Comunicate de Afaceri

Record Bosch: cel mai mare furnizor din lume a produs peste patru miliarde de senzori MEMS

In prezent, unul din doua smartphone-uri din lume foloseste senzori Bosch. Senzorii microelectromecanici (MEMS) sunt in prezent indispensabili pentru autovehicule si smartphone-uri. Acesti senzori minusculi devin mai inteligenti, mai compacti si mai eficienti din punct de vedere energetic. Cu ajutorul senzorilor MEMS, un numar tot mai mare de obiecte pot fi interconectate. Orice obiect se poate conecta la oricare alt obiect prin intermediul internetului obiectelor si serviciilor – inclusiv obiecte ce nu au integrat pana acum sisteme electronice, precum geamurile si usile. Acest lucru inseamna siguranta si confort sporite si un consum redus de energie.

Unul din doua smartphone-uri din lume foloseste senzorii Bosch

Bosch furnizeaza senzori pentru o gama larga de utilizari din industria auto si a aparaturii electronice de larg consum. De exemplu, senzorii MEMS masoara presiunea, acceleratia, miscarea de rotatie, debitul masic si campul magnetic al pamantului si au rol de organe senzoriale pentru autovehicule si smartphone-uri. Bosch produce acesti senzori pentru autovehicule inca din anul 1995. De exemplu, un senzor de giratie care inregistreaza momentele de rotatie in jurul axei sale sta la baza sistemului ESP, iar in prezent fiecare autovehicul modern contine un numar de pana la 50 de senzori MEMS. Datorita senzorilor de acceleratie Bosch Sensortec, un smartphone sau o tableta identifica modul in care este tinut/a si regleaza imaginea in mod corespunzator. Microfoanele MEMS de dimensiuni foarte mici produse de Akustica, o filiala detinuta in totalitate de Grupul Bosch, detecteaza sunete si cuvinte. In prezent, unul din doua smartphone-uri din lume foloseste senzori Bosch.

Bosch s-a aflat in fruntea activitatii de dezvoltare a tehnologiei MEMS inca de la aparitia acesteia si este lider global pe aceasta piata extrem de dinamica, conform afirmatiilor expertilor din cadrul IHS Technology si Yole Developpement. De la inceputul productiei in 1995, Bosch a produs peste patru miliarde de senzori MEMS. In 2013, fabrica moderna de semiconductori din Reutlingen a produs aproximativ un miliard de senzori – trei milioane pe zi. „Bosch este singurul furnizor care produce tipuri de senzori pentru atat de multe utilizari diferite. Per ansamblu, Bosch detine peste 1.000 de patente si solicitari pentru obtinerea patentelor pentru tehnologia MEMS. Astfel, ne asiguram ca ne pastram capacitatea inovatoare”, a declarat Klaus Meder, presedintele diviziei Bosch Automotive Electronics.

Tendinte in materie de tehnologie: inteligenta si capacitate de masurare sporite

Senzorii MEMS pot masura o gama si mai larga de variabile. La inceputul anului 2014, Bosch Sensortec a marcat o premiera mondiala in materie de tehnologia senzorilor – unitatea integrata BME280, care combina senzori pentru presiune, umiditate si temperatura intr-o singura carcasa. Noua unitate a fost special conceputa pentru utilizare in urmatoarele domenii: monitorizarea mediului inconjurator, navigatie in interior, case inteligente, statii meteo personalizate, sport si fitness. Senzorii pot determina in doar o secunda nivelul de umiditate – cel mai rapid timp de raspuns din industrie. De asemenea, asigura o masurare deosebit de precisa a temperaturii ambientale si un consum extrem de scazut de energie. In plus, Bosch produce senzori din ce in ce mai inteligenti. Productia primului senzor pentru masurarea variabilelor fizice, precum acceleratia, miscarea de rotatie si campul magnetic al pamantului este pe punctul de a incepe, iar acesta va include, de asemenea, un microcontroller pentru evaluarea valorilor.

Tehnologie cheie pentru internetul obiectelor si serviciilor

Introducerea senzorilor MEMS in sistemele electronice auto in anii \'80 si \'90 a marcat prima etapa a popularitatii lor in continua crestere. A doua etapa a fost reprezentata de utilizarea lor pe scara larga in smartphone-uri, de la inceputul secolului 21, iar internetul obiectelor si serviciilor anunta a treia etapa. Senzorii, procesarea semnalului, acumulatorii si transmitatorii au devenit atat de mici, de eficienti din punct de vedere energetic si de economici – chiar si sub forma de unitati complete – incat pot fi utilizati cu miliardele. In acelasi timp, retelele radio sunt disponibile aproape oriunde. Acest lucru face din senzorii MEMS tehnologia cheie pentru conectarea obiectelor prin internet. Acestia trebuie sa fie echipati cu un cip radio si cu un acumulator si trebuie sa includa programe software, deoarece doar datele importante trebuie transmise pe internet, nu datele brute. Aceasta procesare a datelor la nivel local necesita un tip special de expertiza a sistemelor pe care Bosch o pune la dispozitie. In 2013, Bosch a lansat un senzor pentru usi care raporteaza miscarile suspecte pe smartphone-ul proprietarului casei. In viitor, ferestrele vor controla sistemul de incalzire sau de alarma prin intermediul senzorilor imperceptibili, iar bratarile cu senzori integrati vor apela serviciile de urgenta in cazul in care purtatorii acestora cad. Tehnologia senzorilor compatibili cu internetul se va regasi in orice obiect „inteligent”, nu doar in smartphone-uri.

Internetul obiectelor si serviciilor ofera un mare potential de afaceri

Un element cheie al cresterii viitoare a vanzarilor Bosch este reprezentat de produsele care se pot conecta la internet si serviciile bazate pe internet. Compania considera ca se afla intr-o pozitie favorabila pentru o astfel de crestere datorita cunostintelor in materie de hardware si a competentelor tehnologice vaste. Pentru a aborda acest sector de afaceri, Bosch a infiintat la finalul anului 2013 Bosch Connected Devices and Solutions GmbH. Aceasta furnizeaza produse electronice compacte si expertiza in software pentru a face dispozitivele inteligente si compatibile cu internetul, intr-o gama larga de aplicatii. Accentul este pus pe dezvoltarea senzorilor si a dispozitivelor de actionare ce se conecteaza la internet. Dispozitivele de actionare transforma semnalele electrice emise de senzori si unitatile de comanda in actiune fizica, precum aprinderea sau stingerea automata a unei lumini sau deschiderea sau inchiderea unei supape. La inceput, activitatile comerciale se concentreaza pe aplicatiile bazate pe senzori pentru locuintele interconectate inteligent sau „casele inteligente”, precum si pe activitatile din domeniul traficului, transportului si logisticii – deoarece in viitor, transporturile de bunuri periculoase vor putea transmite direct centrelor de logistica date cu privire la orice modificari neobisnuite privind starea bunurilor.

Contact pentru jurnalisti:

Eleni Scheffal

Telefon: (021) 4057529

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare