Comunicate de Afaceri

Vrei sa iti vinzi locuinta? Iata de ce ai nevoie de o evaluare imobiliara!

Decizia de vinde o locuinta poate fi una dificila, deoarece unii oameni se simt legati de spatiul in care au locuit si unde au adunat foarte multe amintiri. Cu toate acestea, poate reprezenta si un motiv de bucurie, pentru cei care astfel isi pot cumpara casa la care viseaza de mult timp. 

Pana la finalizarea unui astfel de proces este insa un drum destul de lung, deoarece exista o serie de etape pe care proprietarii trebuie sa le indeplineasca pentru a ajunge in momentul semnarii actelor de vanzare – cumparare.

Care sunt pasii pentru vanzarea unei locuinte? 

In primul rand, proprietarii trebuie sa se decida asupra modalitatii prin care isi pot vinde locuinta, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul unei agentii imobiliare. Ulterior, trebuie stabilita valoarea imobilului, caz in care vor fi necesare serviciile unei firme de evaluarea proprietatilor imobiliare

Pentru a se putea realiza evaluarea imobiliara, proprietarul trebuie sa puna la dispozitia evaluatorului o serie de documente, care vor fi necesare si in momentul incheierii tranzactiei cu cumparatorul. Este vorba despre actul de proprietate, copie dupa actul de identitate, extras de carte funciara, certificat de urbanism, intabularea, planul de incadrare zonala. 

Dupa stabilirea valorii si a pretului de vanzare al imobilului, se poate incepe pregatirea proprietatii pentru vanzare si promovarea acesteia, in vederea vanzarii cat mai rapide. Odata ce un posibil cumparator este interesat, acesta poate face o oferta, iar aceasta este acceptata de vanzator, se poate semna antecontractul. 

Cine mai poate avea nevoie de o evaluare imobiliara? 

Chiar si cumparatorul poate solicita evaluarea unui apartament pe care intentioneaza sa il cumpere, pentru a stabili care este pretul corect al acestuia. Totodata, o astfel de evaluare imobiliara este necesara si in cazul unui imprumut ipotecar, in care imobilul respectiv este pus sub ipoteca pana la achitarea creditului, dar si pentru stabilirea asigurarii aferente imobilului, in functie de cerintele asiguratorului. 

Prin urmare, orice tranzactie sau actiune in care este implicat un imobil are nevoie de o evaluare profesionala, pentru a se estima valoarea acestuia la un moment dat.  

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare