Comunicate de Afaceri

O scurtă istorie a factoringului

Credeți sau nu, finanțarea creanțelor a apărut încă din primele zile ale civilizației.

Adesea, atunci când proprietarii de afaceri aud despre opțiuni de finanțare alternative, cum ar fi factoringul, cred că este un nou tip de finanțare a afacerii. Ca și în cazul majorității lucrurilor noi, pot exista rețineri sau întrebări cu privire la legitimitatea acestuia. Factoringul există într-o formă sau alta de sute de ani și a ajutat afacerile să crească și să prospere.

Cuvântul „factor” provine din latină și înseamnă „cel care face lucrurile”. De-a lungul istoriei și până astăzi, exact asta face factoringul. Îi ajută pe proprietarii de afaceri să facă lucrurile, permițându-le să-și continue afacerea. Factoringul a fost folosit de companii de-a lungul timpului pentru a se extinde și îmbunătăți.

Istoria factoringului

Ideea de a accelera fluxul de numerar al unei companii prin factoring nu este nouă. Unele variante de factoring își au originea încă din primele zile ale civilizației. Iată o scurtă istorie a modului în care factoringul a evoluat de-a lungul anilor:

2000 î.Hr.

Comercianții din Mesopotamia antică (Irakul actual, Kuweit și Siria) folosesc o formă de factoring în relațiile lor comerciale.

Anii 1300

Factorizarea modernă începe să prindă contur în Anglia, ca formă de finanțare pentru comercianții de îmbrăcăminte.

Anii 1600

Factoringul ajunge în Lumea Nouă. Coloniștii americani caută plăți în avans pentru materii prime, precum cherestea, tutun și bumbac expediate peste Atlantic în Anglia.

Anii 1800

Revoluția industrială străbate Europa și Statele Unite. Factorizarea fără recurs pentru clienții care au clienți solvabili devine mai frecventă.

Anii 1910

Companiile de confecții și textile din Statele Unite folosesc facturarea facturilor ca modalitate de a continua să cumpere materii prime. 

Anii 1940

Unele bănci americane încep să ofere servicii de factoring. Factorizarea crește în industria textilă și industria prelucrătoare, atingând un volum de 2,5 miliarde de dolari în 1948.

Anii 1970 și 1980

Creșterea ratelor dobânzii și a reglementărilor bancare fac din factoring o formă de finanțare mai populară.

Anii 1990

Băncile majore și giganții financiari precum GE Capital și GMAC intră în factoring. Companiile de factoring mai mici pornesc, vizând industrii specifice.

Anii 2000

Progrese tehnologice precum accesul la Internet și platformele bazate pe cloud fac factoringul mai rapid și mai accesibil companiilor de toate dimensiunile.

Factoringul în prezent 

Serviciile de factoring de astăzi au rădăcini în istorie și continuă să ajute afacerile să prospere oferindu-le fluxuri de numerar suplimentare atunci când au cel mai mult nevoie. Combinat cu tehnologii precum platformele bazate pe cloud și Fintech, factoringul poate fi aplicat pentru o determinare mai rapidă ca oricând. Cu toate acestea, factorizarea este încă adesea privită cu scepticism, ceea ce este un pic ironic.

Ca antreprenor ai nevoie uneori de bani cash ca să-ți plătești taxele, angajații sau furnizorii. Ai acum la dispoziție o soluție de finanțare rapidă și ușor de accesat pentru afacerea ta – Instant Factoring.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare