in curbe, incat se vor putea elimina toate accidentele tipice de motocicleta care se produc din cauza supra-franarii pe roata din fata sau spate. De asemenea, deoarece se poate interveni in mod controlat asupra sistemului de gestionare a motorului, se pot integra noi functii precum controlul tractiunii si asistarea la urcarea in rampa.

Din 2017, sistemul ABS va fi integrat pentru toate autovehiculele cu doua roti

In 2009, peste 5.000 de motociclisti au decedat in accidente pe drumurile europene. Conform Consiliului European pentru Siguranta Transportului (ETSC), pe aceeasi distanta parcursa, pericolul unui accident fatal este de 18 mai mare pentru motociclisti, decat pentru soferii de autovehicule. Conform multor studii stiintifice, sistemul ABS aduce cel mai mare plus de siguranta motocicletelor. De exemplu, un studiu din 2009 prezentat de catre Vagverket, Regia nationala pentru autostrazi din Suedia, confirma ca 38% din toate accidentele care implica raniri si 48% din toate accidentele grave si fatale pot fi prevenite cu ajutorul sistemului ABS. Un studiu Bosch, realizat pe baza datelor furnizate de GIDAS, arata ca un sfert din toate accidentele si decesele ar putea fi prevenite daca sistemul ABS ar fi in dotarea standard. Inca o treime din toate accidentele si cazurile de deces ar putea fi cel putin atenuate prin sistemul de antiblocare. Un studiu privind beneficiile sistemului ABS, efectuat de catre Comisia Europeana, arata ca peste 5.000 de vieti ar putea fi salvate in urmatorii 10 ani daca sistemul ABS ar fi obligatoriu. In 2010, astfel de rezultate au convins Comisia UE sa propuna impunerea utilizarii sistemului ABS pentru toate autovehiculele cu doua roti, incepand din 2017. Se estimeaza ca decizia va fi luata pana la sfarsitul acestui an. Conditia ca acesta sa fie utilizat pe scara larga este ca autovehiculele sa fie echipate cu sisteme de franare hidraulice. Acest standard devine din ce in ce mai acceptat pe toate pietele.

Despre Bosch Automotive Aftermarket


Departamentul Automotive Aftermarket (AA) ofera companiilor care activeaza in domeniul auto post-vanzare si service-urilor auto o gama completa de echipamente de diagnoza si service, precum si o gama variata de piese de schimb – de la piese noi sau reconditionate, la solutii pentru reparare – atat pentru autoturisme, cat si pentru autovehiculele comerciale. Portofoliul sau include atat produse fabricate de Bosch ca echipamente originale, cat si produse si servicii post-vanzare dezvoltate si fabricate in-house. Peste 10.000 de angajati in 140 de tari si o retea logistica globala, asigura distributia a peste 450.000 de repere de piese de schimb la clienti, intr-un mod rapid si la timp. Prin domeniul „Diagnostics”, AA ofera tehnologie de testare si aparatura pentru service-urile auto, software de diagnoza, programe de training-uri si servicii de informare. In plus, departamentul Automotive Aftermarket (AA) este responsabil si pentru dezvoltarea conceptului de service-uri auto „Bosch Car Service”, cea mai mare retea de service-uri independente la nivel mondial, cu aproximativ 15.000 de parteneri. De asemenea, AA are mai mult de 500 de parteneri „AutoCrew”.

Pentru mai multe informatii, accesati site-ul: www.bosch-automotive.com.

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. In anul fiscal 2010, circa 283.500 de angajati au generat vanzari de aproximativ 47,3 miliarde de euro, in domeniile echipamentelor pentru autovehicule, tehnologiei industriale, bunurilor de larg consum si echipamentelor pentru constructii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele peste 300 de filiale si companii regionale din peste 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, Bosch este reprezentat in aproximativ 150 de tari. Aceasta retea internationala de dezvoltare, productie si vanzare reprezinta fundatia cresterii concernului german. Bosch a cheltuit in 2010 aproximativ 4 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare si a inregistrat aproximativ 3.800 de patente pe plan international. Prin toate produsele si serviciile sale, Bosch urmareste sa sporeasca calitatea vietii, oferind solutii care sunt atat inovatoare, cat si utile.

Pentru mai multe informatii, accesati site-ul www.bosch.com.

Contact pentru jurnalisti: Eleni Sefel, telefon: (021) 4057529

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare