Comunicate de Afaceri

Indicele sp 500, unul dintre cei mai importanți indici bursieri americani

Standard & Poor's 500, adesea prescurtat ca indicele sp 500 ( S&P 500, S&P sau SPX), este un indice bursier american care include 500 de companii cu cea mai mare capitalizare, listate la Bursa de Valori din New York sau NASDAQ.

Este unul dintre cei mai populari indici bursieri din lume, mulți investitori considerând că este cel mai bun indicator al dezvoltării economice a SUA. Alți indici americani sunt Dow Jones, Russel 2000 și indicele tehnologic Nasdaq Composite.

Când a apărut indicele sp 500?

Istoria indicelui S&P 500 va aniversa anul viitor un secol. Denumirea inițială a indicelui din 1923 a fost „Indicele compus”și includea mai multe companii. Trei ani mai târziu (în 1926), „Indicele compus” a crescut la 90 de titluri, iar din 1957 până în prezent, acest indice include 500 de companii.

Numele real al indicelui sp 500 provine de la numele companiei care îl administrează. Standard & Poor's, de care toată lumea a auzit, este o agenție care oferă informații și analize financiare serioase. A fost fondată în 1860 de Henry Varnum Poor ca Poor's Publishing, iar în 1941 a fuzionat cu Standard Statistics și și-a schimbat numele în Standard and Poor's.

Primul indice al corporațiilor nou fuzionate a fost „S&P 90”, un indice ponderat bazat pe 90 de acțiuni care a fost actualizat zilnic. Ulterior, Standard & Poor's a publicat și un indice săptămânal de 425 de companii industriale. Indicele S&P 500 în forma sa actuală a apărut pe 4 martie 1957.

De ce este atât de important indicele bursier S&P 500?

Indicele S&P 500 (pe scurt sp 500)  este unul dintre cei mai folosiți indici din SUA, deoarece include cele mai mari corporații bursiere din Statele Unite. Indicele este reprezentat de așa-numitele companii cu capitalizare mare, cu o foarte mai mare lichiditate și un mare nivel de capitalizare bursieră, care nu poate scădea sub 6 miliarde USD, iar numărul acțiunilor tranzacționate public nu poate fi mai mic de 250.000 USD în fiecare lună.

Fiind alcătuit din cele mai mari și mai listate companii americane ale momentului, acoperind o gamă largă de sectoare, indicele sp 500 reprezintă un punct de referință pentru o evaluare financiară comparativă.

Companiile ce sunt cuprinse în indicele S&P 500 reprezintă aproape 80% din capitalizarea bursieră din SUA și, pe cale de consecință, oglindesc foarte bine piața bursieră din Statele Unite ale Americii. Efectiv, când se vorbește despre „acțiuni din SUA”, de cele mai multe ori referirea este la cele incluse în indicele sp 500. 

Foarte important! Indicele sp nu poate fi tranzacționat niciodată, deoarece este pur și simplu un număr. Prin urmare, toți indicii sunt vânduți prin produsele care le sunt asociate. Produsele înrudite (derivate) sunt futures, opțiuni sau ETF-uri.

Ești interesat să investești în acțiunile sp 500 (SPX)? Goldring te poate ajuta cu profesionalism în acest sens!

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare