Comunicate de Afaceri

200.000 de euro bani europeni investiti in startup-uri romanesti

In continuarea acestor proiecte, FPP pregatește pentru 2015 doua noi programe de educație antreprenoriala, care iși propun sa ii ajute pe cei care vor sa porneasca afaceri in perioada critica de debut.

Proiectele „Antreprenor 2.0” și „Promovarea antreprenoriatului in domeniul industriilor creative” s-au concentrat pe furnizarea educației antreprenoriale in colaborare cu partenerii de proiect. Lipsa practicilor de business este una dintre problemele semnificative cu care se confrunta antreprenorii romani. De aceea, trainingurile și sesiunile de mentorat au fost bine primite in randul participanților și au contribuit semnificativ la indeplinirea obiectivelor propuse.
„Din experiența mea de antreprenor și mai ales in urma acestor doua proiecte, mi-am dat seama ca una dintre problemele cele mai mari cu care se confrunta antreprenorii și potențialii antreprenori este ca nu au cunoștințele necesare și resursele financiare pentru a porni la drum. Impreuna cu partenerii noștri locali și regionali am reușit sa susținem segmentul start-up din Romania, in special industriile culturale și creative, prin informație, mentorat și finanțare. Ne vom concentra eforturile și in 2015, cand planuim sa organizam alte doua programe de educație antreprenoriala destinate antreprenorilor la inceput de drum”, afirma Peter Barta, CEO Fundația Post-Privatizare.

Peste 11.000 de creativi interesați de antreprenoriat

Industriile culturale și creative au avut cel mai bun randament și cea mai buna rata de supraviețuire in timpul crizei economice, conform statisticilor. Proiectul ”Promovarea Antreprenoriatului in Domeniul Industriilor Creative”, demarat in 2011, și-a propus sa ia pulsul acestei piețe noi și neomogene.

Aproximativ 11.000 de creativi, dintre care peste 6.000 de femei, au participat la activitațile proiectului: Forumul Național al Industriilor Culturale și Creative, training de antreprenoriat in industrii creative, seminarii regionale de informare și competiția de proiecte de afaceri StartUP Creativ. Au fost organizate 30 de cursuri de formare finalizate cu certificare ANC, 8 seminarii regionale de informare in urma carora cele mai bune 44 de startup-uri din țara au primit finanțare in valoare totala de peste 500.000 de lei.

Bogdan Neagu, participant in proiect și proprietarul Turific Handmade, spune:
„Finanțarea de care am beneficiat n-a venit din senin, ci a reprezentat urmarea cursului de antreprenoriat in domeniul industriilor creative pe care l-am frecventat in cadrul proiectului. Daca la curs mi s-au cristalizat mai bine ideile despre viitoarea mea afacere și am primit o injecție de entuziasm, vazand in jurul meu atați creativi dornici sa-și puna in practica ideile, caștigarea finanțarii a fost lucrul care m-a impins efectiv sa incep demersurile pentru inființarea firmei și inceperea activitații de business așa cum trebuie, legal, cu fiscalizare onesta, firma de contabilitate in spate, colaboratori etc. Suma primita ca finanțare nu a fost uriașa, dar suficienta cat sa te imboldeasca la a pune la punct firma și a da drumul producției. Cred ca scopul final al proiectului a fost sa lanseze la apa cat mai multe business-uri creative și consider ca acesta a fost atins cu succes.\"

Creativii implicați in arta, fotografie, publishing, design, meșteșuguri sau film au invațat cum sa construiasca un proiect viabil și cum sa acceseze resursele și sursele de finanțare necesare antreprenorului creativ de la 200 de mentori.

In ultimii ani, sectorul creativ romanesc a demonstrat ca este capabil sa aiba o contribuție semnificativa in economia și prosperitatea naționala. Cercetarile din cadrul proiectului „Promovarea Antreprenoriatului in Domeniul Industriilor Creative” arata ca 5,93% din PIB-ul Romaniei e realizat de proiectele culturale și creative și ca acestea produc 100.000 de locuri de munca, mai mult decat turismul, restaurantele sau sectorul imobiliar.

Finanțare de 375.000 de lei și educație antreprenoriala pentru IMM-uri

Peste 1.600 de antreprenori din diverse domeniile de activitate au fost implicați in periplul „Antreprenor 2.0” prin cele zece mari orașe ale Romaniei. Au fost organizate conferințe regionale, urmate de sesiuni de training, consultanța one-to-one și, in final, finanțare pentru cele mai promițatoare 30 de afaceri, in valoarea totala de 375.000 de lei.
Obiectivul principal al proiectului a fost acela de a oferi participantilor informații despre validarea, testarea și dezvoltarea unei idei de business și de a selecta cele mai bune startup-uri din fiecare regiune pentru susținere financiara. Fiecare participant prezent la conferințele regionale a avut posibilitatea de a se inscrie in proiect cu o idee de afacere. Ulterior, 50 de idei din fiecare oraș au fost selectate pentru etapa urmatoare. Dintre acestea doar cele mai viabile 20 de idei au mers mai departe in finala. Un juriu de antreprenori consacrați a selectat 3 startup-uri din fiecare regiune, care au primit ajutor financiar in valoare de 12.500 de lei fiecare. Proiectul a condus la sporirea numarului de inițiative antreprenoriale la nivel național.

Daniel Tarțea, proprietar TIMDENT, iși amintește:
„In primul rand, participarea si calificarea in etapele urmatoare ale proiectului m-au ajutat in a intelege mult mai bine mecanismele dezvoltarii unei afaceri, infomatiile fiind foarte utile. In al doilea rand, am cunoscut oameni cu idei de afacere interesante cu care am schimbat opinii, iar, in al treilea rand, premiul oferit a reprezentat un ajutor financiar deosebit care acopera destul de bine nevoile de dotare ale laboratorului.”
Cele doua proiecte contribuie la ameliorarea unui punct sensibil in economia romaneasca. Se remarca numarul mare de IMM-uri care au disparut pe perioada crizei economice și nevoia, exprimata și in strategia Europa 2020, de a stimula mediul antreprenorial prin dezvoltarea sectorului IMM. Startup-urile create in cadrul proiectelor creeaza valoare pentru economia romaneasca, iar potențialii antreprenori care au beneficiat de pregatire in cadrul acestora pot folosi informațiile dobandite in viitoare afaceri.

Fundația Post-Privatizare iși propune sa continue stimularea mediului antreprenorial din Romania prin furnizarea a doua noi programe de educație antreprenoriala dedicate afacerilor la inceput de drum, incepand din 2015. Cursurile vor folosi metodele de predare aplicate in celebre universitați de business din lume și se vor adresa celor care au deja propria afacere sau urmeaza sa lanseze un startup. Acestea vor pune accentul pe sesiuni de mentorat si know-how de business pentru atragerea de finanțare.

Persoana de contact:
Carmen Prosan
Specialist PR – Fundația Post-Privatizare
Email: prosan.c@postprivatizare.ro
Telefon: 0725 206 302
Website: www.postprivatizare.ro

Social Media
Vezi toate articolele autorului: FUNDATIA POST PRIVATIZARE

Comentarii

Cauta

Categorii populare