Comunicate de Afaceri

Formula calcul debit aer ventilatie

Pentru orice sistem de ventilatie se va calcula debitul de aer necesar incaperii.

Sau, poti cere sfatul direct specialistilor All4Ventilation

Pe langa stabilirea debitului necesar, sunt alte cateva aspecte care trebuie luate in considerare.

  • tipologia incaperii,
  • ce fel de aer va fi vehiculat,
  • numarul de persoane maxim posibil in incapere,
  • umiditatea,
  • posibilitate evacuare (direct afara sau prin tubulatura),
  • compensare aer. 

Formula de calcul pentru debit de aer in ventilatie este urmatoarea: 

V * N = Q (m3/h)
Unde:
V = volumul incaperii L x l x h
N = numar de schimburi orare care ne arata de cate ori se schimba aerul din incapere intr-o ora 

**N = exista normative care specifica numarul de schimburi orare recomandat pentru diferite tipologii de incaperi (ex.: biblioteca, baie, cabinet medical, magazin, gara, vopsitorie etc).

Acest calcul este valabil in situatia in care evacuarea se face direct afara. Daca evacuarea se face prin tubulatura trebuie luata in calcul pierderea de presiune. In prezentarea unui ventilator trebuie urmarita curba de functionare a ventilatorului. De regula, 1 metru de tubulatura echivaleaza cu o pierdere de presiune de 50 Pa. Si aici sunt aspecte de mentionat pentru ca tubulaturile pot avea diferite finisaje pe interior sau sa apara coturi care trebuie calculate. 

In functie de modalitatea de montaj disponibila se alege si tupul de ventilator potrivit. Acestea sunt de 2 tipuri, constructii total diferite:

  • axial
  • centrifugal

Axial se va folosi pentru monta pe perete cu evacuare direct afara sau tubulaturi foarte scurte. Stabilirea presiunea aici nu este obligatorie, debitul de aer necesar incaperii fiind suficient. 

Centrifugal se va folosi atunci cand evacuarea aerului viciat trebuie facuta prin tubulaturi de ventilatie si sunt obligatorii atat debitul, cat si presiunea. 

In orice situatie, in functie de ce sistem de ventilatie ai nevoie, este mai bine sa lasi calculele pe mana specialistilor si tu sa te bucuri de beneficiile acestuia. 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: All4Ventilation

Cauta

Categorii populare