Comunicate de Afaceri

Rețetă tradițională românească - Ostropel de pui

Meniul ostropel de pui clasic este un fel de mâncare tradițională românească, picantă, satisfăcătoare, aromată, foarte gustoasă. Într-un dicționar culinar universal, numele acestui fel de mâncare înseamnă un „fel de mâncare de vânătoare de câmp”. Așa se prepară istoric acest fel de mâncare în România și Moldova, și de obicei din carne de rață. Dar în viața modernă există deja persoane care preferă carnea de pui, deoarece este slabă, fără grăsimi. Ostropelul poate fi gătit și din alte tipuri de păsări de curte. În general, această rețetă se face prin fierberea cărnii de pui înăbușită într-un sos gros cu usturoi și oțet.

Ingrediente

  • 800 gr pulpe de pui (poți tăia întregul pui în porții)
  • 2 cepe mari
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 lingură făină
  • 1 lingură piure de tomate
  • 10 boabe de piper
  • 2-3 frunze de dafin
  • 2 linguri oțet 9%

Mod de preparare

Pregătirea unui astfel de fel de mâncare este ușoară și simplă. De exemplu, ostropelul de pui poate fi preparat nu numai dintr-un pui întreg, ci și din aripi de pui, pulpe sau piept. De asemenea, se poate găti și din alte părți ale puiului dezosat și fără piele. Pentru început se taie carcasa de pui în porții. Bucățile de pui se condimentează cu sare, se pun într-o cratiță cu ulei încălzit și se prăjesc până se rumenesc. Apoi se adaugă făina și ceapa tăiată în inele subțiri sau sote. Se toarnă vin sau apă caldă, se adaugă piureul de roșii sotat, usturoiul, piperul, frunzele de dafin, sarea și se fierb la foc mic. Adaugă oțet, cu puțin timp înainte de a fi gata. Se servește cu sosul în care pasărea a fiert înăbușit. Conform rețetei originale, în loc de vin se folosește apă, dar multe persoane preferă combinația de carne cu vin.

Instrucțiuni

Prăjitul cărnii se face într-o tigaie cu o picătură de ulei vegetal până se rumenește, și apoi, carnea se pune în tigaia în care se va găti ostropelul de pui. Dacă ai de gând să înlocuiești puiul cu rață sau gâscă, atunci poți prăji fără ulei, deoarece, acestea sunt păsări cu un conținut foarte mare de grăsime.

Ceapa tăiată inele se prăjește în aceeași tigaie în care ai prăjit carnea pentru a menține gustul de carne. Atunci când adaugi făina este bine să faci un rântaș amestecând apa și piureul de roșii, usturoi, piper, sare și frunze de dafin. 

Ostropelul de pui s-a dovedit de-a lungul timpului un fel de mâncare românească foarte gustoasă, consistentă, cu un sos mai degrabă picant decât dulce (datorită usturoiului). Se potrivește bine cu orice tip de garnitură. Ostropelul de pui este deosebit de gustos  și  îl poți mânca  cu o garnitură și murături, precum: castraveți murați, prune murate, conopidă murată, murături și multe altele.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare