Comunicate de Afaceri

Bosch: bucataria va deveni ’’noua sufragerie’’

60 la suta din persoanele intervievate de GfK confirma faptul ca, cu cat este mai mare bucataria, cu atat mai probabil este ca ei sa o utilizeze ca si spatiu de socializare in locul sufrageriei. Mai mult, 37,7 la suta dintre acestia au declarat ca pentru ei, bucataria este ’’inima locuintei’’. Studiul releva faptul ca mai mult de unul din trei tineri cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani se bucura sa ia masa in bucatarie, cu familia lor. Un sfert din persoanele din generatia anilor ’50 folosesc bucataria pentru lectura, iar pentru una din patru femei, bucataria este un spatiu creativ, unde incearca noi retete. Studiul GfK a fost efectuat in Germania.

Tendinta este explicata de sociologi si viitorologi

Odinioara ’’ratusca cea urata’’, acum o ’’lebada frumoasa’’: bucataria s-a reinventat ca principal spatiu de locuit. Ceea ce a inceput ca ’’laborator al gospodinelor’’, folosit exclusiv pentru gatit si curatat, a devenit acum ’’inima locuintei’’, combinand munca cu placerea, gatitul cu buna dispozitie, estetica cu functionalismul. Iar aceasta este o tendinta care creste cererea de solutii flexibile, individuale in ceea ce priveste tehnologia si designul. Sociologii si viitorologii sunt de acord ca obiceiul de a sta, seara de seara, impreuna pe canapeaua din sufragerie devine istorie. „Bucataria este din ce in ce mai mult considerata centrul vietii sociale”, explica dr. Hartmut Hausermann, profesor de sociologie la Universitatea Humboldt din Berlin. „Este locul in care oamenilor le place sa stea de vorba in timp ce gatesc, muncesc, fac curat si mananca. Trecute sunt vremurile in care totul gravita in jurul pregatirii mesei”. Potrivit sociologului, gatitul a devenit un eveniment social. „Avand in vedere ca suntem mereu pe fuga si nu ne ramane prea mult timp pentru a relationa cu ceilalti, simtim o mare nevoie de a imbina munca cu placerea. De pilda, in timp ce pregatim cina, putem vorbi despre evenimentele de peste zi cu familia sau cu prietenii.” Hausermann mentioneaza noul rol al femeilor in societate ca un alt motiv al transformarii bucatariei dintr-o incapere inghesuita, facuta pentru munca, intr-un spatiu central al vietii. „Pe vremuri, femeile aveau un rol bine definit, acela de gospodine. In zilele noastre insa se pune mai multa presiune asupra femeilor pentru a indeplini mai multe sarcini: sa mearga la serviciu, sa aiba grija de copii si – mai presus de toate – sa aiba grija de locuinta.” Familiile moderne folosesc astfel la maximum orice secunda petrecuta in familie, transformand prepararea mancarii intr-un moment de liniste si socializare.

Tot viitorologii au remarcat o tendinta clara in ultimii zece ani: odata cu disparitia planului de incapere traditionala, bucataria preia din ce in ce mai mult din caracteristicile sufrageriei. „La inceputul secolului al XIX-lea, casele inca aveau nise pentru gatit, spalat si dormit”, explica Harry Gatterer, director al Institutului de Viitorologie din Austria. Odata cu cresterea avutiei industriale, aceste nise au devenit camere. Avand incaperi separate pentru bucatarie, baie, dormitor, sufragerie si camera copilului, oamenii aveau impresia tot mai pronuntata de individualitate. „In viitor, si designul spatiului de locuit va deveni mai modular si individual”, prezice Gatterer. Intrucat bucatariile vor insemna mai mult decat pana acum, ele vor trebui proiectate diferit. „Clientii de azi se asteapta ca lucrurile sa se schimbe potrivit necesitatilor lor, nu viceversa.” Oamenii mai in varsta, de exemplu, doresc elemente care sa fie usor de folosit, in vreme ce generatiile mai tinere vor un design interesant.

O alta tendinta: tot mai multi oameni asociaza calitatea vietii cu calitatea produsului. „Nu mai este de ajuns ca un produs sa arate bine la exterior”, explica viitorologul. „Consumatorii cer produse de inalta calitate, durabile si care sa se potriveasca cu alegerile legate de propriul stil de viata.” Iar aceasta se aplica in special bucatariilor. „Cei mai multi oameni au standarde extrem de riguroase atat in privinta laturii estetice, cat si a functionalitatii. Designerii folosesc materiale precum inoxul, lemnul, ceramica si sticla tehnica pentru a realiza imbinarea perfecta dintre spatiul de locuit si cel de gatit. Din punct de vedere tehnologic, exista o cerere tot mai mare de electrocasnice care gandesc singure si care, prin functiile lor inteligente, fac viata cotidiana mai usoara.”

Pentru electrocasnicele Bosch, viitorul incepe acum

Gatterer este de parere ca bucatariile se pot reinventa cu succes ca spatii de locuit centrale doar daca imbina esteticul cu confortabilul si cu flexibilitatea. „Tocmai de aceea, aparatele de uz casnic trebuie sa puna la dispozitia clientilor exact functiile de care acestia au nevoie. Inalti sau scunzi, tineri sau batrani – cu totii ar trebui sa putem gasi solutia perfecta”, afirma viitorologul. Iata de ce Bosch ofera toate modelele de aparate – de la frigidere, la masini de spalat vase si cuptoare – proiectate potrivit inaltimii si fortei utilizatorului. Acest lucru este posibil datorita noilor electrocasnice incorporabile, adaptate oricaror inaltimi. Nici cand trebuie sa alegi cuptorul potrivit nu se fac compromisuri cu privire la flexibilitate. Plitele pot fi configurate individual, iar cuptoarele electrice pot fi combinate cu plite cu gaz sau plite domino. Tehnologiile inovatoare deschid si ele noi oportunitati pentru designul ingenios al incaperilor. De exemplu, FlexInduction, care este incorporabila, face optima utilizarea plitei in sine, dar si a spatiului din bucatarie. Inductia elimina necesitatea unei fante de ventilatie intre suprafata de lucru si elementul de dedesubt. Intrucat ventilatia are loc intre perete si panoul din spate, sertarele pot fi fixate direct sub plita.

Gatterer este convins ca bucatariile vor castiga statutul de ’’sufragerie’’ doar daca le vor permite oamenilor sa uite de treburile lor zilnice din bucatarie. Specialistii Bosch dau asigurari ca acest lucru este realizat de programe automate extrem de confortabile si sofisticate din punct de vedere tehnic. Astfel, reprezentantii Bosch adauga faptul ca, daca doriti mai degraba sa savurati un aperitiv cu prietenii la masa din bucatarie, decat sa tot verificati cat de rumenita este carnea din cuptor, va puteti bizui pe AutoPilot. Nu trebuie decat sa specificati greutatea si cum doriti sa fie gatita carnea, iar cuptorul va face restul. Iar odata plecati musafirii, bucataria va ajuta sa munciti mai putin la curatenie. Functia piroliza de la cuptorul Bosch curata interiorul acestuia doar printr-o simpla apasare de buton, iar masina de spalat vase are grija, aproape singura, de toata vesela murdara. Folosind o tehnologie pe baza de senzori pentru a detecta marimea incarcaturii si gradul de murdarire, masina de spalat vase Bosch alege programul potrivit. In plus, utilizarea economica de energie si de apa este o caracteristica standard a tuturor electrocasnicelor Bosch.

’’Diversitate, variabilitate si individualizare - acestea sunt cuvintele cheie pentru succesul electrocasnicelor incorporabile’’ a declarat Mihai Voicila, director general al companiei Bosch Electrocasnice. ’’Zilele produselor standardizate s-au sfarsit. Brand-ul nostru ofera o diversitate foarte mare de electrocasnice, care - atat in termeni de dimensiuni, cat si ca functii - ofera o solutie individuala pentru fiecare bucatarie. Utilizatorul final stie ca Bosch este un brand inovator, cu valori intrinseci foarte pronuntate. El asociaza numele Bosch cu tehnica avansata, care nu se manifesta doar in tehnologii eficiente si usurinta in utilizare, ci si in solutii elegante built-in. Designul, si in special detaliile si finisajele joaca un rol important pentru noi.’’

„Clientii din zilele noastre vor ca aparatele de uz casnic sa le ofere mai mult decat functii pur utile. Ei cer tot mai mult standarde de design ridicate”, afirma Gatterer. In calitate de noua ’’inima a locuintei’’, bucataria isi va asuma un rol din ce in ce mai prestigios in viitor. Iata de ce Bosch acorda o atentie deosebita atat tehnologiei sofisticate si laturii estetice, cat si celei practice, atunci cand isi dezvolta noile electrocasnice. Scopul declarat al Bosch este de a estompa distinctia dintre mobila si tehnologie, creand o imbinare perfecta intre bucatarie si electrocasnicele din ea. Acest lucru este posibil in principal prin utilizarea materialelor extrem de durabile, solide precum sticla, inoxul si lemnul. Suprafetele de lucru omogene si panourile care functioneaza cu ajutorul senzorilor ofera linii curate, constituind insasi esenta noii locuinte ideale.

Despre Bosch Electrocasnice

In 2011, Grupul Bosch aniverseaza 125 de ani - si de peste 75 de ani, numele Bosch a fost un punct de referinta in domeniul electrocasnicelor, fiind recunoscut pentru dezvoltare, calitate tehnica si fiabilitate. Fondatorul companiei, Robert Bosch, care ar fi implinit 150 de ani in 2011, a fost devotat principiului de baza care se aplica si astazi, de a produce: \"Tehnica pentru o viata\". Aceasta traditie a fost si ramane un angajament si o motivatie pentru companie pana in zilele noastre. Ca lider pe piata de electrocasnice din Europa, Bosch produce aparate frigorifice, masini de spalat rufe si uscatoare, masini de spalat vase, masini de gatit si produse de larg consum, pentru gospodariile din intreaga lume. Timp de generatii, aceste produse au facut viata de zi cu zi a oamenilor mai usoara si a imbunatatit calitatea acesteia. Staruinta pentru calitate si perfectiune este reflectata nu numai in functionalitatea dovedita a produselor si tehnologia avansata, dar si in designul acestora, care a fost in mod repetat premiat. Inca de la inceput, respectul fata de oameni si natura a fost unul din principiile calauzitoare ale companiei, ce se reflecta prin produse si procese durabile si eficiente energetic.

Pentru mai multe informatii, accesati site-ul www.bosch-home.ro

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare