Comunicate de Afaceri

Bosch se extinde in domeniul sistemelor fotovoltaice prin deschiderea unei noi unitati de productie in Malaezia

Lucrarile vor incepe chiar din acest an. „Intregul proces de productie se va desfasura in aceasta noua fabrica, de la cristalele de siliciu – asa-numitele Ingots – la celulele fotovoltaice si modulele utilizate pentru sistemele solare aplicate pe acoperisuri sau centralele solare” a explicat Holger von Hebel, presedintele Consiliului de Administratie al Bosch Solar Energy AG. Productia propriu-zisa va incepe la sfarsitul anului 2013. Finalizarea lucrarilor este planificata pentru anul urmator. In Penang isi vor desfasura activitatea aproximativ 2.000 de angajati, care vor produce anual celule cu o capacitate totala de 640 MWp. In domeniul energiei solare, energia electrica produsa este exprimata in Watt peak (Wp); aceasta unitate de masura evalueaza puterea maxima a unei celule fotovoltaice. In practica, captarea energiei solare depinde in mare masura de locul in care sunt amplasate celulele fotovoltaice. Prin urmare, productia anuala de celule din cadrul noii uzine din Malaezia ar putea asigura echivalentul necesarului de energie electrica pentru 165.000 de gospodarii din Europa Centrala.

Malaezia ofera conditii optime
Bosch desfasoara activitati in Malaezia inca din 1923. Conditiile din statul federal Penang sunt deja bine cunoscute. In 2010, Bosch a inregistrat in Malaezia o cifra de afaceri de 130 de milioane de euro si a avut 2.300 de angajati.

Malaezia face parte din asa-numita „Sunbelt” (centura solara), adica acele state ale lumii situate la 35 de grade latitudine peste sau sub linia Ecuatorului. Spre deosebire de Germania, radiatiile solare sunt in aceste zone de doua ori mai puternice. Din acest punct de vedere, este preconizata o dezvoltare deosebit de dinamica a pietei din regiune. Un rol decisiv in alegerea Malaeziei ca loc de construire a noii fabrici l-a avut, de asemenea, nivelul ridicat de disponibilitate a personalului calificat din domeniul electronicii si semiconductoarelor, precum si infrastructura adecvata existenta la fata locului. Alimentarea continua cu energie electrica este o conditie obligatorie pentru procesele de productie din domeniul sistemelor fotovoltaice.

Extinderea activitatilor Bosch la nivel global
Grupul Bosch a planificat inca din primavara constructia unei noi uzine pentru fabricarea de module in localitatea franceza Venissieux, pentru a raspunde mai bine solicitarilor de pe piata franceza si sud-europeana. „Continuarea procesului de extindere a activitatilor la nivel global are ca scop dezvoltarea diviziei Bosch de Energie Solara”, a accentuat Hebel. Compania estimeaza o crestere in acest an a cifrei de afaceri, care va depasi pentru prima data un miliard de euro. Decizia de a construi o unitate de productie in Asia reflecta tendinta generala de pe piata globala de sisteme fotovoltaice. Pana in 2020, este preconizata in aceasta regiune o capacitate totala instalata de 130 GWp, cantitate suficienta pentru nevoile a 200 de milioane de persoane. In prezent, sunt disponibili 5 GW.

Germania, principala piata de desfacere, isi va mentine consumul actual la un nivel anual de aproximativ 3,5 GW putere nou instalata. „Estimam ca politicienii vor crea conditiile-cadru adecvate si vor asigura baza de proiectare necesara pentru companii si clienti, astfel incat numarul de cereri sa se stabilizeze”, a afirmat von Hebel. Bosch a investit peste 500 de milioane de euro in localitatea Arnstadt din Turingia, reusind astfel sa isi tripleze aproape capacitatea de productie. De asemenea, aici vor fi create pana in 2012 peste 1.000 de locuri de munca in centrul de cercetare si dezvoltare, in noul sediu central si in noul centru de instruire profesionala. In cadrul centrului de competenta din Arnstadt vor fi proiectate urmatoarele generatii de produse si procese de fabricatie. „De aici vom asigura necesarul de produse pentru pietele din Europa. Din Penang, in schimb, vom reusi sa acoperim mai ales pietele din sud-estul Asiei, care se caracterizeaza printr-un enorm potential de dezvoltare. Cele doua mari investitii ale diviziei de Energie Solara Bosch din Germania si Malaezia se completeaza reciproc si reprezinta o garantie a succesului Bosch pe acest segment”, a declarat Fehrenbach.

Despre Bosch si Bosch Solar Energy AG

Bosch Solar Energy AG face parte din divizia de Energie Solara din cadrul Grupului Bosch si ocupa o pozitie de lider in sectorul de sisteme fotovoltaice. De la instalatii de mici dimensiuni destinate caselor unifamiliale si pana la proiecte de anvergura pe baza de celule fotovoltaice: Bosch Solar Energy AG ofera, la nivel mondial, celule si module solare de inalta calitate destinate productiei de curent electric pe baza de energie solara. De asemenea, compania executa si parcuri fotovoltaice, incepand cu proiectare, executie, pana la predare la cheie a acestora. Divizia de Energie Solara din cadrul Bosch, de care apartine si aleo solar AG, are in total un numar de aproximativ 3.000 de angajati.

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. Conform rezultatelor preliminare, in anul fiscal 2010, circa 283.500 de angajati au generat vanzari de aproximativ 47,3 miliarde de euro, in domeniile constructiei de autovehicule, tehnologiei industriale, bunurilor de larg consum si echipamentelor pentru constructii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele peste 300 de filiale si companii regionale din peste 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, Bosch este reprezentat in aproximativ 150 de tari. Aceasta retea internationala de dezvoltare, productie si vanzare reprezinta fundatia cresterii concernului german. Bosch a cheltuit in 2010 aproximativ 4 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare si a inregistrat aproximativ 3.800 de patente pe plan international. Prin toate produsele si serviciile sale, Bosch sporeste calitatea vietii, oferind solutii care sunt atat inovatoare, cat si utile.

In anul 2011, Bosch isi sarbatoreste cea de-a 125-a aniversare. Compania a fost infiintata in Stuttgart in 1886 de catre Robert Bosch (1861-1942), cu denumirea „Atelier de mecanica fina si electrotehnica”. Structura speciala a proprietarilor Robert Bosch GmbH garanteaza libertatea antreprenoriala a Grupului Bosch, fapt ce permite companiei sa faca planuri pe termen lung si sa efectueze investitii initiale importante pentru protectia viitorului sau.
Capitalul social al Robert Bosch GmbH este detinut in proportie de 92% de cǎtre Fundatia Robert Bosch, o organizatie caritabila. Functiile de conducere ale Grupului sunt indeplinite de Robert Bosch Industrietreuhand KG, un trust industrial, care detine si majoritatea voturilor. Actiunile ramase sunt detinute de familia Bosch si de Robert Bosch GmbH.

Informatii suplimentare sunt disponibile pe www.bosch.com, www.125.bosch.com, www.bosch-solarenergy.de.

Contact pentru jurnalisti: Eleni Sefel, telefon: (021) 4057529
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare