Comunicate de Afaceri

Cat de importanta e izolatia unui acoperis

 

Tot mai multi proprietari de case recurg la izolatii, acoperisul reprezentand una dintre zonele pe unde se pierde cea mai mare cantitate de caldura. Un acoperis ce nu a fost izolat corect pierde pana la aproape 30% din caldura din casa. Astfel, nu doar ferestrele si usile sunt motivul pentru care costurile de intretinere cresc.

Ca si acoperis, dispunem de diverse variante dintre care putem alege, tabla acoperis, majoritatea mergand pe varianta de tigla metalica Ploiesti, o solutie des intalnita, foarte potrivita atunci cand avem acoperisuri cu panta mica, sau daca vrem sa nu ingreunam foarte mult structura sarpantei, deoarece, spre deosebire de tigla de beton, sau tigla ceramica, aceasta are o greutate mai mica. Insa indiferent de tipul acoperisului, izolatia este un factor important.

Cum spuneam, orice casa are un acoperis, care poate fi orizontal tip terasa sau inclinat, in ape. In cazul in care vorbim de un acoperis orizontal, izolatia sa se va realiza numai la exterior si de regula aceasta se face sub hidroizolatie pentru a fi ferita de apa si umiditate. In cazul unei izolatii la exteriorul acoperisului se recomanda utilizarea placilor de polistiren extrudat impermeabil, polistiren expandat si placi poliuretane.

Izolatia acoperisului la interior este mult mai comuna. Cu toate ca, materialul de baza folosit de cei mai multi dintre noi este vata minerala de sticla, ar trebui sa stiti ca mai sunt si alte variante.

Izolatie cu spuma poliuretanica - poate fi aplicata pe orice fel de suprafata (lemn, metal, beton), cee ace o recomanda atat pentru izolatia acoperisurilor noi, cat si pentru cele vechi, pentru acoperisuri plane sau inclinate, la interior sau exterior. Spuma se comporta ca o plapuma ce ofera confort interiorului, lasand totodata acoperisul sa respire. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca genul acesta de izolatie se realizeaza doar in prezenta unui specialist, ea nu poate fi aplicata de noi. Partea buna este ca nu ar trebui sa dureze mai mult de o zi.

Izolatie cu polistiren –acesta se monteaza in doua straturi. Intre capriorii acoperisului se aseaza primul strat de 10 cm, daca este nevoie placile se vor taia conform spatiului dintre capriori. Dupa primul strat se for monta sipci de lemn al carui rol este de a sustine ce de-al doilea rand de polistiren, de data aceasta de 5 cm. Pentru a evita puntile termice stratul doi nu trebuie sa se suprapuna cu stratul 1, mai exact partea unde se termina prima placa ar trebui sa fie localizata la jumatatea placii din stratul doi. In cazul in care situatia o impune se aplica peste cele doua randuri de polistiren o membrana/folie impotriva vaporilor. La final se monteaza sistemul pentru aplicarea placilor de gips-carton.

Izolatie cu celuloza - si aceasta necesita prezenta unui specialist care va pompa cu presiune celuloza in acoperis. Prin intermediul unei ferestre create celuloza va fi injectata cu presiune, ajungand chiar si in locurile greu accesibile. Materialul utilizat este organic, tratat pentru a preveni aparitia mucegaiului sau insectelor, izoleaza termic acoperisul si blocheaza si propagarea sunetului, celuloza fiind un extrem de bun izolator acustic.

Izolatie cu vata minerala – aceasta se monteaza foarte usor, ea putand fi aplicata atat de o persoana cu experienta, cat si de un amator. In plus, rezistenta la foc reprezinta un alt criteriu ce o plaseaza in topul preferintelor. Insa avantajele vatei minerale nu se rezuma doar la aceste doua aspecte, rezistenta termica, izolarea acustica si rezistenta la apa sunt celelalte aspecte ce o recomanda in izolarea acoperisului. In functie de tipul de vata pe care-l aveti, placi sau role, si dimensiunea starului izolator, vata minerala se poate aplica in doua straturi pentru un confort termic sporit. Primul strat va fi montat intre capriori, iar latimea sa trebuie sa fie cu aproximativ 2 cm mai mare decat distanta dintre un caprior si altul. Daca vorbim de rola de vata minerala aceasta poate fi aplicata de sus pana jos. Ea trebuie indesata usor in spatiul rezervat, dar nu presata. In cazul in care vorbim de panouri acestea se vor suprapune unele sub altele.

Acoperisul este o parte foarte importanta din locuinta si nu numai ca trebuie izolat, dar el trebui construit si corect. In plus, in functie de tipul de panta, precum si de gradul sau de inclinare trebuie sa optezi pentru un anumit tip de invelitoare, care la randul sau va influenta dimensiunea inaltimii stratului de izolatie.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Seles Online Project SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare