Comunicate de Afaceri

Riscul de credit administrat de catre banci


Riscul de credit, este unul din riscurile la care este expusa o banca, pe langa riscul de lichiditate, riscul de piata sau riscul operational, iar expunerea cea mai mare a banciilor la acest risc ia nastere din acordarea de credite si avansuri clientilor.

In sopul gestionarii riscurilor care i-ar putea afecta activitatea, dar si performantele financiare, institutia de credit ia masuri necesare pentru identificarea surselor de risc, pentru evaluarea si monitorizarea expunerilor sale.

Activitatea legata de riscul de creditare este organizata pe linii de industrie si specializata pe segmente de clienti. Astfel, se poate reactiona prompt la orice schimbare majora in cadrul micro sau macroeconomic al bancii sau al clientilor, se lauda banca pe site-ul propriu.

In vederea imbunatatirii cadrului de administrare a riscului de credit, a fost implementat un sistem standardizat de avertizare timpurie pentru anumite categorii de clienti non-retail cu creditesi pentru clientii retail cu credite.

Sistemul monitorizeaza lunar portofoliul, identifica semnalele de avertizare si le explica. Pe baza acestor indicatori, portofoliul de clienti este impartit in categorii distincte de risc si sunt propuse actiuni/strategii pentru clientii identificati ca problematici.

O banca are anumite proceduri menite sa evalueze clientii inaintea acordarii creditelor, sa monitorizeze capacitatea acestora de a rambursa principalul si dobanzile aferente pe perioada derularii acestora si sa stabileasca limite de expunere.

In plus, Banca are proceduri pentru monitorizarea riscurilor la nivelul portofoliului de credite, are stabilite limite de expuneri pe tipuri de credite, pe sectoare economice, pe tipuri de garantii, pe maturitatea creditelor.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Advanced Ideas

Comentarii

Cauta

Categorii populare