Comunicate de Afaceri

Iata tot ce nu stiai despre paste fainoase

Legenda spune ca Marco Polo, revenit in Italia din Orientul Indepartat la finalul secolului al XIII-lea, a adus cu sine paste fainoase, fapt ce a facut din Italia un punct de pornire important in clasificarea tipurilor de paste fainoase din lume. Pe dea lta parte, exista si foarte multe dovezi conform carora etruscii faceau paste din secolulul al IV-lea I.H., iar chinezii din anul 3000 i.H, fiind un aliment gustos si hranitor. De atunci si pana in zilele noastre, pastele fainoase s-au diversificat uimitor si au devenit un ingredient de baza in multe din bucatariile lumii.

Paste fainoase (in italiana, “pasta”) sunt produse prin uscarea aluatului nedospit de faina cu apa la care se poate adauga, de asemenea, sare sau oua. E drept ca vei vedea in magazine si sortimente de paste fainoase colorate (cu spanac sau rosii), taiate in diferite forme si marimi, ale caror denumiri depind in functie de zona geografica.


Paste fainoase italiene – scurta incursiune

Mai multe tipuri de paste fainoase existau inca din Roma Antica si chiar Imparatul Cicero vorbeste despre marea sa pasiune pentru „Laganum”, „Laganas”, paste fainoase in forma de foi lungi, late si plate, facute din faina de grau. Tot in secolul al III-I.H-lea au inceput sa se creeze facilitati excelente pentru transportul si stocarea cerealelor din bazinul mediteranean.

Termenul de „macaroane”, paste fainoase lungi in prezent, se regaseste in scrierile romane inca din primul secol al erei noastre. Platina, curator al bibliotecii Vaticanului, a scris in secolul al XII-lea, ca macaroanele cu branza au fost un preparat culinar mostenit de la bucatarii din Genova si Napoli, pe care locuitorii sai le mancau la mesele zilnice. Iar in secolul XIII, intr-un Codex al Universitatii din Bologna se poate gasi descrierea modului in care se prepara lasagna.

De exemplu, in 1400 a fost numit pasta „lasagne” iar producatorii de paste o comercializau sub denumirea de „lasagnare”. In 1800 denumirea a fost schimbata in „vermicelli”. Dar intre 1400 si 1800 intre „lasagna” si „vermicelli” s-au nascut „fidelli”, paste fainoase italiene cu o forma cilindrica.

Iar la inceput de secol XVII, in Napoli s-au gasit masini rudimentare pentru producerea de paste fainoase, in timp ce in Gragnano, datorita conditiilor atmosferice propice, pastele se puteau usca cu usurinta, astfel dezvoltandu-se procedurile de fabricare a acestora.

In 1740, Paolo Adami, a fost primul italian caruia i s-a acordat licenta pentru a deschide o fabrica de paste fainoase in orasul Venetia.

Pastele au devenit principalul ingredient din bucatariile italiene. Marea dezvoltare a calitatii pastelor fainoase italiene, a fost strans legata de export, care, la sfarsitul secolului XX a ajuns la un nivel record de 70.000 de tone. Mai tarziu, tarile importatoare au inceput sa produca utilaje proprii pentru fabricarea pastelor, iar acestea au reusit sa cucereasca intrega lume. De atunci, oamenii au inceput sa se refere la acest fenomen ca fiind „Industria de Paste”.


Iata cateva dintre cele mai apreciate tipuri de paste fainoase italiene:

1. Pasta lunga (paste lungi) - cele mai cunoscute sunt spaghetti, servite, de cele mai multe ori, cu sosuri de rosii. Insa si pentru aceste exista variante mai mari/groase sau mai mici/subtiri, precum: spaghettini sau spaghettoni. Tot aici intra si pastele lungi, dar tubulare (goale in interior, de tipul macaroanelor).

2. Pasta corta (paste scurte) – sunt paste fainoase italiene ideale pentru sosuri mai grele si se regasesc intr-o multitudine de forme, de la scoici, roti, spirale, fundite, pana la cele speciale pentru supe, cu forme apropiate de bobul de orez.

3. Pasta ripiena (paste umplute) – sunt un tip de paste fainoase prezente pe mesele italienilor inca din secolul al XIV-lea, precum ravioli, tortellini (umplute cu carne tocata, branza parmezan), tortelloni, cappellettini, agnolotti.


Iata ce tipuri de paste italiene te asteapta in gama de produse a ItalianShops

Inegalabila marca de paste fainoase italiene Barilla, ale caror forme raman intacte, chiar si dupa fierbere si de o culoare auriu intens. Cel mai cunoscut tip de paste fainoase al Barilla ramane Spaghetti N°5, care isi are originile la Napoli, din 1920. Insa gama de paste fainoase Barilla nu se termina aici: mai gasesti Farfalle (ideale pentru sosuri consistente si elaborate), Capellini (cu forme delicate si elegante, ideale pentru sosuri, ulei de masline extravirgin aromatizat sau condimente), Fusilli, Pennette Rigate, Barilla Taglierini all'Uovo etc.

Daca vrei sa pregatesti o reteta delicioasa pentru un ospat pe cinste, la ItalianShops vei regasi si paste fainoase Pirro, sub forma de tagliatelle cu somon, asparagus, ai funghi porcini, cu cerneala de sepie, dar si Filei Piccanti Calabresi (cu ardei iute), paste Trofie (cu faina de castane), Orecchiette (forma se aseamana unor mici urechi), paste fainoase italiene Pirro Filei Calabresi (din faina de grau dur si apa, rulat in jurul unui fier), Maccheroni al ferretto (obtinute infasurand o foaie subtire de aluat, preparat din gris de grau dur, faina si apa, in jurul unui fier subtire sau andrele) sau Farfalle Tricolore.

Insa si alte tipuri de paste fainoase italiene te asteapta in gama de produse ItalianShops, chiar si in categoria delicatese italiene. Intra si descopera-le, la cel mai bun pret de pe piata - www.italianshops.ro.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Italianshops

Comentarii

Cauta

Categorii populare