Comunicate de Afaceri

Folositi lumina pentru a da personalitate fiecarei camere

Evident, designul interior inseamna mai mult decat un strat de lavabil pe perete sau mutarea unei canapele dintr-un loc, mai la cinci centimetri spre stanga. Vorbim despre imbinarea culorilor, folosirea unor becuri LED instalmen.ro pentru a ilumina si crea efecte de lumina si umbra, dar si imbinarea texturilor.

 Lumina ca si un plus pentru aspectul spatiului interior

 Lumina este cea care ajuta la perceptia culorilor si a texturilor, deci este logic sa ne gandim ca pentru a pune in evidenta un anumit tip de design interior, lumina trebuie perceputa ca si un element activ in realizarea conceptului de design. Pentru asta exista mai multe tipuri de iluminat in designul interior, fiecare dintre acestea sunt folosite pentru a crea un aspect perfect al spatiului din interiorul unei camere, case sau cladiri.

Iluiminatul de corectie este unul din primii pasi pentru orice proiect de design si de iluminare a unei cladiri. Expertii in domeniu folosesc diverse tipuri de surse de lumina, de la becuri LED, spoturi cu lumina concentrata, lumini cu difuzie si nu numai. Fiecare tip de sursa de lumina isi are avantajele, si bineinteles, dezavantajele sale.

Corectia unui spatiu cu ajutorul luminii tine mai mult de perceptia pe care o avem si de combinarea jocului de lumini-umbre, culori si texturi. Pentru inceput, este deja bine-cunoscut faptul ca pentru a crea senzatia de spatios intr-o camera, lumina trebuie sa fie una indirecta cu proiectare atat pe suprafata peretilor cat si pe cea a tavanului. Insa pe langa acest mod, mai exista si principiul de illuminare partiala. Practic in functie de ce parte a spatiului o iluminam, cea superioara pentru a crea un sentiment de spatialitate sau inferioara pentru a crea un sentiment de intimitate. Pe langa iluminatul partial mai exista si principiul de echilibrare a luminii.

Echilibrarea luminii se face in cele mai multe ori in functie de culorile predominante folosite intr-un spatiu. Lumina are temperatura, si nu, nu vorbim de faptul ca un bec cu filament frige, ci este vorba despre culoarea luminii. Pentru inceput trebuie sa definim ce inseamna lumina neutra.

 Temperatura luminii si tipuri de becuri LED

 Pentru a masura temperatura luminii este folosita scara Kelvin (0 K = -273.15o Celsius sau temperatura 0 absolut.) O explicatie simplificata a scarii de masura in Kelvin este cea ca prin aceasta scara de temperatura este masurata radiatia corpului radiant iar in functie de aceasta temperatura apare si nuanta luminii emanate de catre acesta. Din acest motiv astronomii folosesc aceasi scara de masura a temperaturii atunci cand masoara temperatura de la suprafata unei stele.

Ca si idee, cea a Soarelui este de 5778K, sau 5504.84o Celsius. Revenind la lumina, temperatura luminii dintr-o zi insorita este apropiata de cea a Soarelui, adica 5500o Kelvin. Cu cat mai mare aceasta temperatura, cu atat mai spre albastru va fi si albul luminii. Bineinteles, daca temperatura este sa zicem 1200K atunci lumina va tinde spre rosu. Bun, ca stim cate un exemplu pentru extreme, acum putem defini lumina neutra. Aceasta este situata in jurul temperaturii de 4000 – 4500K si este situata in mijlocul axei de temperatura a luminii.

In comert exista o multitudine de becuri LED unele ofera o lumina rece, altele calda (imita lumina data de cele cu filament) si de asemenea sunt si becuri cu lumina neutra. Ca si utilizari in functie de temperatura o regula minimala este ca lumina neutra este destinata spatiilor cum ar fi birouri, bucatarie sau zone unde este necesara o capacitate maxima de concentrare. Pe de alta parte, lumina calda ajuta la relaxare si are un efect de relaxare asupra ochilor. Lumina rece in schimb este o lumina dura, ce forteaza privirea la punctul maxim de acuitate, fiind o lumina foarte buna pentru acele zone unde sa zicem ca atentia la detalii este esentiala.

In designul interior spuneam ca lumina in diferitele nuante de temperatura este folosita atat pentru a corecta perceptia asupra spatiilor dar si pentru a crea diferite combinatii de lumina si culoare. Asadar, fiecare spatiu poate avea propriul profil de iluminare, insa pe langa asta puteti sa alternati folosirea luminii de temperaturi diferite pentru a accentua elemente de design interior.

 Lumina pentru fiecare camera

 Holul sau intrarea unei case este o zona foarte importanta, este practic primul contact pe care cineva il are cu locuinta. Asadar este recomandata o lumina suficient de puternica, neutra pentru a lumina intregul spatiu. Pe langa lumina principala puteti folosi fie becuri LED cu temperatura calda de mica putere sau sisteme cu banda LED pentru a accentua diverse elemente din hol. Un exemplu in acest sens poate fi cuierul, zona oglinzii sau a unui element decorativ. Ca si mod de iluminare puteti opta pentru principala sursa de lumina sa fie una indirecta (un tavan fals sau aplici de perete)  iar cea de detaliu poate fi realizata prin mici spoturi cu lumina calda.

Livingul alaturi de zona bucatariei sunt camerele in care petreceti cel mai mult timp. Asadar este si firesc sa optati pentru o lumina principala neutra. Bineinteles pentru living exista si varianta unei surse de iluminat cu reglaj a temperaturii, un exemplu ar fi corpurile de iluminat cu becuri LED dimabile ce va permit montarea atat a unor becuri cu lumina calda dar si rece. La fel ca si mai sus, va recomandam folosirea luminii calde pentru a crea accente. Insa puteti utiliza si spoturi cu lumina rece pentru acele elemente de décor interior unde o lumina rece ar pune mai bine in evidenta texturile si culorile. Pe langa folosirea spoturilor pentru a accentua diferite zone si elemente de décor, puteti folosi surse secundare de lumina calda pentru a avea o optiune de iluminat discret. Aceast varianta de iluminare ar trebui realizata prin utilizarea unor spoturi sau elemente de illuminat cu becuri LED de mica putere (sa zicem pana in 9W) fie clasice fie pe model clasic ce imita un filament.

Becurile LED ce imita filamentul sunt foarte estetice si cel putin inca de anul trecut sunt foarte populare in ideile de amenajare interioara. Acest gen de becuri LED insufla un aer vintage ce se poate imbina perfect cu un design fie el mai clasic, sau de ce nu, puteti opta un joc de contraste. De cele mai multe ori contrastele definesc un stil complet si ajuta la crearea unei atmosfere unice.

Spatiile utile cum ar fi dressing-room, baia principala si cea secundara sunt locuri unde lumina principala este predominant neutra. In cazul dressingului optati pentru mai multe surse de lumina, una directa de sus si cel putin alte trei surse secundare cu lumina indirecta. Lumina calda poate fi folosita in zona de makeup ca de altfel si in zona oglinzii din baie. Lumina calda este cea mai buna pentru a pune in evidenta tenul intr-o lumina neutra lui. Ca si idee practica puteti folosi becuri LED ce imita becurile clasice cu filament, acestea sunt foarte chic si adauga o nota in plus aspectului general al camerei.

In final zona de relaxare si de dormit este una aparte in ceea ce priveste iluminatul, asta pentru ca aici trebuie sa beneficiati de un iluminat discret. Pentru asta cei mai multi designeri opteaza pentru folosirea luminii indirecte fie prin utilizarea benzilor LED sau prin corpuri incorporabile in peretele fals. Aici puteti fi creativi in ceea ce priveste corpurile de iluminat si sa folositi veioze, elemente de illuminat tip décor, dar si aplici de perete. Utilizarea spoturilor este indicata mai ales pentru a putea genera o lumina perfecta pentru o lectura relaxanta. Ca si temperatura de lumina, aici va recomandam utilizarea luminii calde (3200K – 3600K) in combinatie cu una sau doua surse de lumina ceva mai puternica de o temperatura neutra.

Pentru camera copiilor este cel mai bine sa folositi lumina calda si neutra, asta pentru ca lumina rece poate fi cam dura pentru ochii celor mici. Folositi o sursa principala de lumina cu o putere medie (12 – 16W) combinata cu mici corpuri de iluminat plasate in zonele de interes, cum ar fi biroul. Pentru aceste zone de interes folositi o lumina neutra suficient de puternica insa nu exagerati. O veioza sau o serie de spoturi LED cu o putere totala de maxim 12W ar trebuie sa fie mai mult decat suficiente pentru a asigura o lumina perfecta pentru cei mici.

Pe langa aceste tipuri de lumina mai puteti opta si pentru lumini de efect. Acestea sunt surse de lumina colorata ce pot fi folosite strict pentru a contura si marca elemente de design. Un bun exemplu in acest sens poate fi iluminarea draperiei cu ajutorul unei benzi LED multi-color. Acest gen de lumini pot fi controlate prin intermediul telecomenzii sau, in cazul surselor de lumina inteligente, prin control la distanta cu WiFi si Bluetooth. Folositi lumina pentru a va defini personalitatea si pentru a da o nota personala fiecarei incaperi. Alegeti sa folositi becuri LED, corpuri de iluminat si alte elemente de iluminat cu LED deoarece acestea nu numai ca va ofera o paleta larga de optiuni ci si pentru ca acestea reprezinta o solutie fiabila si economica.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: BeinTop

Cauta

Categorii populare